Ülkemizde 20. yüzyılda İstanbul caddelerinde söylenen, ilk defa 1908 yılında söylenen kahrolsun istibdat yaşasın Hürriyet sloganı ortaya çıkmıştır. Bu slogan hala güncel olarak söylenmektedir. Eşitlik, özgürlük ve kardeş ilkesine dayanarak Cumhuriyet ilanından önce bu slogan İstanbul caddesinde duyulmuştu. 1908 devrimi 2. Abdülhamid yönetiminden sonra meşrutiyetin yeniden ilan edilmesi için yapılan bir eylem olarak bilinmektedir. 1908 devrimi Jön Türk devrimi olarak da bilinmektedir. Devrimin ardından 2. Meşrutiyet ilan edilmesi sağlandı. 1908 devriminde ortaya çıkan bu sözü söyleyen kişinin kim olduğu ise merak edilenler arasında yerini aldı.
- Kahrolsun istibdat yaşasın Hürriyet sloganını söyleyen kişi net olarak bilinmemektedir. Ama bu slogan birçok şeyin başlangıcı olduğu ve güncel olarak hala söylendiği bilinmektedir. Peki bu önemli sloganın anlamı nedir gelin bakalım.
Kahrolsun İstibdat Yaşasın Hürriyet Ne Demek
İlk olarak 1908 devriminde ortaya çıkan kahrolsun istibdat yaşasın hürriyet sloganı eşitlik ve adalet kavramlarını sade bir şekilde anlatmaktadır. Aslında bu slogan 1908 yıllarında kahrolsun istibdat, kahrolsun zulüm, yaşasın cumhuriyet, adalet, müsavat, meşveret olarak söylenmiştir. Günümüze kadar bu slogan değişim geçirerek bu halini almıştır. Peki bu sloganda anlatılmak istenilen ve savunulan konu nedir gelin birlikte inceleyelim.
- Yöneticilerin toplumu baskı altında yönetmesi, hakkın verilmediği, özgürlüğün olmadığı, eşitliğin olmadığı bir yerde yaşanmasına karşılık söylenmektedir. Sloganda bahsedilen istibdat kelimesinin anlamı toplumun baskı altında yönetilmesidir. Bu sloganda toplumun baskıdan çıkarak hürriyetle, özgürce ve eşit bir şekilde yaşanması için söylenen sade, net bir şekilde söylenen bir cümledir.
1908 Devrimi Sloganları
Jön Türk olarak bilinen 1908 devrimi 2. Abdülhamid yönetimine karşı yapılmıştır. 1908 İttihat ve Terakki tarafından yapılan bu devrim sonrasında meşrutiyet ilan edilmiştir. 1908 devrimin amaçlarından biri toplumun özgür, eşit ve adaletli bir şekilde yönetilmesini sağlamaktır. 1908 devrimi sayesinde Türk siyasi hayatında halkın siyasetin en temel varlığı olduğunun bir kanıtı oldu. 1908 devriminde dile getirilen sloganları sizler için yazımızda bir araya getirdik.
- 1908 devriminde söylenen en büyük sloganlardan biri “Kahrolsun istibdat yaşasın hürriyet” olmaktadır.
- “Özgürlük, adalet, eşitlik, kardeşlik” sloganı ise devrimin diğer sloganlarından birisi olmaktadır.