İnce motor becerileri hakkında detaylı bilgilendirme yapıyoruz. İnce motor becerileri nelerdir, kaba ve ince motor becerileri arasındaki farklara gelin birlikte bakalım.
Çocuğunuzun ince motor becerilerini takibe almanız gerekir. Günlük aktivitelerin gerçekleşmesi için ince motor becerilerine sahip olması gerekir. Kalem kullanmak, oyuncak kavrama ve giysileri bağlama gibi becerileri son zamanlarda birçok çocuk gerçekleştiremiyor. Özellikle spastik bebek hareketlerinde motor becerileri gerçekleşmez. Çocuğun yaşına göre gerçekleştirmesi gereken motor becerileri farklılık gösterir. 6 ile 9 aylık bir bebek kıskaç kavrama hareketini gerçekleştirirken 1 ile 2 yaş arasındaki çocuk bardakları yan yana koyma gibi beceriler elde etmesi gerekir. Evde çocuğunuzun ince motor becerilerini geliştirmek için faaliyetlerde gerçekleştirebilirsiniz. Oyuncaklarını alması, makas kullanması, boyalarla çizim yapmasını sağlayarak evde ince motor becerilerini geliştirebilirsiniz.
Kaba Motor Becerileri
Günlük hayatta parmaklarla gerçekleştiren her türlü aktivite ince motor becerileriyle gerçekleşir. Kol, bacak ve vücut ile yapılan hareketlerde kaba motor becerileri arasında yerini alır. Yürümek, koşmak, zıplamak, alkış ya da güle güle hareketlerinin hepsi kaba motor becerileri olarak isimlendirilir. Kaba motor becerileri sayesinde çocuğun hareketleri rahatlar ve bedensel gelişimi hızlanır. Çocuğunuzun kaba motor becerilerinin zayıf olduğunu düşünüyorsanız her gün pratik yaptırmanız gerekir. Aynı hareketi gün içerisinde tekrarlamasını sağlayın. Bu sayede çocuğun kaba motor gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.
5 ile 6 Yaş İnce Motor Becerileri
Küçük kasların gerçekleştirdiği her türlü davranış ince motor becerisi olarak gözlemlenir. Her yaşa özgü çocuğun gerçekleştirmesi gereken ince motor becerisi bulunur. Eğer çocuğunuz 5 ile 6 yaş arasındaysa alttaki ince motor becerilerini gerçekleştirip gerçekleştirmediğini kontrol edin.
- İsmini yazabilmeli ve yazılanları aynı şekilde başka bir yere kopyalayabilmeli,
- Sağ el mi yoksa sol el mi kullanacağına karar vermeli,
- Kağıt kaplama ya da boyama gibi işlemleri gerçekleştirmeli,
- Makas ve yapıştırıcı gibi aletleri kullanmalı,
- Kare, üçgen gibi şekilleri çizmeli,
- Hamurdan şekiller yapmalı,
- Legolarla oyun kurmalıdır.
Otizmde İnce Motor Becerileri
Otizmli çocuklar günlük faaliyetlerini gerçekleştirmekte zorluk yaşarlar. Bunun sebebi el ile göz arasındaki koordinasyonun sağlanmamasından dolayı yaşanır. Yazı yazma ya da eşyaların kullanılması konusunda sorun yaşayabilirler. Bu yüzden evde ince motor becerilerini geliştirmeye yönelik aktiviteler gerçekleştirebilirsiniz.
Evde ince motor becerilerini geliştirmeye çalışsanız da ilerleme kaydedemiyorsanız uzman doktor tarafından yardım almanız gerekir. Çizgi çalışması ile bu durumu kontrol altına alın. Çocuğunuz oyun kurma, eşya kavrama, yazı yazma, şekilleri kopyalama gibi ufak faaliyetleri gerçekleştiremiyorsa ince motor becerileri düşüktür. Bunlara ek otizm şüpheniz varsa hemen doktora giderek tedavi sürecine başlamalısınız.
İnce Motor Becerileri Kaç Yaş
Çocukların ince motor gelişimleri 2 yaşından itibaren hızlanmaya başlar. Yenidoğan ve aylık bebekler ellerini yeni yeni kavramaya başlarlar. 2 yaşından itibaren günlük faaliyetlerini kendileri gerçekleştirmeye başlar. Kendi düğmesini bağlayabilir, kendi başına kıyafet giyebilir ve kendi başına yemek yemeye başlar. Çocuğunuzun motor becerilerini geliştirmesi ilerleyen süreç için çok önemlidir. Asperger sendromu ya da otizm sorunu olan çocuklarda motor becerileri gelişmiş değildir. İnce motor becerilerine sahip olmayan çocuklar günlük hayatlarındaki birçok aktiviteyi gerçekleştiremez.
İnce ve kaba motor becerileri hakkında sorularınızı ve fikirlerinizi bizlerle paylaşmayı unutmayın.