Kıbleyi bul, Müslümanların namaz ibadetimizi yerine getirirken döndüğü, Kâbe’nin bulunduğu yöne kıble denmektedir. Kıble zaten bir yön demektir. Kıbleye dönmek namazın şartlarından biridir. Bu yüzden kıblenin ne tarafta olduğunu doğru bilmemiz gerekir.
Programsız Kıbleyi Bul;
Cep Telefondan Programsız uydudan kıbleyi bul; tıklayın.
Kıble Türkiye de güney ile güneydoğu arasında bulunur. Kıbleyi bulmak için birçok yöntem kullanılır.
- Günümüzde artık her şeyi kolay hale getiren teknoloji sayesinde akıllı telefonlara indirilen kıble, pusula gibi uygulamalarla ya da telefonun kendisinde bulunan pusula yardımıyla kıbleyi bulmak çok kolaydır. Bunun dışında başka yöntemlerle de Kıbleyi bulmak mümkündür.
- Kıbleyi pusula yardımıyla bulabiliriz. Pusulanın koyu manyetik ucu her zaman kuzeyi gösterir. Kıblenin hangi yönde olduğunu da biliyorsanız yönü bulabilirsiniz.
- Kıble bulma yöntemlerinden biri de camilere bakarak bulmaktır. Minare kapıları kıbleyi göstermektedir. Buradan yola çıkarak da yönler kolayca bulunabilir.
- Mezar taşlarına bakarak da yön bulabilirsiniz. Mezarların baş tarafı batıyı gösterir. Ayakların olduğu kısım da doğuyu gösterir. Buradan yola çıkarak da yön bulabilirsiniz.
- Kıble yönü güneyde olduğundan özellikle dağ da ya da kırlarda kıbleyi belirlemek için güneye doğru dönmek ve doğu ile arasında 23 derecelik bir açı belirlenerek yönü bulmak mümkündür.
Programsız Uydudan Kıbleyi Bul
Programsız cep telefonu ile kıbleyi bul, Kıble yönünü bulmanın birçok yöntemi vardır. Bu yazımız da uydudan kıble yönünü nasıl bulacağımızı anlatacağız.
- Kıble saati yöntemi, kıble bulmada kullanılan en pratik yöntemlerden biridir. Bulunduğunuz ilin kıble saati vaktinde güneşe dönen kişi kıbleye dönmüş olur. Bulunduğunuz yerdeki kıble saatini namaz vakitlerini gösteren takvimlerde “kıble saati” ya da “kıble S.” sütununda bulabilirsiniz.
- Güneş ile kıble bulma yöntemi, güneş doğudan doğup, batıdan battığını biliyoruz. Dolayısı ile öğlene kadar sağ elimizi güneşe uzatırsak sol taraf batı yönü, önümüz kuzey yönü, sırtımız ise güney yönü olması gerekir. Kıble Türkiye’de güney ve güneydoğu arasında 23 derecelik bir açı ile belirlendiği için bu yönde kıbleyi bulabiliriz.
- Kutup yıldızı ile kıble bulma yöntemi, yıldız topluluğu bulunur. Büyük ayının sonundaki iki yıldızın arasındaki mesafe ölçülüp bulunan aralığın 5 katı kadar mesafe de 6. ve 7. Yıldız tarafına paralel parlak bir yıldız görünmektedir. Bu yıldız kutup yıldızıdır. Bu kutup yıldızının gösterdiği taraf kuzeydir. Bu yol üzerinden çıkarak da kıbleyi bulmak mümkündür.
Kıble Nasıl Bulunur?
Kıble yönünü bul, Kıble yönünü bulmak için birçok yöntem vardır. Kıble saatine göre kıble yönünü bulmak mümkündür. Kıble yönünü belirlerken şüphe uyandırmaması net olması gerekir. Günümüzde internet yoluyla telefonlara indirilen birçok uygulamayla kıbleyi bulmak çok kolaydır. Yalnız bu uygulamalarda dikkat edilmesi gereken en önemli konu internetin çekmediği ortamlarda da kullanılabilir olmasıdır.
En iyi kıble uygulamaları;
- Kıble pusulası
- Yüzde yüz kıble bul
- Muslim Pocket
- Kıbleyi bul
- Muslim Asistant gibi uygulamalardır.
Kıble yönünün belirlenmesinde cami minarelerin yönü Müslüman mezarlıklarının yönü de takip edilerek bulunabilmektedir. Camilerin içindeki mihrap ve minareler de kıbleyi gösterir. Cami kapıları kıble yönüne bakmaktadır.
