Konservenin bozulduğunu net bir şekilde anlamak ister misiniz? Konservenin bozulduğu nasıl anlaşılır gelin birlikte bakalım.
Kış ayına yaklaştıkça kış hazırlığı işlemleri hızlanmaya başladı. Kış ayında en büyük kışlık konserve ile gerçekleşiyor. Genellikle birçok kişi domates konserveleri yapıyor. Kendiniz yaptığınız konservelerde kavanoz kapaklarından kaynaklı bozulmalar yaşanır. Dışardan aldığınız konservelerde ise işleme hatasından kaynaklı bozulma meydana gelir. Peki hem kendi yaptığınız hem de dışardan aldığınız konservelerde bozulmayı nasıl anlayabilirsiniz? En belirgin bozulma belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
- Konserve kapağı şişmişse,
- Konserveyi açtığınız zaman kötü koku geliyorsa,
- Ekşime ve köpürme gibi belirtiler varsa,
- Teneke kutunun üzerinde şişlik, ezik ya da göçük varsa,
- Kapak sızdırma yapmışsa kavanozun bozulduğunu anlayabilirsiniz.
Konserve Ne Zaman Bozulur | 4 ay ile 10 ay arasında bozulma görülebilir. |
Zehirli Konserve Nasıl Anlaşılır | Kötü koku, ekşime ve köpüklüyse zehirli olabilir. |
Tutmayan Konserve Tekrar Kaynatılır Mı | Hayır |
Bozuk Konserve Yedim Ne Yapmalıyım | Bol su tüketilmeli ve besin zehirlenmesi yaşanıyorsa hemen doktora gidilmeli. |
Sıcakta Konserve Bozulur Mu | Evet |
Ekşimiş Domates Konservesi Yenir Mi
Domates konservesi kış aylarında her evde tüketilen besinlerden biri. Yazın hazırlanan domates konservesinin iyi muhafaza edilmesi ve konservenin kapağının iyi kapatılması gerekir. Konservenin kapağı iyi kapatılmazsa bozulmalara yol açar.
Konserveyi açtığınız zaman kabarma, köpüklenme ve hafif ekşimsi koku alıyorsanız asla tüketmeyin. Özellikle konservenin kapak kısmı sızdırma yaptıysa konserve küflenmiş bile olabilir. Bu durumda konservenin tadına bakmak bile besin zehirlenmesine yol açabilir. Besin zehirlenmesi olmaması için ekşidiğini düşündüğünüz konserveleri sakın tüketmeyin.
Bozuk Konserve Tadı Nasıl Olur
Bozuk konserve tadı hemen anlaşılabilir. Eğer yeni bozulmaya başladıysa bazen bu durumu anlayamayabilirsiniz. Konservenin normal tadından farklı ve kötü bir koku varsa konservenin bozulduğunu anlayabilirsiniz. Özellikle dışardan aldığınız garnitür ya da mısırlarda tadının farklı olduğunu anlayabilirsiniz. Genellikle ekşimsi bir tat alabilirsiniz. Normal tadından farklı olduğunu hafif ve ufak bir tadımla test edin. Bozulmanın başlangıcında kötü koku az oranda hissedilir.
Domates Konserve Kapağında Siyahlık
Bozulan ve ekşimiş konservelerde gaz oluşmaya başlar. Gaz oluştuğu için buda konservenin dış görüntüsünü değiştirmeye başlar. Özellikle renk değişimlerinde siyahlık görülür. Buda tehlikeli toksinleri içinde barındırdığını gösterdiği için tüketilmemesi gerekir. Emin olmak için kavanozun kapağını açarak konservenin tadına ve kokusuna bakabilirsiniz. Tüketildiği takdir de 12 saat ile 72 saat arasında besin zehirlenmesi belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Besin zehirlenmesi yaşıyorsanız hemen doktora gitmeniz gerekir.
Konservenin bozulduğu nasıl anlaşılır konusu hakkında yorumlarınızı ve yaşadıklarınızı bizlerle paylaşmayı unutmayın.