Yüksek lisans yaparken öğretim görevlisi olmak için hangi yolları takip edeceğinizi sizlere aktarıyoruz. Üniversitede öğretim görevlisi maaşı ne kadar gelin birlikte inceleyelim.

Üniversitede öğretim görevlisi nasıl olunur sorusu son yıllarda sık sık dile getirilmeye başladı. Üniversite eğitimini tamamlayan gençlerin akademik alanda kariyer yapabilmesi için belirli adımları takip etmesi gerekiyor. İlk olarak lisans eğitiminin tamamlanması gerekmektedir. Önlisan mezunu kişilerin eğitimlerine 2 yıl daha devam ederek lisans mezuniyet belgesi alması zorunludur.

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) puanı da belirleyici etken olarak kabul edilmektedir. Yüksek lisans eğitimi sırasında da ALES’e girilebilir. Üniversitelerin öğretim görevlisi ilanlarına başvuru yapılarak sözlü mülakata girme hakkı kazanılmalıdır. YDS (Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı) ve YÖKDİL (Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil) puanları da öğretim görevlisi olmak için gereklidir.

Üniversitede Öğretim Görevlisi Maaşı

Üniversitede öğretim Görevlisi maaşı

Üniversitede öğretim Görevlisi maaşı unvan ve kademeye göre belirlenmektedir. Profesör, doçent ve öğretim üyeleri farklı maaşlar almaktadır. Görev süresi de maaş miktarını etkilemektedir. Yeni bir öğretim üyesi maaşı aşağıdaki tabloda belirttiğimiz gibidir. Unvanın artmaya başlaması ile maaşta yükselir.

Öğretim Görevlisi Maaşları2023 Güncel
Rektör Maaşı141,500 – 150,000 TL
Profesör Maaşı55,080 – 108,940 TL
Doçent Maaşı33,450 – 63,280 TL
Öğretim Görevlisi Maaşları

SÖZLEŞMELİ öğretim Görevlisi

SÖZLEŞMELİ öğretim Görevlisi

Ücretli öğretim görevlisi olma şartları akademik eğitime uygun nitelikte olmak zorundadır. Lisans eğitiminin alınması, ALES puanın öğretim görevlisi olmak için yeterli seviyede bulunması ve ilgili üniversite heyeti tarafından gerçekleştirilen sözlü mülakatın başarıyla tamamlanması gerekmektedir. Öğretim görevlilerinin üniversitelerde haftalık en az 12 saat ders vermesi istenmektedir. Bu yüzden akademik eğitime uygun profilde öğretim görevlileri tercih edilmektedir.

  • Akademik eğitime inanç ve öğrenme isteğinin bulunması
  • Sözlü ve yazılı iletişim alanında başarılı olunması
  • Akademik eğitim sunulan branşta nitelikli olunması ve öğrencilere bilgiyi en doğru şekilde aktarma yetisine sahip olunması gerekmektedir.
  • Akademik araştırmaları takip etmek, literatüre hakim olmak
  • Akademik konferans ve toplantılara katılım sağlamak, eğitim süreciyle ilgili son gelişmeleri yakından takip etmek
  • Bilimsel araştırmalar yapmak ve makaleler yazmak
  • Öğrencilerin gelişim sürecini takip ederek, eğitimlerine katkı sağlamak

Araştırma görevlisi Nasıl Olunur

Araştırma görevlisi nasıl olunur sorusunun yanıtı da benzer şartları beraberinde getirmektedir. Öğretim görevlisinden farklı olarak araştırma görevlilerinin yüksek lisans eğitimlerini tamamlamaları istenmektedir. Araştırma görevlisi, öğretim görevlisi olma sürecinin ilk adımıdır. Asistan olarak görev alabilirler. ALES puanları en az 70 olmak zorundadır. Yüksek lisans eğitimlerini tamamlayabilmek için ilgili alanda tez hazırlamaları istenir.

Doktora eğitimi alan kişiler de araştırma görevlisi olabilir. Üniversitelerin iş ilanları takip edilerek başvuru yapılması gerekmektedir. Sözlü mülakat sürecinin tamamlanmasının ardından araştırma görevlisi olarak akademik alanda çalışmalarına fırsat verilmektedir.

Öğretim görevlisi kaç yılda olunur?

Öğretim görevlisi olmak için kaç yıl okumak gerekir,
– Lisans eğitimi 4 yıl
– Yüksek lisans eğitimi 2 yıl
– Doktora eğitimi 4 yıl
olmak üzere toplamda 10 yıl okul okumak gerekiyor.

Öğretim görevlisi kadrosu kalıcı mı?

Özel üniversitelerde doçentlik ve profesörlük sözleşmeli olarak çalışma sürdürmektedir. Yalnızca devlet okullarında kadro rahatlığı bulunmaktadır.

Kaymakam Nasıl Olunur (Kaymakam Maaşı) Sınav Konuları

Comments are closed.