14 günlük maaş farkı hesaplaması yapılan maaş zammı ile birlikte zamların sadece 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olması sonucu memurların merak ettikleri konulardan biri oldu. Artan enflasyon ile birlikte maaşlarda da yıl ortasında bir zamma gidildi.
Asgari ücrete yapılan yükseltme memur maaşlarının da artmasını sağladı. 14 günlük maaş farkı hesaplama da tam bu noktada her ayın ortasında maaş alan memurları ilgilendiriyor. Yeni maaş miktarı hesaplanırken memurun kıdemi, çocuk sayısı ve daha başka birçok faktör göz önünde bulunduruluyor.
1 Temmuz itibari ile geçerli olan zamlı ödeme ile birlikte haziran ortasından temmuz ortasına kadar maaş alacak olan memurlar ayın yarısında yılın ilk kısmında geçerli olan ücretten, son kalan yarısında ise ikinci kısmını etkileyen zamlı ücretten maaş alacaklar.
Maaş farkı memurun işe giriş tarihine göre farklılaşabilir. 15 Ekim 2008 tarihinden sonra işe başlayanların maaş farkının daha fazla olacağı biliniyor. 14 günlük maaş hesaplaması yapmak için yazımızın devamında yer alan adımları takip edebilirsiniz.
15 Günlük Maaş Farkı
15 günlük maaş farkı ortasında yapılan maaş zammı ile birlikte gündeme oturdu. Asgari ücrete yapılan zam sonrasında memur ücretlerindeki artış da 1 Temmuz itibari ile geçerli oldu. Ay ortasında maaş alan memurların 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olan zamlı ödemeler için maaş farkından faydalanacak.
15 günlük maaş farkını hesaplayabilmek için birçok faktörü göz önünde bulundurmak gerekir. Ücret yenilenmesi sonrasında maaşların artması ile birlikte Haziran-Temmuz ödemesinin yarısı eski ödemeden yarısı yeni zamlı ödemeden verilecek. 15 günlük maşa farkı hesaplaması ise KBS uygulaması üzerinden yapılmaktadır.
15 Ekim 2008 tarihinden önce işe girmiş olanlar için 14 günlük oluşan maaş farkının hesaplanmasına ilişkin kullanılacak yöntem önce 14 günlük brüt ödemenin belirlenmesi daha sonra 14 günlük kesintinin belirlenmesi ve sonunda 14 günlük net ödemenin ortaya çıkarılması gerekir. Şimdi adım adım işlemleri gerçekleştirelim.
14 günlük brüt ödemenin belirlenmesi;
- Yapılan tüm ek ödemelerin aylık tutarları toplanmalıdır.
- Toplanan aylık tutarların zamlı halinden zamsız hali çıkarılarak aradaki fark bulunmalıdır.
- Elde edilen fark 31’e bölünmeli ve 14 ile çarpılmalıdır.
- İşlem sonunda 14 günlük brüt maaş zam farkı ortaya çıkacaktır.
14 günlük kesintilerin belirlenmesi;
- Kesintiler gelir vergisi ve damga vergisi ile alınmaktadır.
- Gelir vergisinin hesaplanması için memura ödenen 14 günlük brüt ödeme tutarı belirlenmelidir.
- Belirlenen tutarın %15’lik kısmı gelir vergisi adı altında kesilmektedir.
- Yine 14 günlük brüt ödeme tutarının binde 759’luk kısmı damga vergisi olarak kesilmelidir.
- İki kesinti toplandığında 14 günlük toplam kesinti miktarı ortaya çıkmaktadır.
14 günlük net ödeme tutarının belirlenmesi;
- Bulunan 14 günlük brüt ödemeden 14 günlük kesintiler çıkarıldığında elde edilen miktar memurun maaş farkı olarak ödenecek olan tutardır.
15 Ekim 2008 tarihinden sonra işe girmiş memurların 14 günlük oluşan maaş farkının belirlenmesinde 14 günlük kesintiler SGK pirimi ve gelir vergisi hesaplanarak bulunduğundan 2008 öncesinde işe girenlerden daha farklı bir hesaplama yapılmaktadır.
15 Ekim 2008 sonrasında işe girenler için 14 günlük brüt hesaplama öncesinde işe girenler ile aynıdır. 14 günlük kesinti hesaplaması ise aşağıdaki şekilde yapılır;
- 14 günlük kesintiler hesaplanırken önce SGK primi hesaplanmalıdır. SGK priminin hesaplanması için yapılan tüm ek ödemelerin zamlı ve zamsız halleri arasındaki fark bulunmalıdır.
- Elde edilen fark 30’a bölünmeli ve ardından 14 ile çarpılmalıdır. Elde edilen rakamın %14’ü SGK prim kesintisidir.
- Gelir vergisi hesaplanmalıdır. Gelir vergisi 14 günlük brüt ödeme miktarından SGK priminin çıkarılması ile bulunur. Elde edilen sonucun %15’i gelir vergisi kesintisidir.
- Damga vergisi hesaplanmalıdır. Damga vergisi 14 günlük brüt ödeme miktarının binde 759’luk oranı ile belirlenmektedir.
- Gelir vergisi kesintisi, damga vergisi kesintisi ve SGK prim kesintisi toplanarak toplam 14 günlük kesinti miktarı hesaplanır.
2008 sonrasında işe girenler için 14 günlük brüt ödeme ve kesintiler hesaplandıktan sonra brüt ödemeden kesintiler çıkarılarak net ödeme miktarı bulunabilmektedir. Elde edeceğiniz sonuç 14 günlük maaş farkıdır.
14 Günlük Maaş Farkı Hesaplama Programı Excel
14 günlük maaş farkı hesaplama programı Excel benzeri programlar ile yapılabilmektedir. Maaş farkı hesaplanırken göz önünde bulundurulan hususları teker teker değerlendirmek güç olduğundan yazımızda yer alan program linkini kullanarak doğrudan güncel maaş farkını hesaplayabilirsiniz.
Maaş farkı hesaplamalarında kullanılan Excel programı ya da benzeri internet hesaplama robotları kesine yakın sonuç almanıza olanak tanır. Maaş farkına neden olan asıl faktör maaşlara yıl ortası ya da yıl başı zammı gelmesidir.
Maaş zammının 14 günlük olarak eklenmesi sürecinde memurun ne kadar zamlı olarak maaşını alacağı düşülecek olan vergilerden sonra belirlenir. Vergi oranlarına bağlı olarak hesaplama programı da güncel bir şekilde maaş farkını hesaplamaktadır.
14 Günlük Maaş Farkı Neden Olur?
14 günlük maaş farkı memurların ay ortasında maaş almaları nedeni ile her yılın Ocak ayında ve yıl ortası, Temmuz başı yapılan zamlarda oluşan bir farktır.
14 Günlük Maaş Farkı Nasıl Hesaplanır?
14 günlük maaş farkı hesaplaması yazımızda yer alan maaş farkı unsurları ve kesintiler hesaplanarak elde edilmektedir. Memurun ne zaman işe girdiği de maaş farkı hesaplamasında önemlidir.
Yüzde %30 Nasıl Hesaplanır? Yüzde Zam Hesaplama Nasıl Yapılır
0.49 Araç Kredisi Hesaplama Ziraat Bankası – Taşıt Kredi Şartları