Peygamberimiz tırnaklarını nasıl keserdi sorusu Müslüman bireylerin en merak ettiği konular arasında yer alıyor. Kısaca tırnak Peygamber sünnetine göre nasıl kesilir sorusuna yanıt vermek gerekirse de;

  • Tırnak kesmeye sağ elin şehadet parmağından başlanır.
  • Ardından ise orta parmakla devam edilerek küçük parmağa kadar devam edilir.
  • En son ise baş parmak kesilir.
  • Sol ele geçince ise serçe parmaktan kesmeye başlanır.
  • En son baş parmak tırnağı kesilerek tamamlanır.
  • Ayak tırnak kesiminde ise sağ ayağın en küçük parmağından başlayarak sırayla sol ayağın en küçük tırnağına kadar sırayla gidilerek tamamlanır.

Peygamber Efendimiz (S.A.V.) tırnak kesme işlemini yukarıda sıraladığımız şekilde yaptığı için günümüzde de de tırnak kesme sünneti olarak uygulanmaya devam ediyor. Buna ek olarak Ramazan ayında oruçlu tırnak kesmek de herhangi bir sünnet hükmü bulunmuyor. Pek çok kişi oruçlu tırnak kesmenin sünnet olduğu konusunda yanlış bir fikre sahiptir.

Sünnete Göre Tırnak Kesimi Diyanet

Sünnete göre tırnak kesimi diyanet işleri başkanlığı tarafından açıklandı. Bildiğiniz üzere Peygamber efendimiz en doğru yaşayan insandı. Bu nedenle de Müslümanların onun yaptığı her şeyi rivayetlerden öğrenerek uygulamaya özen gösteriyor. Buna ise sünnet adı veriliyor. Tırnak kesme için de Peygamber efendimizin sünneti takip ediliyor. Diyanet’in tırnak kesme zamanı ve uygulanışına dair yaptığı açıklama şu şekildedir;

  • Tırnak kesmeye önce sağ elin şehadet parmağından başlanır.
  • Ardından orta, yüzük ve serçe parmakla devam edilir.
  • En son adımda ise baş parmak tırnağı kesilerek işlem tamamlanır.

Bu adımları takip eden herkes sünnete uygun tırnak kesme işlemini uygulamış olacaktır. Tırnak kesme adımlarının sünnete uygun takip edilmesi sağlık açısından da fayda sağlıyor. Bu adımlara göre tırnaklarınızı kesmeniz, tırnak batması gibi istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalmanızı önler.

Tırnak Ne Zaman Kesilir Hangi Günler

Tırnak ne zaman kesilir hangi günler kesilmelidir ve keserken sünnet kapsamında nelere dikkat edilmelidir gibi sorular çok araştırılıyor. Tırnak kesimi için peygamberimiz detayları vaktinde aktarmıştır. Rivayetler neticesinde günümüze ulaşan tırnak kesme sünneti hala uygulanmaya devam ediyor.

Tırnak kesmek için de en uygun günün cuma günü olduğu belirtiliyor. Cuma günü tırnak kesmek aynı zamanda sünnet olarak kabul ediliyor. Bunun yanı sıra uzayan tırnaklar. 40 günden sonra mekruh olmaktadır. Yani 40 günlük tırnağı kesmemekte bir sorun olmayıp 41. Günden itibaren dinimizce artık mekruh sayılıyor.

Ayak Tırnak Kesimi Nasıl Olmalı?

Ayak Tırnak Kesimi Nasıl Olmalı

Ayak tırnak kesimi nasıl olmalı, sünnete uygun ayak tırnağı nasıl kesilir soruları çok merak ediliyor. Peygamber Efendimizin sünneti olan ayak tırnak kesme adımları şu şekilde aktarılıyor;

  • Ayak tırnaklarını keserken sağ ayağın en küçük parmağından başlayıp sırayla sol ayağın en küçük tırnağına kadar devam edilerek tamamlanır.

Ayak tırnaklarınızı keserken bu sıralamayı dikkate alırsanız, sünnete uygun kesmiş olursunuz.

Peygamber efendimizin sünnetleri nelerdir 10 tane?

Peygamber efendimizden bugüne kadar aktarılan ve en çok öne çıkan başlıca sünnetler şu şekildedir; affetmek, süt içmek, çalışmak, saç örmek, koşmamak, etli yemek, güzel koku sürmek başlıca sünnetlerdir.

Sünnetin bölümleri nelerdir?

Peygamber efendimizin sünnetleri ikiye ayrılıyor. Bunlar terk edilmesi gereken ve terk edilmesinde hiçbir sakınca olmayan sünnetlerdir. Sünnet-i Hüda bu noktada peygamberimizin terk edilmesi gereken sünnetleriyken, Zevaid Sünnet ise peygamber efendimizin hayatında uyguladığı güzel ve örnek davranışlar bütünüdür.