Alışveriş merkezlerinde, havaalanlarında, restoranlarda, kafelerde, kütüphanelerde, toplu taşımada, otel odalarında ve dahasında ücretsiz Wi-Fi mevcuttur. Bu ağlar her gün milyonlarca insan tarafından kullanılmaktadır. Uzmanlar tarafından yakın zamanda yapılan bir ankete göre, ankete katılan dört kişiden üçü herkese açık ücretsiz Wi-Fi kullandığını söyledi.
Ancak, çoğu insanın fark etmediği şey, ücretsiz herkese açık Wi-Fi’nin güvenli olmadığıdır. Giriş yapmak için bir şifre gerektirse bile bu, çevrimiçi etkinliklerinizin güvenli olduğu anlamına gelmez. Herkese açık Wi-Fi’yi sevebilirsiniz, ancak bilgisayar korsanları da öyle! Dolayısıyla, herkese açık Wi-Fi’yi yeterli koruma olmadan kullanırsanız, esasen çevrimiçi kimliğinizi ve paranızı riske atmış olursunuz.
Herkese Açık Wi-Fi Kullanırken Bilgisayar Korsanlarından Nasıl Kaçınabilirsiniz
1. Ağı Doğrulayın; Paylaşımı Yapılandırın ve Kapatın
Bilgisayar korsanlarının çok zeki olduğunu unutmayın, bu nedenle internette gezinirken akıllıca hareket etmek daha iyidir. Ağ adını çok dikkatli bir şekilde okuyun ve işletme çalışanına bağlantının yasal olup olmadığını sorun. Ayrıca teklif edilen IP adresini de sorabilirsiniz. Yukarıda belirtildiği gibi, bilgisayar korsanları genellikle sahte ağlar kurar, bu nedenle kurban olmamak için adı doğrulayın.
Dikkate alınması gereken bir diğer önemli nokta, herkese açık internete bağlandığınızda, paylaşım tercihlerini gerçekten açmanız gerekiyor mu? Belli ki hayır! Bu nedenle, ağı doğruladıktan hemen sonra dosya paylaşım seçeneğini kapatın. İşletim sisteminize bağlı olarak, dosya paylaşımını sistem tercihlerinden veya kontrol panelinden kapatmak genellikle oldukça kolaydır.
2. VPN kullanın
Bir VPN (Sanal Özel Ağ), herkese açık ağlarda gezinmek için en güvenli seçenektir. İnsanların herkese açık ağlarda oturum açtıklarında bilgilerini güvende tutmalarına yardımcı olan en kullanışlı araçlardan biridir.
VPN’ler veri trafiğinizi şifreler ve istemci (tarayıcı) ile sunucu arasında korumalı bir tünel görevi görür. Tünelden geçen tüm veriler bilgisayar korsanları tarafından görülemeyecek ve bilgilerinize ve çevrimiçi yaptığınız etkinliklere erişemeyeceklerdir.
VPN’lerin bir başka potansiyel faydası, IP’nizi farklı bir konumdan kendi IP adresleriyle maskelemeleridir. Fiziksel olarak Türkiye’de olabilirsiniz, ancak VPN’niz Amerika veya Birleşik Krallık gibi farklı bir yerde olduğunuzu gösterir.
Tüm VPN hizmetleri eşit yaratılmamıştır. Ücretsiz VPN’ler ücretli VPN’lerden daha az güvenlidir. Ücretli VPN’ler biraz maliyetlidir ancak ihtiyaçlarınız için ek güvenlik sağlarlar. Güvenilir ve 7/24 müşteri desteği sağlayan bir VPN sağlayıcı arıyorsanız şu bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz: surfshark.com/tr/download
3. HTTPS kullanın
Bir VPN erişiminiz yoksa, yalnızca şifrelenmiş siteleri ziyaret ettiğinizden emin olmak, verilerinizi yukarıda belirtilen bazı tehditlerden korumaya da yardımcı olabilir.
