Üniversite öğrencileri için kariyerlerine katkı sağlayacak önerileri sizlerle paylaşıyoruz. Kariyeriniz tamamlayacak kurslara katılın, bu işlemleri nasıl gerçekleştireceğinizi birlikte inceleyelim.
Lise dönemi bitti ve belki de istediğiniz üniversiteyi kazandınız. Bunun için çok çalıştınız ve sonucunda amacınıza ulaştınız. Sizi tebrik ederiz ancak henüz hayat yeni başlıyor. Lise hayatının çalkantılı günlerinden sonra üniversite hayatı sizi sudan çıkmış balığa çevirebilir. Bunu önlemek ve bu dönemi en verimli bir şekilde geçirmek için sizin için hem üniversite yıllarınızı en güzel şekilde geçirmeniz hem de ileride kariyer hayatınıza katkı sağlayabilecek bazı önerilerde bulunacağız.
Herşeyi Planlayın
Belki üniversitenin daha ilk yılındasınız ve nasıl olsa daha yolun başındayım deyip rahat davranabilirsiniz. Bunun çok yanlış bir düşünce olduğunu öncelikle belirtelim. İpin ucunu sıkı tutarsanız ve nasıl başlarsınız o şekilde devam edersiniz. Zaman sizin sandığınız kadar uzun değil. Göz açıp kapayıncaya kadar geçer gider. Şimdiden zamanı planlamazsanız büte kalmış dersler, yoğun ders çalışma zamanları ve daha pek çok olumsuz durumla karşılaşabilirsiniz.
Üniversite hayatını başarılı geçirmek ve iyi bir derece ile mezun olmak için şimdiden planlar yapın. Günlük, aylık hatta yıllık planlar yaparak gelişiminizi takip edin. Etkili bir ders çalışma planı oluşturarak kalıcı ve verimli bir şekilde öğrenmeyi ilke edinin. Etkili bir ders çalışma planı hazırlayarak bu programa uyun.
Kariyeriniz Tamamlayacak Kurslara Katılın
Üniversiteyi bitirdiğinizde tam donanımlı bir birey olmak istiyorsanız kariyerinize katkı sağlayacak ilginizi çeken kurslara katılabilirsiniz. Sadece kuru bir diploma yeri geldiğinde yetmeyebiliyor. Okuduğunuz bölümle ilgili ya da kariyerinize katkı sunan sizi ilerletecek bir kurs programı seçerek kendinizi daha donanımlı ve bilgili hissedebilirsiniz. Sevmediğiniz ve ilginizi çekmeyen kursları tamamlamak için uğraşmayın. Yeteneklerinizi ve ilgi alanlarınızı keşfederek yapmaktan zevk aldığınız bir programa katılın.
Genel Kültürünüzü Geliştirin
Sadece bölümünü okuyan sıradan bir öğrenci olmayın. Genel kültürünüzü geliştirmek için okumaya önem verin. Politika, akademik yayınlar, kültürel kitaplar ve sizi geliştirecek pek çok bilgileri öğrenmek için bolca okuyun. Okumayı daha zevkli hale getirmek için arkadaşlarınızla okuma etkinlikleri yapabilirsiniz. Ya da kendiniz için okuma zamanı belirleyerek o saati mutlaka okumak ve bilgilenmek için ayırın. Özellikle akademik bir bölüm okuyorsanız akademik içerikleri okumanız çok önemlidir. Örneğin tarih bölümü öğrencisiyseniz sadece ders kitapları ile kendinizi sınırlamayın. Akademik tarih kitapları okuyarak ve bu akademik okumaları düzenli hale getirdiğinizde bölümü bitirdiğinizde çok daha donanımlı bir şekilde kendinizi hissedeceksiniz.
Daha fazla ilgili içerik;
Sosyal Aktiviteler İçin Mutlaka Zamanınız Olsun
Zamanınızı sadece okumak ve ders çalışmaya ayırmak sizi zamanla bıktırır ve hayattan soğutur. Öğrendiğiniz bilgileri paylaşabileceğiniz sosyal bir ortamınız varsa öğrenmeye daha çok istekli olursunuz. Bunun dışında keyifli zaman geçirmek için de kendinizi mutlu hissettiğiniz alanlarda aktiviteler yapın. Örneğin bu sevdiğiniz bir spor dalı olabilir, bir sinema, konser ya da öğrenci kampları olabilir. Hangi uğraştan zevk alıyorsanız onunla ilgilenin. Kendinizi mutlu hissettikçe okuma azminiz de çoğalacak ve daha şevkli bir şekilde çalışacaksınız.
