Vazopressin hormonu nasıl arttırılır, nedir gibi soruların yanıtları sıkça araştırılıyor. En yalın tanımıyla Vazopressin hormonu insanlar dahil olmak üzere tüm memelilerde bulunan bir hormondur.

Bu hormonun kısaltılmış diğer adı ise ADH olarak biliniyor. ADH hormonunun en temel amacı böbrekler için su emilimini sağlamaktır. Eksikliği durumunda ciddi hastalıklar baş gösterebiliyor. Bu hormonunun eksikliğinde şu hastalıklar ortaya çıkabilir;

  • İdrar miktarında artış,
  • Kan basıncında düşme,
  • Dehidrasyon

Eksikliğini gidermek için ise herhangi bir bitkisel çözüm yoktur. Sadece doktora başvurmanız gerekiyor. Doktorunuzu onay vereceği ilaçları kullanarak ADH hormon eksikliğinizi tedavi ile gidermeniz mümkün olacaktır.

Vazopressin Hormonu Nedir?

Vazopressin hormonu nedir, ne işe yarar diye merak eden herkes için hemen yanıtlayalım. Vazopressin hormonu insanlar dahil olmak üzere neredeyse tüm memeli hayvanlarda bulunan önemli bir hormondur.

Tıp literatüründe ADH kısaltmasıyla da sıkça kullanılıyor. Bu hormon böbreklerdeki su elimini sağlamakla görevlidir. Eksikliği durumunda ciddi hastalıkların baş göstermesi de kaçınılmaz olur.

Adh Hormonu Nasıl Arttırılır?

Vazopressin Hormonu Nasıl Arttırılır

Adh hormonu nasıl arttırılır, doğal bir yolu var mı diye araştırılıyor. ADH hormonunu evde ya da bitkisel çözümlerle arttırmanın herhangi bir tekniği yoktur.

Hormon eksikliğinin giderilip dengelenmesi sadece ilaç tedavisi ile mümkündür. Bu da doktora başvurmanız ve doktorunuzun uygun göreceği ilaç tedavisiyle yapılmalıdır.

ADH Hormonu Eksikliği Tedavisi

ADH hormonu eksikliği tedavisi mümkündür. Bu tedavide doktorun uygun görmesi halinde hastaya prensip olarak direk vazopressin verilmesi şeklinde sağlanır. Tedavi sürecinde içerisinde Desmopressin asetat bulunan bir ilaç kullanılır.

Bu ilaç en yalın tanımıyla sentetik yani yapay vazopressin içeriyor. Tablet ya da ampul ve burun spreyi versiyonları mevcuttur. Hangisinin sizin için uygun olduğuna doktorunuz karar verir.

Vasopressin eksikliğinde ne olur?

Vazopressin hormonu böbreklerdeki su emilimini sağlayarak kan basıncını düzenler. Bu hormonun eksikliği durumunda hastalarda direk şekersiz diyabet ve idrar yapma gibi hastalıklar açığa çıkar. Bunun yanı sıra aşırı su tüketimi ihtiyacı da ortaya çıkabilir.

Vazopressin artarsa ne olur?

Vazopressin yai ADH hormOnunun artışında iç organların düze kasları daralır. Bunun neticesinde de belirtilen bölgedeki kanın vücuda sağlıklı şekilde ulaşması mümkün olmaz. Aşırı heyecanlamma, aşırı sevinç, aşırı korku gibi durumlarda ADH salgısı yüksek oranda uyarılır. Bunun neticesinde ise idrar miktarı azaldığı için su vücutta tutulur.


Daha fazla ilgili içerik;

Vazopressin hormonu ne zaman artar?

Vazopressin hormonu, hipotalamus tarafından üretilir ve arka hipofiz bezinde depolanır. Vücuttaki su miktarını düzenlemek, kan basıncını kontrol etmek ve sosyal davranışları etkileyerek bağlanma ve güven duygularını oluşturmak gibi çeşitli işlevleri vardır.

Vazopressin hormonu erkekte ne zaman salgılanır?

Cinsel aktivite sırasında
Partneriyle yakın bir ilişki içinde olduğunda
Stresli durumlarda

Vazopressin nedir aşk?

Vazopressin hormonu, aşk ve bağlılık duygularıyla ilişkili olduğu düşünülen bir hormondur. Araştırmalar, vazopressin hormonunun seviyelerinin, aşık olan kişilerde arttığını göstermiştir.