Teknoloji insanlık için var olduğu ilk andan bu yana gelişmelerin anahtarı olmuştur. Durum bu ya teknolojinin gelişimi her zaman medeniyetin de gelişmesine olanak tanımıştır.
Bugün evlerimizde kullandığımız elektronik aletlerden tutun da yanımızdan ayırmadığımız cep telefonlarına, çalıştığımız çok katlı gökdelenlere kadar her yönden teknolojinin nimetlerini yiyor hatta teknolojinin içinde yaşıyoruz.
Peki teknoloji gerçekten faydalı mı?
Teknolojinin nimetleri sürekli gözümüzün önünde ancak teknolojinin çok konuşulan bir de karanlık yanı var. Tam da bu noktada teknolojinin karanlık yanı onun insan ve canlı sağlığını tehdit eden daha geniş bir perspektiften bakarsak dünyayı tehdit eden bir kısmı da mevcut.
Teknoloji insanlığın sonunu getirebilir mi?
Teknolojinin faydaları ve zararları yüzlerce örnek ile çeşitlendirilebilir ama asıl olan teknolojiden nasıl faydalandığımızdır. İnsanların teknoloji ile kurdukları bağ, teknolojiyi nasıl kullandıkları beraberinde fayda ve zararı getirir.
Bir gün dünyanın sonu gelişen teknoloji yüzünden olacak sözünü duyarsanız yanılırsınız. Gelişen teknolojiyi kullanan insan sonu getirir.
Teknolojinin Faydaları Nelerdir?
Teknolojinin faydaları her yönden yaşamı kolaylaştırması ve geleceğe yönelik planların da ömrünü uzatması ile kendini gösterir. Bir örnekle açıklayalım.
Teknoloji her şeyden önce bilgiye ulaşma güçlüğünü ortadan kaldırdı. Bu durum beraberinde internette bir bilgi çöplüğü oluşmasına neden olsa da genel itibariyle teknolojinin faydalarını görmek için sadece bilgiye ulaşma güçlüğünü ortadan kaldırması bile yeterli olabilir.
Teknoloji aynı zamanda ticaret hacmini de genişletti. Dünyanın küçülmesine ve ulaşımın kolaylaşmasına olanak tanıdı. Dünyanın bir ucundan öteki ucuna kolayca seyahat edilebiliyorsa bu noktada teknolojinin gelişmediğini söylemek aptallık olur. Sık bilinen teknolojinin faydaları;
- Bilgiye ulaşma güçlüğünü ortadan kaldırdı.
- Ulaşımı kolaylaştırdı.
- Dünya ticaret hacmini genişletti.
- İletişim kolaylaştı.
- Birçok konuda zamandan tasarruf etmeyi mümkün kıldı.
- AR-GE çalışmalarının hızlanmasına olanak tanıdı.
- Eğitim sisteminin gelişmesini sağladı.
- Sağlık alanında gelişimlere imkan tanıdı.
Teknoloji ile uzaklar yakın oldu.
Teknoloji insanların ulaşım sorunlarını ortadan kaldırdı. Kolaylaşan ulaşımın yanı sıra dünya da küçülmeye başladı. İnsanların dünyanın iki ucu arasında kolayca seyahat edebilmesi hem iletişimi hem de ticareti arttırdı. Ticaret hacminde oluşan genişleme, bilgiye ulaşma güçlüğünün ortadan kalkması, hava yolu ulaşımı ile kolaylaşan ulaşım ve kısalan mesafeler…
Birçok yönden düşünüldüğünde teknolojinin faydaları insanların daha hızlı bir hayat sürmesine olanak tanıdı. Yavaşlayan yaşam kavramını duymuşsunuzdur. Teknolojinin geliştiği her an da hayat hızlanmaya başladı. Devam da ediyor.
Günümüzün olmazsa olmazı teknolojinin zararları nelerdir?
Teknoloji ulaşım kolaylığı vs. yönünden birçok avantaja sahiptir. Ancak teknolojinin gelişmesi insanların çok daha fazla gözetilmesine de neden olmaktadır. Bugün New York’da bir caddede binden fazla kamera olduğunu biliyor muydunuz?
Günümüzde olmazsa olmaz gördüğümüz, teknolojinin içine doğan kuşaklar ile yaşadığımız dünyada teknolojinin dünyaya ve bizlere verdiği zararlarından bazıları aşağıdaki gibidir.
- İnsanların gözetilmesine olanak tanıdı.
- Teknolojinin gelişmesi beraberinde teknolojiye olan bağlılığı da arttırdı.
- Asosyallik oranları artış gösterdi.
- Psikolojik rahatsızlıkların günden güne artış göstermesine neden oldu.
- İnsanların sosyalleşmek yerine içine kapanmasına olanak tanıdı.
- Mevcut işgücünün azalmasına neden oldu.
- Teknoloji beraberinde ortaya çıkan sağlık sorunları insanların yaşamını zorlaştırdı.
