Nikola Tesla bir mucit olarak bu dünyadan geçerken gerek icatları gerek sözleri ile herkesi kendisine hayran bıraktı. Bugün hala Tesla’nın sözlerini ağzımızdan düşürmediğimiz anlar olur. Kendisi icatları, yaşamı, sözleri ve davranışları ile çevresindekiler tarafından her zaman ilgi çekiyordu. Hala da ilgi odağı olduğunu söyleyebiliriz.
Her zaman icatları için sabırla hareket etmiş ve denemekten vazgeçmemiştir. Hayatında yaşadığı önemli dönüm noktalarını kullanmaktan çekinmeyen Tesla bir röportajında “Büyük anlardan büyük fırsatlar doğar.” Derken de bunu açıkça ortaya koymuş.
“Bırakın gerçekleri gelecek söylesin ve herkesi eserlerine ve başarılarına göre değerlendirsin.”
Tesla bu sözleri ile bugün olanlardan çok gelecekte olanlar ile ilgilendiğini ortaya koymuştur. Bugün yaşadıklarınızı bir kenara bıraktığınızda başarılı olup olmadığınızı gelecekteki konumunuz ile görebilirsiniz.
“Başarısız olsak bile çabalarımız boşa değildir.”
Tesla geleceğinin kendisine ait olduğuna inanıyordu. Geleceğe sahip olmak için ise zekayı kullanmak şarttı. Öyle ki şu sözleri ile bu durumu daha da açık bir şekilde ifade etmiştir; “Duyularımız, dış dünyanın yalnızca küçük bir bölümünü algılamamızı sağlar. Zekamızı iletebilmeliyiz.” Tesla’nın inandığı gelecekte gerçekten kendisi de başarılı değerlendiriliyor.
“İnsanlığın, kendine yaşam sunan gezegeni sesiyle titreteceği, zekâsı ve gücüyle bu dünyanın sınırlarının ötesine geçeceği günler uzak değildir.”
Tesla her zaman insanların başarılarına olan inancını koruyordu. İnsanın başarabileceklerinin bu dünyanın da ötesine geçebileceğine olan inancını sözleri ile de tarihe geçirmiştir. İnsanın başarılarında hiç şüphesiz teknolojinin gelişmelerinin aracı olduğunu da biliyordu. Gelişimde önemli bulduğu başka bir araç ise sayılardı.
“Üç, altı ve dokuz sayılarının azametini bilseydiniz evrenin anahtarını elde edebilirdiniz.”
Tesla aynı zamanda başarının direnerek değil uyum sağlayarak geleceğini de biliyordu. İnsanlığın başarıya ulaşması için mutlaka deneyimlerin dirençle değil uyumla gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünüyordu.
“Sonsuza giderken bütün kuvvetler mükemmel bir uyum yakalar. Bu sebeple tek bir düşüncenin enerjisi, evrenin devinimini belirleyebilir”
“Nesiller sonra makinelerimiz, evrendeki herhangi bir noktadan elde edilen enerjiyle çalışacaktır.”
Tesla’nın bugün yaşadığını düşünebiliyor musunuz? Yaşadığı dönemde bile hem mucit hem de ticari zekasıyla bugünleri görebilmiş bir mucit düşünün. Şimdi bu adamın bugün yaşadığını hayal edin.
Teknolojinin gelişme hızının katlarca artacağına yemin edebilirim ama ispatlayamam 😊Tesla tarafından madde ve makineler ile ilgili söylenen başka bir söz de;
“Maddeyi yaratıp yok etmek, dilediği biçimlerde bir araya getirmek insanlığın en büyük zaferi olacaktır.”
“Pek çok kişi dış dünyanın seyrine o denli kapılmıştır ki, kendi içinde olup bitenlerden tamamen habersizdir.”
Tesla dünya ile ilgilendiği kadar kendi ile de ilgileniyordu. Öyle ki Tesla’nın dünyanın işleyişine olan ilgisi beraberinde kendi iç dünyasına olan ilgisi de sonsuzdu. İnsanların kendilerini tanımadan dış dünyayı tanımaya çalıştığını ve yarım kaldığını düşünüyordu. Ne kadar doğru bilinmez ama bugün hala bu söz okuyanları şüpheye düşürüyor.
“İnsanlar birbirlerini öldürmek gibi vahşi eylemleri sürdürdükleri müddetçe gelişimin önü kapalıdır.”
“Fikrimi çalmaları mühim değil… Asıl mühim olan kendi fikirlerinin olmaması.”