Alanınızla İlgili Tecrübe Kazanmak İçin Ufak İşler Yapabilirsiniz
Çalışma hayatında öncelik tecrübe sahibi olan kişiler içindir. Okul bittiğinde kendinizi yetersiz hissetmek istemiyorsanız karşınıza çıkan fırsatları değerlendirebilirsiniz. Örneğin üniversite hocanız verdiği bir takım işleri yapabilirsiniz. Ya da alanınızla ilgili yarı zamanla çalışabileceğiniz işler bulduğunuzda yapabilirsiniz. Öğrencilere alanızla ilgili ders verebilirsiniz. Örneğin matematik öğrencisiyseniz tatillerde ya da boş zamanlarınızda matematik dersi almak isteyen öğrencilere destek olabilirsiniz. Bu gibi işler sizi çalışma hayatına da yavaştan hazırlar. Mümkünde hayatın zorluklarıyla baş etmek için okuldan arta kalan zamanlarınızda bir işte çalışmanız sizi daha dayanıklı hale getirir. Okulu bitirdiğinizde çalışma hayatına adım attığınızda çok zorlanmazsınız.
Sizi Geliştirecek ve Motive Edecek Arkadaşlar Edinin
Üniversite bittiğinde ileriye dönük güzel dostluklar kazanmanız sizi hayat karşı daha güvenli ve istekli yapar. İyi ve sizi geliştiren arkadaşlar size hayatınızın her alanında olumlu şekilde etkiler. Örneğin ders çalışmaya sevmeyen bir yapınız varsa çalışkan ve empati yeteneği gelişmiş bir arkadaşınız varsa siz de zamanla onun gibi olabilirsiniz. Hayatın zorlukları karşısından nefes almak istediğiniz sizi rahatlatacak bir dostunuzun olması büyük bir nimettir. Bu tür arkadaşlarınız varsa bunun kıymetini bilin ve dostluğunuzu üniversite yıllarından sonra da devam ettirin.
Yurt Dışı Programlarını Değerlendirin
Bazı üniversiteler başarılı öğrencilerini dillerini geliştirmeleri için yurt dışına burslu olarak göndermektedir. Böyle bir imkanınız varsa mutlaka değerlendirin. Hayatınızın en güzel tecrübesini böylece kazanabileceğinizi unutmayın. Üniversite dönemini bitirmeden önce dil öğrenmek size çalışmaya hayatında büyük katkı sağlayacaktır. Dil bilmek her zaman için kişiyi bir adım öteye taşır. Hangi iş olursa olsun pek çok iş veren yabancı dil yeterliliği konusunda soru sorar. Yabancı diliniz iyiyse işe alınırken başvurularda ilk sırada olursunuz. Karşınıza yurt dışı gibi bir program çıktıysa yabancı dilinizi geliştirmek için bu büyük bir fırsattır. Bu fırsatı mutlaka değerlendirin.
Üniversiteye başlayan ya da başlayacak olan öğrenciler için bir takım tavsiyelerde bulunmaya çalıştık. Bu önerilerimizi dikkate alarak başarılı bir üniversite dönemi geçirebilirsiniz. Zamanın telafinin asla mümkün olmadığını düşünün ve ileriye dönük planlarınızı yaparak bu dönemi en aktif şekilde geçirmeye çalışın. Kendinize ve hayatınıza yapacağınız her yatırım size geri dönüşü büyük olacaktır. İyi bir kariyer, başarılı ve mutlu bir gelecek için planlarınızı şimdiden yapın. Kendinize zaman ayırın. Zamanı planlayarak her alanda kendinizi yetiştirmeye çalışın. Ders, sosyal hayat,iş ve okuma zamanları gibi daha pek çok alanda günlük planınızı yapın. Hiçbir zaman tekdüze bir öğrenci olmayın. Her şeyi yeri ve zamanında yapmayı bilin.