5000 gün malulen emeklilik maaşı 40 yaş engelli aylığı ödemesi ağır engelliler için önemli bir toplumsal bir hizmet olarak ele alınabilir. İşgücünün en az %60’ını kaybetmiş işçilerin yararlanabileceği maluliyet aylığına hak kazanmak için belirli koşulların da karşılanması gerekir.

2023 Malulen Emekli Maaşı Ne Kadar Olacak?

Malulen Emekli Maaşı Ne Kadar Olacak

Maluliyet durumunun tespiti için sigortalının veya sigortalının işvereninin devlet sosyal sigortalar dairesine veya sigortalının bağlı olduğu en yakın sosyal sigorta dairesine veya sosyal sigorta kurumuna yazılı olarak başvurması gerekir. Bu gibi sebepler dolayısıyla 2023 malulen emekli maaşı ne kadar olacak sık sık sorulan bir soru haline gelmiştir.

5510 sayılı Sosyal Güvenlik ve Kapsamlı Sağlık Sigortası Kanununa göre, hizmet sözleşmesine tabi ve kendi hesabına bağımsız çalışan sigortalıların görevlerinin ifaları veya iş kazaları veya hastalıkları sonucu; Kurum Sağlık Kurulunca çalışma kabiliyetinin en az %60’ını kaybettiği, kamu sektörü sigortalısı olarak çalışma kabiliyetinin en az %60’ını kaybettiği veya görevini yapamayacak durumda olduğu tespit edilen kişiler malul sayılır.

Sigortalının bir sağlık kuruluşundan aldığı maluliyet raporu, kanunen malul sayılması için yeterli değildir. Engelli sayılması için, sigortalı bir kişinin tesisin sağlık departmanı tarafından çalışma veya geçimini sağlama yeteneklerinin en az %60’ını kaybettiğinin belirlenmesi gerekir. Yazılı talep üzerine, kişi lisanslı bir sağlık kuruluşu tarafından sağlık departmanına sevk edilecektir. Bu sağlık kurullarının hazırladığı raporları inceledikten sonra tesisin sağlık kurulu sigortalının engellilik şartlarını taşıyıp taşımadığına karar verir.

  • Enflasyon ve diğer sebepler yüzünden 2023 malulen emeklilik maaşının 6000 TL olması bekleniyor.

Engelli Malulen Emekli Maaşı Ne Kadar 2023

Engelli Malulen Emekli Maaşı Ne Kadar
Engelli Malulen Emekli Maaşı Ne Kadar

Bu nedenle engelli malulen emekli maaşı ne kadar 2023 sorusunun yanıtını her kişinin maaşı, maluliyet nedeniyle emekli olduğunda bu şartları ne kadar sağlayabildiğine göre değişecektir şeklinde vermek doğru olacaktır.

SGK’lının maluliyet bildirim tarihi, yazılı maluliyet bildirim tarihinden önce ise, maluliyet bildiriminin yapıldığı ayın başından başlayacaktır. Sigortalının maluliyetine ilişkin bildirim tarihi, maluliyet aylığı başvuru formunun teslim tarihinden sonra ise, bildirim tarihini takip eden ayın birinci günü hesaplamaya başlama tarihi olacaktır. Engelli aylığı almaya başladığınızda halihazırda devletten geçici maluliyet geliri alıyorsanız, bu geçici maluliyet gelirinin sona erdiği ayı takip eden aydan itibaren maluliyet aylığı almaya başlarsınız.

  • 2023 malulen emeklilik maaşı 3000 – 4000 TL arasındadır.

5000 Gün ile Emekli Olunur mu?

5000 gün ile emekli olmak isteyenlerin çeşitli şartları karşılamaları gerekmektedir.

Malulen Emekli Olanlar Ne Kadar Maaş Alır?

Malulen emekli maaşları emekli olunan kurum ve çalışma süresi gibi pek çok farklı etken dolayısıyla değişmektedir.