Sigortalı çalışan doğum parası ne kadar alır ve asgari ücret doğum parası hesaplama nasıl yapılır, bilgilendiriyoruz. PTT doğum parası sorgulama ve 2024 doğum parası ne kadar, gelin birlikte inceleyelim.

İlk Çocuk300 TL
İkinci Çocuk400 TL
3 ve Üzei Çocuk600 TL
Yukarıdaki belirtilen tablodaki ücretleri çalışan, çalışmayan gözetmeksizin verilen ücretlerdir.

Doğum Parası nedir?

Doğum Parası, 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra gerçekleşen canlı doğumlar için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Türk vatandaşları ile Mavi kart sahiplerine verilen tek seferlik bir ödemedir.

Doğum parası 2024 ne kadar ödeme yapılıyor gibi soruların yanıtı aranıyor. Doğum yapan her kadın başvurması halinde doğrum yardımı kapsamında ödeme alabilir.

  • Birinci çocuk doğum parası 300 TL
  • İkinci çocuk doğum parası 400 TL
  • Sonraki tüm çocuklar için doğum parası 600 TL olarak ödenir.

Doğum parası almak isteyen kadınların başvuru yapması gerekiyor. Başvuru yapılmadan herhangi bir ödeme sağlanmıyor. İlgili doğum parası başvurularınızı e-devlet üzerinden kolayca yapabilirsiniz.

2024 Doğum Parası Hesaplama

Doğum Parası 2024

2024 doğum parası hesaplama nasıl yapılır, başvuru nereye yapılır ve benzeri sorular sıkça merak ediliyor. Her yıl ödenene asgari ücret tutarına bağlı olarak ödenen doğrum parası tutarları da değişiyor. Herhangi bir iş yerinde çalışan kadınlar hamilelik süreçlerinde doğuma yaklaşınca izin kullanma hakkında sahiptir. Bu izin ise ücretli izin olarak geçer. Doğum nedeniyle izne ayrılan çalışan kadınlar çalıştıkları firmadan doğum parası alır. Bu doğum parası hesaplaması ise kadının aldığı maaşa göre yapılır. Bu noktada doğum parası hesaplama ayrıntıları şu şekildedir;

  • Doğum parası hesaplamasında hamile kadının doğumdan önceki çalıştığı son 3 ayın brüt maaş ödemesi için ortalama alınır.
  • Son 3 aylık brüt maaşın ortalaması alındıktan sonra çıkan ücretin üçte ikisi kadar doğum parası ödemesi yapılır.
  • 3 aylık brüt maaşın ortalaması 30 güne bölündüğünde ise günlük doğum parası tutarı ortaya çıkar.

Anne adayı doğum izni kapsamında kaç gün izin kullanıyorsa izin gün sayısını günlük doğum parası ile çarparak toplam alacağı doğum parası rakamını bulabilir.

Doğum Yardım Parası Ne Kadar

Doğum yardım parası ne kadar ve kime verilir gibi sorular sıklıkla merak ediliyor. Ülkemizde doğum yapan her kadına doğum başına tek seferlik doğum parası yardımı yapılır. Çocuk sayısı ve kaçıncı doğum olduğuna bağlı olarak belirlenen doğrum parası şu şekilde ödeniyor;

  • Birinci doğumunu yapan kadına 300 TL
  • İkinci doğumunu yapan kadına 400 TL
  • Üçüncü doğumunu yapan kadına ise 600 TL ödeme yapılır.

İlgili doğum parası ödemeleri devlet tarafından başvuran kadınlara yapılır. Bu ödemeler sadece doğum başına bir kereye mahsus yapılmaktadır. Başvuru yapan tüm kadınlar gerekli şartları taşıyorsa doğum yardım parasından faydalanabilir.

Çalışmayan Anne Doğum Parası Ne Kadar?

Çalışmayan anne doğum parası ne kadar yükseldi mi gibi sorular merak ediliyor. Çalışan kadınlar doğum süreçlerinde izin kullanılır. Bu izin süreçlerinde ise maaşlarına bağlı olarak doğum ödemelerini çalıştıkları firmadan alırlar. Çalışmayan kadınlar ise doğum yapınca tek seferliğe mahsus doğum ödemesi alabilirler. Devlet tarafından doğum yardımı olarak yapılan bu ödemeler birinci doğumda 300 TL, ikinci doğumda 400 TL üçüncü doğumda ise 600 TL olarak ödenir. Ödemeler tek seferlik ve başvuru yapan kişilere yapılır.

Asgari Ücretle Çalışan Anne Ne Kadar Doğum Parası Alır?

Asgari ücretle çalışan anne ne kadar doğum parası alır, nasıl hesaplanır sorusu merak ediliyor. Sorunun cevabı aşağıda maddeli olarak detaylı anlatılmaktadır.

Bu noktada kadınların resmi hakkı olan doğum izin süresi doğum öncesi ve doğum sonrası için toplamda 112 gün yani 16 hafta olarak hesaplanıyor. Eğer anne ikiz ya da üçüz bebek doğurmuşsa izin süresi 2 hafta daha katlanırken annenin alacağı doğum parası da katlanıyor.

Doğum Parası Alma Şartları

Doğum parası alma şartları yerine getirilmediği sürece anneler doğum parası alamıyor. Bu noktada 2023 yılı için güncel doğum parası alma şartları şu şekilde yansıyor;

  • Doğum sürecinden en az 1 yıl öncesinde annenin en az 90 gün boyunca sigorta priminin yatırılmış olması gerekiyor.
  • Doğum yapan kadının çalıştığı firmada sigortalılık halinin devam etmesi gereklidir.
  • Doğum izni kapsamında verilen rapor 112 günlük izni kapsıyor. Bu 112 günlük izin sürecinde annenin iş yerinde çalışmaması da aranan şartlar arasındadır.
  • Doğum iznine ayrılan kadının doktordan aldığı doğum raporunu iş yerine ibraz etmesi gerekiyor.

Tüm bu şartları yerine getiren her kadın doğum izni sürecinde doğum ödemesini sorunsuz bir şekilde alabilir.

aile.gov.tr Doğum Parası Başvurusu

Doğum Parası Ödeme Aşamasında Ne Demek?