Başörtüsü yasağı kadınların İran’da yaşayabilmek için tesettürlü olmaları zorunluluğuna karşı gelmeleri ile birlikte tekrar tekrar gündeme gelen bir yasaktır. Yapılan protestolar, sokaklara dökülen kadınlar ve daha fazlası şu an İran’da karmaşanın sebeplerinden biri.
Başörtüsü yasağının kalkıp kalkmadığına gelirsek; hayır. İran’da başörtüsü yasağı kalkmadı ancak başörtüsü yasağına karşı direnen birçok kadın mevcut. Başörtüsü takılmasının zorunlu tutulmasına ilişkin birçok kadın tarafından eleştiriler ve başkaldırılar sürüyor. Bu sürede özellikle Mahsa Amini’nin ölümü ile protestolar daha da canlandı.
Mahsa Amini kim mi? Mahsa Amini başörtüsü yasağına uymaması ve protesto nedeni ile gündeme gelen bir kadındır. Yakın zamanda Mahsa Amini’nin ölümü ile kadınların sokaklarda protesto girişimi de arttı. Protestonun detaylarına, tesettür hakkında merak edilenlere ve daha fazlasına yazımızda ulaşabilirsiniz.
İran’da Tesettür Zorunlu Mu?
Evet. İran’da tesettür zorunludur. İran’da 1979 yılında gerçekleştirilen İslam Devriminden günümüze kadar giyim kuşam söz konusu olduğunda oldukça sert kurallar hakimdir. Üstelik son zamanlarda İran siyasetçileri tesettür ile ilgili yasaların daha da sert bir hal alması için uğraşmaktadır.
Tasarıda hala yasak olan açık giyinmek kadınlar tarafından kabul edilmiyor. Birçok kadın İran sokaklarında başörtülerini çıkararak yürümeyi tercih ediyor. Artan siyasi baskılar ve toplumsal sorunlar nedeni ile siyasiler ise giyim kuşam konusunda baskıları bir süreliğine azaltacaklarını dile getirdiler.
İran’da Başörtüsü Yüzünden Öldürülen Kadın
İran’da başörtüsü yüzünden öldürülen kadın Mahsa Amini’dir. Kendisi ahlak polisleri tarafından dövülerek öldürülmüştür. Gerekçesi ile başörtüsünü takmıyor oluşudur.
Mahsa Amini henüz 22 yaşındaydı. Dövülmesi ve öldürülmesinin nedeni ise ahlak polislerinin onun başörtüsünü düzgün takmadığını görmesiydi. Tam da bu noktada Mahsa Amini’nin öldürülmesi sonrasında kadınlar sokaklara dökülerek hükümeti protesto etmeye başladı.
Başörtülerini başlarına takmayı reddeden birçok kadın sokaklarda protesto yaptı. Protestolar sürerken ahlak polisi kavramının İran’da artık mevcut olmayacağı açıklandı.
Ahlak polisi algısının olmadığı bir toplum kadınların diledikleri gibi giyinebilecekleri bir toplum için ilk adım. Bu kadınlar tarafından da bir başarı olarak görülüyor. Devrimin ilk adımı olarak değerlendiriliyor.
İran’da Kadınlar Araba Kullanabilir Mi?
Evet. İran’da kadınlar araba kullanabilirler. Kadınların araba kullanmasına ilişkin herhangi bir yasak bulunmamaktadır. Hatta kadınların araba kullanmasına ilişkin kadınları ticari araçların sürücüleri olarak da görmeniz mümkündür.
Kadınların araba kullanamamasına ilişkin herhangi bir durum söz konusu değildir. İran’da kadınların araba kullanması ile son günlerde gündem olan konu arabanın özel alan mı kamusal alan mı olduğu ayrımıdır.
Araba eğer özel alansa kadınlar arabalarına bindiklerinde başörtülerini çıkarabilirler. Araba kamusal alanın içinde görülüyorsa kadınların araba sürerken de başörtüsü takması gerekiyor. Birçok kadın tesettürün zorunlu olarak girilmesi gereken bir anlayış değil Müslüman kadının kendi seçimi ile tercih etmesi gereken bir anlayış olduğunu savunmaktadır.
İran’da kapalı olmak zorunlu mu?
Evet. İran’da kadınların bol giysiler giyerek başlarını kapatmaları zorunludur.
İran’da müzik yasak mı?
İran’da müzik doğrudan yasak değil. Ancak konserlerin verilmesine ilişkin çıkarılan yasaklar, sanatçılara yapılan baskılar gibi birçok durum insanların müzikle açıktan ilgilenmesini engellemektedir.
Eski İran Cumhurbaşkanı Kızına Suçlamalar İran’ın Gündemine Oturdu