- İnsan yaşamının gizliliği bozuldu.
- Siber suçlar ile hukuk bağlamında insanların zarar görebileceği yeni bir suç alanı oluştu.
İnsanlığın Sonu Teknoloji Yüzünden Olabilir Mi?
Teknoloji insanların günden güne geliştirdikleri ve bir noktadan sonra gelişimine engel olamadıkları bir hal aldı. Teknolojinin gelişmesi hakkında sık yapılan kıyamet senaryolarından biri de makinelerin insanların sonunu getireceği.
Makinelerin bilinç kazanarak insanların sonunu getirip getiremeyeceği bilinmez ama teknolojinin gelişmesi ile bir silah haline dönüştüğü aşikar. Bu gelişimi bir silah olarak kullanıp insanlığı yok etmek de yine biz insanların elinde olacak gibi. Bu arada robotlar ve insanlığın sonu demişken bonus bir senaryo da paylaşalım. I Robot filmi bu konudaki düşüncelerinizi fazlasıyla pekiştirebilir.
Teknoloji sayesinde her an gözetleniyoruz!
Teknoloji gelişmeleri beraberinde getirse de aslında gözlenme imkanını da getirdi. Bir düşünün. Her sokakta onlarca kamera var. Sadece dışarıda değil bilgisayarlarımızda ve telefonlarımızda da kameralar mevcut. Birkaç basit yazılım ve hackleme ile telefonlarımızın kamerasını kullanabilecek yüzlerce hacker olduğunu biliyor muydunuz?
Tam da bu noktada teknolojinin aldığı yeni halin insanlık için hiç de faydalı olmayacak işlere imkan tanıdığını da söyleyelim. Kameralarımızı bantlar ile kapatmamız, telefonlarımız ile tuvalete girmememiz hakkında konuşan uzmanlar görebilirsiniz. Üzgünüz ama özel hayat artık o kadar da özel değil.
Teknolojinin içine doğan yeni nesiller ile teknoloji bir bağımlılık haline geldi.
Teknolojinin günden güne gelişmesi beraberinde teknolojiye duyulan bağımlılığı da arttırdı. Bunun yanı sıra yeni doğan nesillerin de teknolojinin içine doğması aslında hayatın bir parçası olarak teknolojinin vazgeçilemez hale geldiğini ortaya koyuyor.
Teknolojinin içine doğan nesiller ellerinde telefonlar ile büyüyor. TikTok, YouTube derken sosyal medya ve benzeri kullanımlar çocukların geleceğe olan bakışını bile etkiliyor. Tam da bu noktada insanlığın sonunun geldiğini söyleyemeyiz belki ama insanlığın kendi sonunu hazırladığını söyleyebiliriz.
Teknoloji sağlığı bozuyor mu iyileştiriyor mu?
Teknolojinin insan sağlığına olan etkilerini tek bir yönden değerlendirmek mümkün değil. Bir yönden insan sağlığını iyiye götüren birçok gelişme söz konusu iken bir yandan da teknolojinin insanların yaşamını kısalttığı da söyleniyor.
Teknolojinin insanların yaşamına olumlu etkileri sağlık bağlamında meydana gelen gelişimler ile mümkün. Göz ardı edilemez bir gerçek olarak da görülüyor. Ancak teknolojinin gelişmesi ile birlikte nükleer silahların ortaya çıkması, günlük hayatta insanların teknolojiye olan bağımlılığının artması da insan sağlığına olumsuz etkileri arasında.
Teknoloji için tam olarak insan sağlığını kötü ya da iyi etkiliyor denemez ama her yönden etkileri olduğunu söyleyebiliriz. Mesele nereden baktığınıza bağlı.
Teknoloji insanları asosyal olmaya itiyor!
Teknolojinin içine doğan bir nesil olduğundan bahsettik. Tam da bu noktada teknolojinin insan yaşamına olumsuz etkilerinden biri de asosyalliğe olanak tanımasıdır. İnsanlar gün boyu ellerinde telefonları ile evlerinden çıkmadan vakit geçirebildiklerini pandemi sürecinde gördüler.
Bu yalnızlığa alışma süreci beraberinde sosyalleşmeyi de olumsuz etkiledi. Teknolojinin insanları asosyalleştirdiğini söylemek doğru olmayabilir belki ama ellerimizden düşürmediğimiz telefonların bizi sanal dünyanın içine çektiğini de inkar edemeyiz.
Teknoloji insanları sadece asosyal olmaya değil aynı zamanda yaşam alışkanlıklarını değiştirmeye de itiyor. Bir düşünün. Eskiden güneşin doğması ile başlayan gün akşam son bulurdu. Bugün ise günün ne zaman başlayıp ne zaman biteceği tamamen insanın kendi elinde. Uyku alışkanlıklarından tutun da para kazanma eğilimine kadar çok çeşitli yönlerden insan yaşamında köklü değişimler ortaya çıktı.