Muz, potasyum açısından zengin bir meyve olup içeriğinde protein de barındırmaktadır. Haliyle kalp sağlığı açısından faydalı olduğu gibi bünyenize enerji de verir. Üstelik belirli bir zaman diliminde değil her mevsimde bulabileceğiniz ve yiyebileceğiniz bir meyvedir. Yalnız bazen tam olgunlaşmamış haline denk geliriz. Bu haliyle tadı da pek yoktur.

Bu yazımızda fark etmeden ya da bilerek almış olduğunuz yeşil muzları ev şartlarında nasıl olgunlaştıracağınızı maddeler halinde anlatacağız.

  • Muzlarınızı bir kese kağıdı içerisine koyun,
  • Daha çabuk olgunlaştırmak adına kese kağıdının içine, muzların yanına bir elma koyun.
  • Oda sıcaklığında ağzı kapalı şekilde beklemeye bırakın,
  • Birkaç gün içerisinde muzların olgunlaştığını görebilirsiniz.

Olgunlaşmamış Muz Nasıl Olgunlaşır

Yeşil Muz Nasıl Olgunlaşır

Olgunlaşmamış ya da yeşil olan muzları bazen fiyatı cazip geldiğinden bazen de uzun süre alışveriş imkanı bulamayacağımızdan almak durumunda kalırız. Peki bu gibi durumlarda ev şartlarında muzu nasıl olgunlaştırabiliriz? Bunun cevabı için aşağıdaki maddeleri uygulayarak görebilirsiniz.

Olgunlaşmamış muzu olgunlaştırmak için ilk yöntemimiz birkaç gün sürse de en sağlıklı ve lezzetli olanıdır diyebiliriz.

Hiç vakit kaybetmeden en ideal yöntemin tarifine geçelim;

  • Olgunlaşmamış muzlarınızı bir kese kağıdı içerisine yerleştirin,
  • Yanına bir adet limon ya da elma koyun ve oda sıcaklığında beklemeye bırakın.
  • Birkaç gün içerisinde muzların yavaş yavaş olgunlaştığını görebilirsiniz.

Gelelim ikinci yönteme;

  • Muzlarınızı derin dondurucuya atın,
  • Birkaç saat bekleyin,
  • Çıkardığınız muzların renklerinin koyu olduğunu fark edeceksiniz,
  • Böylelikle muzlarınız olgunlaşmış olur.

Üçüncü yöntem pek duyulmamış yöntemlerden bir tanesidir.

  • Fırınınızın derecesi 120 dereceye ayarlı olsun,
  • Muzları fırın tepsisine dizin ve fırına sürün,
  • 15-20 dakikalık bir bekleme süresinden sonra muzları fırından çıkarın,
  • Muzlarınızın olgunlaştığını, yumuşadığını ve tatlandığını göreceksiniz.

 Yeşil Muz Kaç Günde Olgunlaşır

Yeşil muzu olgunlaştırmak için birçok etkili yöntem bulunmaktadır. Ama en etkilisi etilen gaz yöntemidir. Yani yanına bir adet elma ya da limonu koyarak kese kağıdı içerisinde olgunlaşmasını beklemektir. Bu yöntemle yeşil muzun istenilen olgunluğa ulaşma süresi yaklaşık bir haftadır. Kese kağıdına koyduktan birkaç gün sonra kontrol etmeye başlayarak bir haftayı beklemeden de istediğiniz olgunluğa eriştiğini düşündüğünüzde alıp yemeye başlayabilirsiniz.

Diğer yöntemlerle olgunlaştırılan muzlar aynı gün içerisinde sonuç vermektedir. Fakat tat açısından etilen gazın verdiği etkiyi yaratmamaktadır. Bu durumda eğer muzun acil olgunlaşmasına ihtiyaç duymuyorsanız ilk yöntem ile olgunlaştırmanızda fayda var.

Tatsız Muz Nasıl Tatlandırılır

Yeşil Muz Nasıl Olgunlaşır

Tatsız muz yani olgunlaşmamış muzu ev imkanlarıyla olgunlaştırıp tatlandırmanız mümkün. En etkili yöntem olan etilen gazı ile olgunlaştırma dışında iki şekilde daha ev imkanlarında bir muzu olgunlaştırabilirsiniz. Bunlardan ilki buzlukta bir iki saat bekletmek olurken, ikincisi fırında 15-20 dakika bekletmek oluyor.

Evde Muz Sarartma

Evde muz sarartma işlemi yapabilmek için öncelikle bir kese kağıdına ihtiyacınız olacak. Eğer kese kağıdı bulamıyorsanız gazete ile de bu işlemi yapabilmeniz mümkündür. Eğer oda sıcaklığınız yeterli derecede ise bir haftada yavaş yavaş kendiliğinden sararabilir. Fakat yeterince sıcak olmayan bir ortamda kese kağıdı ya da gazeteye saracağınız muzları bir hafta kadar beklettiğinizde muzların sararmış yani olgunlaşmış olduğunu fark edeceksiniz.

Kese kağıdı ya da gazeteye sardığınız muzların yanına elma ya da limon koymanız halinde bekleme süreciniz biraz daha hızlanacaktır. Eğer daha hızlı bir sonuç almak istiyorsanız fırında kısa süre ısıtmanız da istediğiniz sonucu almanıza yardımcı olacaktır.

Yeşil Muz Nasıl Yenir

Yeşil muz yemenin sağlık açısından birden fazla faydası vardır. Bunlardan birisi şeker hastalarını ilgilendiren şeker konusundaki faydasıdır. İçinde bulunan nişasta muzun sararmasıyla birlikte şekere dönüşmektedir. Yani daha şeker halini almamış bir muzu tüketmek şeker hastaları için iyi bir besin kaynağı olacaktır. Yeşil halindeyken daha fazla lif içerdiğinden bu da sindirimi zorlaştırır ve bu da tokluk hissi verdiğinden sürekli yeme ihtiyacını ortadan kaldırır.

Yeşil muzu nasıl yiyebileceğinize dair birkaç fikir yer almaktadır.

  • Tadı hoşunuza giderse olduğu gibi yiyebilirsiniz.
  • Kızartabilirsiniz.
  • Zeytinyağlı muz yemeği yapabilirsiniz.
  • Tadı henüz olmadığından doğradıktan sonra üzerine bal dökerek tüketebilirsiniz.

Daha fazla ilgili içerik;

Yeşil muz evde nasıl olgunlaşır?

1- Kese kağıdı yöntemi
2- Elma yöntemi
3- Fırında olgunlaştırma yöntemi

Yeşil muz kaç günde sararır?

Muzların olgunlaşma süresi, muzun cinsine, olgunlaşma durumuna ve oda sıcaklığına göre değişir. Genel olarak, yeşil muzlar, oda sıcaklığında 2-4 gün içinde sararır.

Olmamış muz yenir mi?

Olmamış muzlar, olgunlaşmış muzlara göre daha sert ve tatsızdır. Ancak, tamamen olgunlaşmamış muzlar da yenebilir. Olmamış muzları, meyve salatalarında, smoothielerde veya fırınlanmış ürünlerde kullanabilirsiniz.

Yeşil muz alınır mı?

Yeşil muz almak, tamamen kişisel bir tercihtir. Olgunlaşmış muzları tercih edenler, yeşil muz almaktan kaçınabilir. Ancak, yeşil muzları olgunlaştırmayı planlıyorsanız, bu bir sorun olmayacaktır.
Leave A Reply