İslam aleminde Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı olmak üzere iki dini bayramımız vardır. Ramazan Bayramı’na halk dilinde şeker bayramı da denilmektedir. Ramazan ayı boyunca tutulan oruçların ardından üç gün boyunca kutlanan dini bayramımızdır. Bir diğer bayramımız olan Kurban Bayramı da Allah’a yaklaşmak ve Allah’ın rızasına ermek için eti yenile bilinen bir hayvanı kesmek kan akıtmaktır.
Bayram Rehberi
Kameri aylardan olan Ramazan ayının başlaması ve bitişi ayın hareketlerine göre belirlendiğinden dolayı her yıl Ramazan ayı bir önceki yıldan 10 ya da 11 gün önce gelir. Böylelikle biz Müslümanlar her mevsimde ve bütün bir yılda Yüce Allah’ın oruç emrini yerine getiririz.
Kurban Bayramımız da Hicri takvime göre Zilhicce ayının onuncu gününden başlayıp dört gün boyunca kutlanır. Hicri takvim bir ay takvimi olduğundan güneş takvimi olan miladi takvimine göre on bir, on iki gün kısadır. Bu yüzden Kurban Bayramı da 11, 12 gün erken kutlanır. Ayrıca İslâm dinimizde her yıl yapılan Hac ibadetimizde aynı vakitte olmaktadır. Yani bayram günleri güneş ve Ay’a göre hesaplanmaktadır. Bu yüzden de aralarında belirli bir gün sayısı vardır ama herhangi bir anlamı yoktur.
İki Bayram Arası Kaç Gündür
Dini bayramlarımız olan Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı arasında hicri takvime göre 70 gün olarak hesaplanmıştır. Hicri takvime göre 70 gün olan hesaplama miladi takvime göre 67 gün olarak hesaplanmıştır. Yıllardır iki bayram arasının 2 ay 10 gün yani 70 gün olarak biliyorduk. Fakat Miladi takvim hesaplarına göre iki bayram arası 2 ay 7 gün olduğu ortaya çıkmıştır.
- Ramazan Bayramı’nın ilk gününden Kurban Bayramı’nın ilk gününe kadar olan gün 67 gün olarak hesaplanmıştır.
Dini Bayramlar Nasıl Ortaya Çıkmıştır
Dini bayramların günleri kameri takvime göre hesaplanmıştır. Hicri takvim şu an kullanılan miladi takvimden 10 gün eksik olduğu için her yıl aynı tarihe rastlanılmamaktadır. Ramazan Bayramı hicri takvime göre ise Şevval ayının ilk üç günü kutlanmaktadır. Kurban Bayramı da Zilhicce ayının 10. Gününde başlayarak dört gün boyunca kutlanmaktadır.
Kurban Bayramı ilk Peygamber Efendimizden beri kutlanmaktadır. Ancak Hz. İbrahim ile ortaya çıkmıştır. Hz. İbrahim Yüce Allah’tan bir oğlan istemiş ve eğer bir oğlu olursa Allah’a kurban edeceğini söylemiştir. Bunun üzerine oğulları olmuştur. Ancak Hz. İbrahim adağının olduğu unutmuştur. Bir gün rüyasında oğlu İsmail’i kurban ettiğini gören Hz. İbrahim adağını hatırlar ve oğlu İsmail’e rüyasını anlatır.
Bunun üzerine İsmail babasına ne gerekiyorsa yapması gerektiğini söylüyor ve Hz. İbrahim de adağını yerine getirmek için İsmail’i Allah’a kurban etmek için bir bıçak alıp tam kesecekken Allah tarafından Cebrail aracılığıyla bir koç gönderilmiş ve bu koçu kurban etmesi emredilmiştir. Böylece durumu iyi olan her Müslümana da Allah için kurban kesmek ibadeti farz kılınmıştır.
Ramazan Hicri takvime göre 9. Ay Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)’e Kur’an ayetlerinin inmeye başladığı ve bu ayda Müslümanların oruç tutmaya başlandığı aydır. Ramazan ayında oruç tutmak İslam’ın beş şartından biridir. Ay’ın hilal olarak ilk görülmesinden itibaren 29 ve 30 gün boyunca sürmektedir. İlk kez Hicret’in 2. yılında hem Ramazan Bayramı kutlanmış hem de oruç ilk defa bu yılda farz kılınmıştır. Bütün Müslümanların bu Ay’ı oruç ile geçirmesinden sonra Şevval Ay’ının ilk üç gününü bayram olarak kutlanmıştır.
Daha fazla ilgili içerik;