Kripto para günah mı? Diyanet İşleri Yüksek Kurulu Bakanlığı’ndan gelen kripto para için açıklama şu şekildedir. ”Kullanıcılar arasında değişim ya da değer ölçüsü olarak kabul edilen, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir.” Oldukça ucu açık bir söylem olması nedeniyle insanlar hala ikiye bölünmüş durumdalar.
Kripto Para Caiz mi
Kripto para caiz mi sorularına Diyanet olumsuz tepki verip, olumsuz açıklamada bulunurken bazı ilahiyatçılar ise olumlu tepkiler verip, olumlu açıklamalarda bulunuyorlar. Diyanet ”Kripto paraların kullanımı caiz değildir.” açıklaması yapmış olsa da pek çok ilahiyatçı bu duruma helal ile haramın Kur’an’a göre belirlenmesi gerektiğini söyleyerek karşı bir düşünce oluşturuyor. Bu sebeple ilahiyat camiasında hala çözüme kavuşmamış büyük bir tartışma başladı.
Kripto Para Caiz Mi Cübbeli
Kripto para caiz mi Cübbeli Ahmet Hoca’nın verdiği cevaplar şu şekildedir: İslamiyet’te somut şeylere mal olarak bakılıyor. Esasen kâğıt para da İslam’a göre para değildir. Allah madenlerden altın ve gümüşü paradan saymıştır. Eksiden somut şeyler mal olarak kabul edilirken, sonradan fıkıhçılar değeri olan soyu şeyleri de mal olarak ekledi. Kripto paraya günah, sevap diye bakamayız sadece aldatma, aldanma yönünden bakabiliriz. Bir güvencesi olmadığı için caiz değildir.”
Kripto Para Caiz Mi Sorularla İslamiyet
Kripto para caiz mi sorularla İslamiyet son zamanlarda kripto paraların yaygınlaşması ve popülerleşme ile birlikte çok fazla sorulan haline gelmiştir. Ramazan ayının gelişiyle birlikte televizyonda dini programların artışıyla canlı yayınlarda İslamiyet programı veren hocalara sıkça kripto paranın dini boyutuyla alakalı sorular sorulmuştur.
Bitcoin Caiz Mi İhsan Şenocak
Bitcoin caiz mi İhsan Şenocak tarafından yanıtlandığında, verdiği cevap şu şekildedir: Esasında kağıt para da dinimizce bir para değil bir değişim aracıdır. Fakat parayı basan devlettir yani bunun arkasında devlet vardır. Bu yüzden kağıt paranın bir güvencesi vardır fakat sanal paraların arkasında bir devlet olmaması, siz paranızı yatırdığınızda hesabınızdaki parayı bir anda kaybedebilirsiniz. o zaman burada zarar var, kumar var, aldatma var. İslam bu şekilde bir alışverişe müsade etmez.”
Kripto Para Caiz Mi Nureddin Yıldız
Kripto para caiz mi Nureddin Yıldızın verdiği cevap şu şekildedir:
Sanal paraların arkasında bir devlet olup olmadığı belli değildir. Hatta bu kripto paralar mal mıdır, para mıdır bu bile şuanda belli değildir. Bunlar belli olana kadar ve kripto paralardaki güvensizlik, belirsizlik ve aldatma devam ettiği sürece caizdir dememiz mümkün değil. Fakat bunlar ortadan kalktığı zaman ve kripto paranın ne olduğu belli olduğu zaman inşallah caiz diyeceğiz.”