Çocuk gelişimi güncel atama puanları hakkında detaylı bilgilendirme yapıyoruz. Çocuk gelişimi hakkında tüm merak edilenler.

Son zamanlarda çocuk gelişimine olan ilgi giderek artmaya başladı. 2024 yılında Sağlık Bakanlığına 102 Çocuk Gelişimi için atama gerçekleşmiştir. Atama puanlarına bakıldığı zaman en düşük atama puanı 81 olurken en yüksek atama puanı 91 olarak kaydedilmiştir. Anaokulu, okul öncesi öğretmeni ve sağlık kuruluşlarında görev alabilirler. İki yıllık ve dört yıllık çocuk gelişiminden mezun olan kişiler KPSS sınavından en az 81 olmaları gerekir. Yıllara göre atama puanları incelendiği zaman genellikle 81 ve üstünde puan alan kişiler devlet kurumlarında görev yapmaya hak kazanabilirler.

Çocuk Gelişimi 2 Yıllık Ataması Nasıl?

2 yıllık çocuk gelişimi bölümü mezunları, KPSS’ye girerek kamu kurumlarına atanabilirler. Atamalarda, KPSS puanı ve tercihler belirleyicidir. 2024 yılı KPSS yerleştirmelerine göre, çocuk gelişimi bölümü mezunları için en çok atama yapılan kurumlar, Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’dır. Sağlık Bakanlığı’nda, çocuk gelişim uzmanı olarak atama yapılır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda, aile sosyal destek personeli (ASDEP) olarak atama yapılır. Milli Eğitim Bakanlığı’nda ise, okul öncesi öğretmenliği ve çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmenliği kadrolarına atama yapılır.

KPSS yerleştirmelerine göre, çocuk gelişimi bölümü mezunları için en çok atama yapılan kadrolar şunlardır:

  • Sağlık Bakanlığı: Çocuk gelişim uzmanı (1.420)
  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı: Aile sosyal destek personeli (ASDEP) (1.220)
  • Milli Eğitim Bakanlığı: Okul öncesi öğretmenliği (1.000)
  • Milli Eğitim Bakanlığı: Çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmenliği (700)

Çocuk Gelişimi Ataması Zor Mu?

2 Yıllık Araması Nasıl

Çocuk gelişimi okumayı düşünüyorsanız ya da yeni mezun olduysanız atamanın zorluk derecesini araştırıyor olabilirsiniz. Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı için belirli kontenjan açılır. Okul öncesi öğretmeni olarak görev alabildiğiniz gibi danışman olarak da görev alabilirsiniz. Çocuk gelişimi için KPSS sınavına girerek başvuru yapan kişi sayısı 2023 yılında 700 kişiyken sözlü sınava katılan kişi sayısı 200 olarak belirlenmiştir.

Kontenjan sayıları ise genellikle 50 ile 100 arasında değişiklik gösterir. Yani KPSS sınavından yüksek puan aldığınız zaman ve sözlü sınavda başarılı olursanız devlet kurumlarına atamanız gerçekleşir. Çocuk gelişimi bölümünün ataması diğer bölümlere göre bir tık daha kolay olduğunu söyleyebiliriz.

Çocuk Gelişimi Önlisans KPSS Ne İş Yapar?

Çocuk gelişim bölümünde eğitim görmeniz için karşınıza iki farklı seçenek çıkar. Önlisans ve lisans tercihi yaptıktan sonra eğitim görebilirsiniz. Eşit ağırlık bölümlerinden biri olan çocuk gelişimi önlisans yani 2 yıllık mezun oldan kişiler KPSS sınavına girdikleri zaman düz memur olarak atamaları gerçekleşir. Çocuk gelişimi bölümünden atama olması için 4 yıllık lisans bölümünden mezun olmaları gerekir.

Kpss sınava girerek çocuk gelişimi bölümünden atamanızın gerçekleşmesini istiyorsanız 2 yıllık okuduğunuz eğitimi DGS sınavına girerek 4 yıla tamamlamanız gerekir. 4 yıllık çocuk gelişiminden mezun olmayan kişiler iki yılda bir gerçekleşen KPSS sınavına girerek düz memur olarak devlet kurumlarına atanabilirler.

Çocuk Gelişimi Bölümü Hangi KPSS’ye Girer?

2 Yıllık Araması Nasıl

Çocuk gelişiminden mezun olan kişiler iki yılda bir tekrarlanan KPSS sınavına girmeleri gerekir. Eğer dört yıllık çocuk gelişimi bölümünden mezun olduysanız KPSS A grubuyla sınava girebilirsiniz. KPSS B ya da KPSS A grubuna giriş yapabilirsiniz. KPSS A grubu hem eğitim fakültesinden hem de düz memurluk için başvuru yapan kişileri kapsar. Çocuk gelişimi bölümünüze ait atama için Sağlık ve Adalet Bakanlığı gibi kurumlara KPSS B grubu sayesinde geçiş yapabilirsiniz. Eğer ön lisans mezunuysanız sadece KPSS A grubundan sınava girebilirsiniz.

Çocuk Gelişimi Önlisans Atama Var Mı?

Çocuk gelişimi bölümünden iki yılda mezun olan kişiler için atama var. Devlet kurumlarında KPSS sınavına girerek görev alabilirisiniz. Ancak devlet kurumlarına çocuk gelişimcisi olarak değil düz memur olarak atanırsınız. Eğer kendi mesleğinizi gerçekleştirmek istiyorsanız eğitiminizi 4 yıla tamamlamanız gerekir. 4 yıl eğitim almayan öğrenciler devlet kurumlarında düz memur olarak hizmet verir.