Wattman hatası ekran kartıyla ilgili bir sorundan kaynaklanır. Genel olarak ekran kartının hızını ayarlayamaması durumunda kullanıcıya yansır. Hatanın tek nedeni elbette ki bununla da sınırlı değildir. Genel olarak yazılımsal bir hata olsa da donanımsal hata olarak da karşınıza çıkabilir. Ekran kartı cihazlarda en işlevsel kullanılan bölümdür.
İçindekiler;
Bu alanda oluşan hatalar cihazınızı aktif kullanmaya engel olur. O nedenle de mutlaka hata kodu gelir gelmez etkin aksiyon almanız tavsiye edilir. Ekran kartının hata vermesinin nedenlerinin yanı sıra çözüm yöntemleri de en çok araştırılan konular arasındadır. Nasıl çözülür, hangi adımları atmak gerekir ve daha fazlası için hemen aşağıda yer verdiğimiz ayrıntılara göz gezdirebilirsiniz.
Wattman Hatası Neden Olur?
Wattman hatası neden olur sorusuna tek bir yanıt vermek mümkün değildir. Hatanın hem yazılımsal hem de donanımsal farklı nedenleri olabilir. AMD ekran kartlarında sıkça rastlanan bir hata olduğunu ifade edebiliriz. Bu hata tam anlamıyla aslında ekran kartının kendini savunmaya almasıyla ilgilidir. Sistemde yaşanan bir sorun ekran kartının kendini bloke etmesine ve kullanıcıya da wattman hatasıolarak yansımasına neden olur.
Ekran karşında oluşan bu hata sizi endişeye düşürmemelidir. Hızlıca aksiyon alarak sorunu çözüme kavuşturabilirsiniz. Birkaç kısa işlem adımıyla çözüm denemesi yapmanız gerekir. Eğer sorunu hızlıca çözmek istiyorsanız aşağıda yer everdiğimiz adımlara göz atmanızı tavsiye ediyoruz.
Wattman Hatası Nasıl Çözülür?
Wattman hatası nasıl çözülür, hangi adımları atmak gerekir diyorsanız hemen detaylarını aktaralım. Ekran kartının kendini korumaya alması nedeniyle açığa çıkan bu hatayı şu adımları takip ederek çözebilirsiniz;
- BIOS’u açın.
- Ardından ise ayarlar kısmına tıklayın
- Ayarlar alanından sonra sistemde overclok hatasına sebep olan yazılımları saptayın.
- Bu yazılımları tamamen kaldırıp işlemi sonlandırın.
Yukarıda yer verdiğimiz adımlar sorunu ortadan kaldırmanıza yöneliktir. Genelde bu adımları takip ederek hızlı ve kolay bir şekilde sistemdeki sorunu çözebilirsiniz. Adımlara rağmen hala sorun devam ediyorsa da mutlaka profesyonel destek almanızı tavsiye ediyoruz. Desteği almamanız ekran kartında kalıcı hasarların oluşmasına neden olabilir.
AMD Radeon Wattman Ayarları
AMD Radeon Wattman, AMD ekran kartlarının performansını ve güç tüketimini ayarlamak için kullanılan bir araçtır. Wattman, aşağıdaki ayarları içerir:
- Çekirdek saat hızı: Çekirdek saat hızı, ekran kartının temel performansını belirler. Bu ayarı yükselterek, ekran kartının performansını artırabilirsiniz. Ancak, bu, güç tüketimini de artırabilir.
- Bellek saat hızı: Bellek saat hızı, ekran kartının belleğinin performansını belirler. Bu ayarı yükselterek, ekran kartının bellek performansını artırabilirsiniz. Ancak, bu, güç tüketimini de artırabilir.
- Fan hızı: Fan hızı, ekran kartının sıcaklığını kontrol etmek için kullanılır. Fan hızını yükselterek, ekran kartının sıcaklığını düşürebilirsiniz. Ancak, bu, gürültüyü de artırabilir.
- Güç sınırı: Güç sınırı, ekran kartının tüketebileceği maksimum güç miktarını belirler. Bu ayarı yükselterek, ekran kartının performansını artırabilirsiniz. Ancak, bu, daha fazla ısı üretmesine ve daha hızlı aşınmasına neden olabilir.
- Otomatik OC: Otomatik OC, ekran kartının performansını otomatik olarak artırmaya yardımcı olan bir özelliktir. Bu özelliği etkinleştirerek, ekran kartınızın performansını iyileştirmek için zaman harcamanıza gerek kalmaz.
Daha fazla ilgili içerik;
Wattman Hatası Hangi Kartlarda Var?
Radeon RX 5600 XT
Radeon RX 5700
Radeon RX 5700 XT
Radeon RX 6600
Radeon RX 6600 XT
Radeon RX 6700 XT
Radeon RX 6800
Radeon RX 6900 XT
Render İçin AMD Ekran Kartı Alınır mı?
Render için AMD ekran kartı almak, bazı durumlarda iyi bir seçenek olabilir. AMD ekran kartları, genellikle Nvidia ekran kartlarına göre daha iyi bir fiyat-performans oranı sunar.
RTX Açmak FPS Düşürür mü?
RTX açmak, bazı durumlarda FPS düşürebilir. RTX, gerçek zamanlı ışın izleme teknolojisini kullanır. Bu teknoloji, oyunlarda daha gerçekçi ışıklandırma ve gölgeler sağlar, ancak performansı da etkileyebilir.
Ekran Kartı GTX mi RTX mi?
Ekran kartı seçerken GTX mi RTX mi sorusuna verilecek cevap, ihtiyaçlarınıza ve bütçenize göre değişir.