Demir, tüm metaller içinde en çok kullanılan ve tüm dünyada üretilen metallerin ağırlıkça %95’ini oluşturan bir elementtir. Düşük fiyatı ve yüksek mukavemet özellikleri, demiri birçok farklı alanda vazgeçilmez kılmaktadır.
Öncelikle demir, Latince de “FERRUM” kelimesinden geldiği için sembolü de “FE” şeklindedir.
- Atom numarası 26 Atom ağırlığı 55,847 yoğunluğu 7,8 dır.
- Demir 1535° derece de eriyip 2740° derecede de kaynamaktadır.
- Demir doğada serbest halde bulunmayan ama en çok bulunan bir metaldir.
- Kükürtlü ve oksijenli bileşikler halinde bulunur.
- Demir kolay işlenen, dövülerek şekil verilen bir metaldir.
- Gümüş gri beyaz renktedir.
- Elektrik ve ısı iletimi çok iyi düzeydedir.
- Korozyona karşı dayanaksız olduğu için nemli havalarda paslanır. Paslanmasını engellemek için boya veya nikel, krom gibi elementlerle veya alaşımlarla kaplanması gerekir.
- Demir, oksijen, silisyum ve alüminyumdan sonra dünya da en çok bulunan dördüncü mineraldir.
- Demir madenler içerisinde en çok tercih edilen element türüdür.
- Fiyatının düşük olması ve mukavemet özelliklerinin olması demiri otomotiv sanayisinde, binaların yapısında ve gemi gövdesi yapımında kullanılması da demirin çok kullanılan bir element olması sağlar.
- Demir eski zamanlarda da mızrak ve ok uçları yanı sıra bıçak ve süs eşyaları olarak da kullanılmasıyla bu madene değer verilmiştir.
İçindekiler;
Demir Nerelerde Kullanılır?
Hayatımızda büyük bir yeri olan demir tüm yaşam alanlarımızın vazgeçilmez elementlerindendir. Demir, inşaat sektörünün ana malzemelerinden biridir. Demirin kullanım alanı sadece inşaatla sınırlı değildir. Pek çok kullanım alanı vardır. Maliyet açısından düşük olması da geniş bir alanda kullanılmasını sağlar.
Demir, tarihsel bakımdan da insanlar için önem kazanmıştır. Çünkü eski çağda yaşayan insanlar demiri korunmak ve avlanmak için silah yapımında kullanmışlardır. Ayrıca sanayi devriminde kullanılmasıyla tarihin en önemli öğesi olmuştur. Döküm üretiminde de kullanılan demir çelik olarak da çelik endüstrisinde önemli bir yer alır.
Ucuz bir metal olduğu için inşaat sektöründen, otomotiv sektörüne kadar çoğu alanda demir malzemesi kullanılmaktadır. Yani kısacası; Deniz taşımacılığı sektöründe, demir ve çelik sektörünün ana hammaddesinde, otomotiv sektöründe, günlük hayatta kullandığımız pek çok eşyada demir kullanılmaktadır.
Demir Madeni Nedir?
Demirin atom numarası 26 dır. Periyodik cetvelde 8- B gurubunda yer alır. Latince de demir “Ferrum” anlamına geldiği için demirin simgesi “FE” dır. Demir metali yer kabuğunda diğer metallere göre daha fazla bulunmaktadır.
Demir madeninin yer kabuğunda bulunma oranı %5 ‘ dır. Demir madeni yer kabuğunda fazla oranda bulunduğu gibi uzayda da en fazla bulunan metaller arasında yer alır.
Demir metalinin gezegenler ve güneşin oluşumunda ortaya çıkmış olabileceği düşünülmektedir. Dünya oluşurken oluşuma demir metalleri de katılmıştır. Demir elementi hidrojen ve helyum gibi hafif elementlerin yakıt olarak kullanılması sonucunda oluşan ağır bir elementtir.
Demir birçok konuda hammadde iken biz insanların ve hayvanların sağlığı içinde önemli bir mineraldir. Çeşitli besinlerde bulunan demir mineralleri yeterli miktarda almak kandaki demir eksikliğini de giderir.