Nikola Tesla mucit olduğu kadar sinirli bir adamdı da. Sabırlı olmasının yanında bazılarına karşı sinirini saklamıyordu. Özellikle fikirlerini çalmak isteyen insanlara karşı her zaman onların fikirlerinin olmamasını dile getirerek aşağılıyordu. Buna hakkı olduğunu düşünüyordu. Nitekim kendi fikirlerinin çalınması karşısında sinirlenmesi de oldukça normal.
“Başladığım şeyi illa bitirmek gibi bir saplantım vardı.” Diyen Tesla için fikirlerinin çalınması da gerçekten incitici olmalıydı.
“İnsan kalbini, bir mucidin kendi beyninin yarattığı bir ürünün başarıya ulaştığını görmesinden daha fazla heyecanlandıran bir şey olduğunu düşünmüyorum.”
Tesla için heyecan icatlarının işlemesi ile doğrudan ilişkiliydi. Hayatı boyunca icatlarına o kadar çok önem verdi ki yürekten bağlandığı icatlarının işe yaraması halinde yaşadığı tarif edilemez hisleri ancak bu cümleler ile ifade edebilmiştir.
“Hep yeni heyecanlara açızdır ama çok geçmeden onları kanıksar ve kayıtsız kalırız. Dünün mucizeleri bugünün sıradan olaylarıdır.”
“Yirmi birinci yüzyılda robotlar, antik medeniyetlerdeki kölelerin yerini alacak.”
Bu söz de ikonik Tesla sözlerinden biridir. Robotların günümüzde süpürge, temizlik benzeri işleri halledebilmesi tam da Tesla’nın bahsettiği dönemde olduğumuzu gösteriyor. Bu kadar ileri görüşlü olmak bir avantaj mı lanet mi bilinmez ama Tesla’yı tanıdıkça hayatın onun için zor olduğunu anlayabiliyoruz.
Tesla maddenin yaratılması ya da yok edilmesinin insanlığın zaferi olacağını düşünüyordu. Bu zafer öyle bir zaferdir ki tüm evrene hükmetmeyi mümkün kılabilecekti.
“Evrenin sırlarını bulmak istiyorsanız enerji, frekans ve titreşim cinsinden düşünmelisiniz.”
“Hareket halindeki bir kütle, yönünün değiştirilmesine direnecektir. Aynı şekilde dünya da yeni fikirlere karşı çıkar. Fikrin öneminin ve değerinin kavranması zaman alır.”
Yeni fikirlere açık olmak dünya için hala zor. Tesla bunu zamanında fark ederek bu sözleri söylemiş. Ne derler bilirsiniz suyun aktığı yöne hareket ederseniz hızlanabilirsiniz. Direnmek sizi yavaşlatacaktır.
“Barış ancak evrensel bir aydınlanma ve milletlerin bir araya gelmesinin doğal bir sonucu olarak ortaya çıkabilir; biz hala bu huzurlu gerçeklikten çok uzağız.”
Kendisi barıştan çok uzak olduğumuzu düşünüyordu. Barışın insanlığın ruhu için hala uzak olduğuna inanması beraberinde aslında günümüzdeki rehavetin de bir habercisiydi. Barışın gerçekten ütopik olduğunu düşünmesini o dönem için anlamak mümkün. Günümüzde hala sıcak savaşın var olması da bu umuttan uzak olduğumuzu gösteriyor.
“Nefretiniz elektriğe dönüştürülebilseydi bütün dünyayı aydınlatmaya yeterdi.”
Ne denebilir ki… Tesla ve onun sivri sözcükleri. Bir mucidin laf sokması da ağır oluyormuş dedirtebilir. Tesla sözünü çekmeyen bir tipti. Sözlerine bakarsanız çok daha kolay anlayabilirsiniz. Onun için icatları ve yaşamı iç içeydi.
“Düşünmek için aklı başında, derin düşünmek için oldukça deli olmalısın.”
Tesla’ya göre derin düşünmek ve icat edebilmek gerçekten delilik gerektiriyordu. Sayıların gizeminden tutun da doğanın sunduklarına kadar hayatın her bölümünün sırlar ile kaplı olduğunu düşünüyordu. Başka insanların büyük nefretleri onun için potansiyel bir enerji bile olamazdı. Onun tek derdi Dünyanın sunduğu gizemler ve sırlara daha fazla erişebilmekti.
Gece ile ilgili Sözler – Benzersiz, Test Edilmiş Mesajlar