Telif hakkı hak talebi nedeniyle videonuz para kazanmaya uygun değil ne demek istiyor sıkça araştırılmaktadır. YouTube telif hakkı hak talebi kaldırma nasıl yapılır gelin birlikte inceleyelim.
YouTube’da telif hakkı hak talebi ne demek konusu YouTube’a yeni başlayanlar tarafından sıkça merak edilmektedir. Yeni bir video yükledikten sonra etkin telif hakkı ihtarları olarak görülen ve kırmızıyla işaretlenen bir kutucuk meydana gelebiliyor.
Bu tür durumlarda 3 kez ihtar alındığında kanalın kapanacağını bilmek gerek. Telif hakkına ilişkin iki farklı çeşit ihtar yöntemi bulunuyor. Telif hakkı, belirli bir eserin kim tarafından yapıldığı tescil edildiğinde oluşan bir haktır.
Bu eser farklı kişi ve kurumlarca eser sahibinin izni olmadan kullanılamaz. Bu durum genellikle YouTube özelinde videolara eklenen müziklerden ötürü meydana geliyor. Bunun için telifsiz müzikler bulmak internet üzerinden yalnızca birkaç dakikalık araştırmanın sonucunda görülebiliyor.
YouTube’da Telif Yersen Ne Olur?
YouTube’da telif yersen ne olur diye merak edenler için telifin hangi türlü geldiğine dikkat edilmesi gerekir. Şayet kanala doğrudan ihtar gönderilmişse 3 ihtarın ardından YouTube kanalı sorgusuz sualsiz şekilde kapatılır. Bu tip durumların yaşanmaması için muhakkak telifsiz içerikler kullanmak ve mümkünse kendi içeriklerini üretmek gerek.
YouTube Telif Hakkı Sorgulama
YouTube telif hakkı sorgulama, videoyu yüklemeden önce yapılmalıdır. Telif hakkına ilişkin sorgulama için aşağıdaki adımları takip etmek mümkündür:
- İlk etapta YouTube Studio açılmalıdır.
- Açılan ekranda sol menüden telif hakkı seçeneğine basılır.
- Sonrasında eşleşmelere giriş yapılır.
Eşleşmeler, video içerisinde herhangi bir telifli içeriğin olup olmadığını saniyeler içerisinde taramaya yarayan bir yazılımdır. Böylece herhangi bir ihtar ya da telif sorunu yaşamadan müdahale etmek de mümkün hale gelecektir.
Neler Telif Hakkına Girmez?
Neler telif hakkına girmez sorusu son dönemde YouTube’un en çok tercih edilen kategorilerini kapsamaktadır. Telif hakkı ihlallerinin ve şikâyetlerinin artış gösterdiği dönemlerde içerik üreticileri müziklerini dahi kendi yapmaya başladı. Bu kapsamda telif hakkına girmeyecek olan şeyler; düşünceler, süreçler ve olgulardır.
Telif Hakkı Yiyince Ne Olur?
Telif hakkı yiyince ne olur sorusunun yanıtı birçok YouTuber’ı korkutsa da durum aslında öyle değildir. Herhangi bir yasal işlemin uygulanmayacağını bilmek oldukça önemlidir. Telif hakkı yiyince yalnızca YouTube Studio üzerinden bir bildirim gönderilir. Bu durumda da iki ihtimal vardır. İlk ihtimal videodaki reklam gelirlerinin tümünün eser sahibine gitmesidir. İkinci ihtimal de ihtar göndererek kanalın kapatılmasının sağlanmasıdır. Genellikle ilk ihtimal üzerinden ilerlediği bilinmektedir.
Müzik Telif Hakkı Kaç TL?
Müzik telif hakkı kaç TL konusu kendi yaptığı bir müziğin telif hakkını almak isteyen kişilerce merka ediliyor. Bir müziğin telif hakkını almak için Kayıt-Tescil başvuru ücreti 163,50 TL olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda cüzi bir miktarda ödeme yaparak eserleri koruma altına almak mümkün olmuştur.
Hangi Ürünler Telif Hakkına Girer?
Hangi ürünler telif hakkına girer sorusunun yanıtı doğrudan Google tarafından verilmiştir. Bunun için aşağıdaki listeyi incelemek yeterli olacaktır:
- Tiyatro oyunu ve müzikal gibi drama eserleri
- Oyunlar ve çeşitli bilgisayar yazılımları
- Resim, reklam ve poster gibi eserler
- Dersler, kitaplar ve müzik besteleri gibi yazılı olarak sunulan eserler
- Ses kayıtları
- Müzik besteleri
- Televizyon şovları
- Filmler
- Diziler
- Çevrimiçi eserler
Youtube telif hakkı konusuna dair tüm detaylara içeriğimiz boyunca yer verdik. Konuya dair sorularınızı ya da eksik veya hatalı bulduğunuz kısımları yorum alanı üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz. Yorumlarınızı dikkate alarak mutlaka geri bildirimde bulunuyoruz.
Youtube İzlenme Parası (2023 Youtuber Kazanç Tablosu)