Bir web sitesinin adresinin başında https’yi arayın. Bu, tarayıcı ile web sunucusu arasındaki bağlantının şifreli olduğu anlamına gelir, bu nedenle web sitesine gönderilen herhangi bir veri gizlice dinlenmeye veya kurcalanmaya karşı güvende olacaktır. Çoğu tarayıcı, sitenin şifreleme kullandığını belirtmek için adresin başında bir asma kilit simgesi de içerir.
4. Güvenlik Duvarını Etkin Tutun
Güvenlik duvarını açmak, bilgisayar korsanlarının sisteminize yetkisiz harici erişimini engelleyebilir. Güvenlik duvarı tam koruma sağlamaz, ancak her zaman etkinleştirilmesi gereken bir ayardır.
Güvenlik duvarı ayrıca cihazınızı veri tabanlı kötü amaçlı yazılım tehditlerinden koruyan bir bariyer görevi görür. Ağlardan gelen veri paketlerini aktif olarak izler ve güvenli olup olmadıklarını kontrol eder. Herhangi bir kötü amaçlı veri paketi görürse güvenlik duvarı tarafından engellenir. Güvenlik duvarı, belirli türdeki verileri engelleyerek bilgisayarınızı veya ağınızı korur ve verilerinizi saldırılara karşı güvenceye alır.
Genellikle, can sıkıcı açılır pencereler ve bildirimler nedeniyle Windows güvenlik duvarını kapatırız ve sonra tamamen unuturuz. Yeniden başlatmak istiyorsanız, Denetim Masası’na gidin, “Sistem ve Güvenlik”e gidin ve “Windows Güvenlik Duvarı”nı seçin. Mac kullanıcısıysanız, “Sistem Tercihleri”ne, ardından “Güvenlik ve Gizlilik”e, ardından “Güvenlik Duvarı” sekmesine gidip Mac’te Güvenlik Duvarı’nı etkinleştirebilirsiniz.
5. Antivirüs Kullan
Antivirüs, paylaşılan ağı kullanırken sisteminize girebilecek kötü amaçlı yazılımları algılayarak herkese açık Wi-Fi kullanırken sizi korumaya yardımcı olabilir. Her zaman cihazınızda yüklü olan antivirüs programının en son sürümlerini kullandığınızdan emin olun. Cihazınıza bilinen herhangi bir virüs yüklendiğinde veya ağ üzerinden sisteminize herhangi bir şüpheli etkinlik, kötü niyetli saldırı veya kötü amaçlı yazılım girerse bir uyarı gösterilir.
Herkese Açık Wi-Fi Ağlarında Güvende Kalmak İçin Diğer Önemli İpuçları
Yukarıda bahsedilen ipuçlarından başka, sisteminizi herkese açık Wi-Fi’de güvende tutmak için önerilen bazı ipuçları:
● Otomatik bağlantıyı her zaman kapatın.
● Her zaman 2 faktörlü kimlik doğrulamayı kullanın – bu şekilde, bir bilgisayar korsanı kullanıcı adınızı ve şifrenizi ele geçirse bile hesaplarınıza yine de erişemez.
● Herkese açık Wi-Fi’yi kullandıktan sonra daima ağı unut seçeneğini işaretleyin.
● Finansal işlemleri herkese açık ağlar üzerinden gerçekleştirmeyin.
Ve en önemlisi! Bu güvenli olmayan ağları kullanmak yerine akıllı telefonunuzu bir erişim noktası olarak kullanmak daha iyidir.
Sonuç Olarak
Dijital güvenlik önemlidir ve herkese açık Wi-Fi’nin risklerini anlamamız gerekir. Bu, internet kullanıcılarının ve sevdiklerimizin veri hırsızlığına kurban gitmesini engelleyebilir. Bu ipuçları basit, kolay, nispeten ucuzdur ve sizi herkese açık herhangi bir yerde siber suçlulardan kurtarabilir.