Ehliyet yaşı, belirli bir motorlu taşıt sınıfını kullanmak için ehliyet alabilmeniz için gereken minimum yaştır. Farklı ehliyet sınıfları için farklı yaş sınırlamaları vardır.

Ehliyet Yaş Sınırı

Ehliyet yaş sınırı yılında güncel olarak kendiniz yapabileceğiniz işlemlerden biridir. Ehliyet için yaş sınırlarını yazımızın devamında derledik. Kendi yaşınızın uygunluğunu hesaplamak için bilmeniz gereken püf nokta ise mevcut yaş sınırını geçmiş olmanız gerekliliğidir.

  • M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler için: 16 yaşını doldurmuş olmak gerekir.
  • A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfı ehliyetler için: 18 yaşını doldurmuş olmak gerekir.
  • C, CE, D1 ve D1E sınıfı ehliyetler için: 21 yaşını doldurmuş olmak gerekir.
  • D ve DE sınıfı ehliyetler için: 24 yaşını doldurmuş olmak gerekir.

16 yaş sınırı olan bir ehliyet türüne başvurmak için 16 yaşını doldurmuş olmanız gerekir. Teknik olarak bir insanın 16 yaşındayım demesi şu anlama gelir; 16 yıl yaşadım ve hayatımın 17.yılı içindeyim. Başka bir ifade kaç yaşında olduğumuz sorulduğunda bitirdiğimiz yaşı söyleriz. Yazımızın devamında ehliyet yaş sınırları ve ehliyet sınıfları hakkında merak edilenleri inceleyebilirsiniz.

18 Yaşına Girdim Ehliyet Alabilir Miyim?

M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetleri alabilirsiniz. Ancak diğer ehliyet sınıfları için başvuru yapamazsınız. Çünkü 18 yaşını doldurmuş olmanız gerekmektedir. “18 yaşına girdim ehliyet alabilir miyim?” sorusu birçok sürücü adayı tarafından sorgulanmaktadır. Ehliyet alabilmek için taşınması gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartların her birini yazımızda derledik. Öncelikle alacağınız ehliyet sınıfına bağlı olarak doldurmuş olmanız gereken yaş aralığı değişkenlik gösterebilmektedir. Aşağıda yer alan listeden yaş sınırlarını inceleyebilirsiniz.


Daha fazla ehliyet içeriği;


B1 Ehliyet Yaşı

B1 ehliyet yaşı sınırı 16’dır. Bir kişinin B1 sınıfı ehliyet almak üzere başvurabilmesi için mutlaka 16 yaşını doldurmuş olması gerekir. 16 yaşını doldurmamış olan kişilerin ehliyet başvuruları kabul edilmemektedir.

B1 sınıfı ehliyet aldıktan sonra ehliyet sahibinin kullanabileceği diğer ehliyet grubu araçları; M ve A1 gruplarıdır. Bu sınıflarda bulunan araçları da B1 ehliyeti kapsamında kullanılabilecektir.

B1 Ehliyet Yaşı
B1 Ehliyet Yaşı

A1 Ehliyet Yaşı Hesaplama

A1 ehliyet yaşı hesaplama işlemi oldukça kolaydır. Öncelikle yaşınızı hesaplayın ve doldurduğunuz yaşları sayın. Kaçıncı yaşınıza girdiğiniz değil kaçıncı yaşınızı doldurduğunuz önemlidir. A1 ehliyet yaşı için 16 yaş sınırı bulunmaktadır.

16 yaş sınırı daha açık bir ifade ile 16 yaşını doldurmuş olmaktır. Bir kişinin A1 sınıfı ehliyet alabilmesi için 16 yaşını doldurmuş olması ve 17.yaşının içinde olması gerekir. Aksi halde yaş sınırının altında kaldığından A1 ehliyeti alması mümkün değildir.

16 Yaş Motor Ehliyeti

16 yaş motor ehliyeti A1 sınıfı ehliyettir. A1 sınıfı ehliyetin kullanılabildiği motorlar ise 125cc-11 kw/14 hp’ye kadar olan motorlardır. Motor gücü daha yüksek olan motorlar için A1 sınıfı ehliyet geçerli görülmemektedir. Bu nedenle motor ehliyetiniz ile uygun motorlar kullanmalısınız.

2023 yılı itibari ile 16 yaş sınırına göre en geç Mart 2007 doğumlu olanlar A1 sınıfı motor ehliyeti alabilmektedir. Buna göre kolay bir hesaplama yapabilir, motor ehliyeti alıp alamayacağınızı hesaplayabilirsiniz.

A2 türünde ehliyet de motorlu taşıtlar için kullanılan bir ehliyet sınıfıdır. Ancak bu ehliyeti alabilmek için 18 yaşını doldurmuş olma zorunluluğu bulunmaktadır.

Ehliyet Yaş Sınırı

Ehliyet yaş sınırı uygulamaları 2018 yılında gerçekleştirilmiş olan değişiklikler ile birlikte güncellenmiştir. Günümüzde güncel olarak 17 adet ehliyet sınıfı bulunmaktadır. Her bir ehliyet sınıfının kendine ait kullanılabilir araç seçenekleri bulunmaktadır.

Ehliyet yaş sınırı M, A1 ve B1 grubu için 16 yaş iken; A2, B, BE, C1, C1E, F, G sınıfı 18 yaştır. Farklı ehliyet sınıflarına bağlı olarak 16,18,20,21 ve 24 yaş sınırı ile ehliyet alınabilmektedir. Mevcut yaş sınırları o yaşın doldurulması gerekliliğini ifade etmektedir. Bir örnekle açıklamak gerekirse 18 yaş sınırı kişinin 18 yaşını doldurmuş ve 19.yaşını yaşıyor olmasını gerekli kılmaktadır.

Leave A Reply