Eski zamanlarda tesbih kullanılarak da kıble bulunurmuş. Tesbih imame kısmından tutulup serbest bırakıldığında hangi yöne doğru sallanırsa güneyi gösterdiği için o yönün kıble olarak bilinirdi. Artık günümüzde bunlara gerek duymadan teknoloji sayesinde kıblemizi bulmak mümkündür.
Pusulada Kıble Hangi Harf
Pusulada kıble hangi harf, Kıble namaz kılmak için seccademizi serdiğimiz yöndür. Kıble Kâbe’nin ülkemize olan konumudur. Kıble diye aslında Kabe’ye dönüp namaz kılarız. Kıbleyi bulmak için Kâbe’nin nerede kaldığını bilmemiz gerekir.
- Kâbe Türkiye’nin güney tarafında kalır. Tam olarak kıblenin ülkemizde konumu güney ile güneydoğu yönünde güneyden doğuya doğru 23 derecelik bir açıda belirlenir.
Pusulaya baktığımızda S harfi güneyi gösterir. Pusula imlecinin S harfi üzerine gelene kadar beklersek güneyi yani kıbleyi bulmuş oluruz.
Kıble Ne Tarafta
Evde kıbleyi bul, Namazın şartından biride kıbleye dönmektir. Bu yüzden de kıble yönümüzü bilmemiz gerekir. Öncelikle kıble ülkemizin güneyinden doğuya doğru 23 derecelik bir açıdadır bunu bilirsek işimiz daha kolay olur. Kıble saatini namaz vaktini veren takvimlerden öğrenebilirsiniz.
- Kıble saatinde güneşe doğru olan yön kıble yönüdür. Tam o saatte güneşe dönen kıbleye dönmüş olur.
- Tesbih yöntemi de vardır. Tesbihin başından tuttuğunuzda hafif hafif hangi yöne doğru sallanırsa o yön kıbleyi göstermektedir. Bu yöntemin doğruluğuna inananlar kadar inanmayanlarda vardır.
- Telefonunuza indireceğiniz uygulamalarla da kıbleyi bulmak çok kolaydır.
Namaz için Kıbleyi Göster
Namaz için kıbleyi göster, Kıbleyi bulmak için bir çok yöntem vardır. Bu yöntemlerden bir tanesi ise pusulayı kullanarak kıbleyi bulmaktır.
- Pusula yardımıyla kıbleyi bulmak istiyorsanız, öncelikle yaşadığınız şehrin ya da konumunuza ait kıble açısını bilmeniz gerekir. Pusula ibresi pusuladaki Kuzey (N harfi kuzeydir.) ile çakışıncaya kadar çevirin. Pusula ibresi ile kuzey (N) çalıştığı zaman durun. Sonra N den itibaren saat yönünde şehrinize ait pusula derecenizi pusulanın üzerinde bulun. O gösterilen kıble açısı sizin kıble yönünüzdür.
Cep Telefonu ile Kıble Yönü Bulma
Cep telefonu ile kıble yönü bulma, Namaz ibadetimizi yerine getirebilmemiz için kıble yönümüzü bilmemiz gerekir. Ayrıca da namazın şartlarından biri de kıbleye yönelmektir. Kıblemizi bulmamız için öncelikle kabenin ülkemizin hangi tarafında kaldığını bilmeliyiz.
- Kıble Türkiye’nin güney ile güneydoğu yönünden güneyden doğuya doğru 23 derecelik bir açıdadır. Ayrıca bulunduğumuz şehrin kıble açısını da bilmek gerekir. Her şehrin kıble açısı farklıdır. Bunu unutmayınız.
Şu an kıble neresi?
Almanya’da Kıble Nasıl Bulunur?
Pusula ile: Pusulanın kuzey ucunu işaret eden oku bulun ve bu oku 292,93 derece güneydoğu yönünde çevirin. Pusulanın gösterdiği yön kıble yönüdür.
Cep telefonundaki pusula uygulaması ile: Cep telefonunuzdaki pusula uygulamasını açın ve kıble yönünü bulun.
Kıblematik ile: Kıblematik, kıble yönünü bulmak için kullanılan bir cihazdır.
Güneş ve gölge yöntemi ile: Güneşin doğuş ve batışında, güneş ile gölge arasındaki açı 292,93 derecedir. Bu açıyı kullanarak kıble yönünü bulabilirsiniz.
En Kolay Kıble Nasıl Bulunur?
Camiye Bakarak Kıble Nasıl Bulunur?
Tesbih ile Kıble Yönü Nasıl Bulunur?
# Cep telefonunuzdaki pusula uygulamasını açın.
# Telefonunuzu, ekranı size bakacak şekilde tutun.
# Telefonunuzun ekranında, kuzeyi gösteren bir ok görünecektir.
Bu oku 292,93 derece güneydoğu yönünde çevirin. Pusulanın gösterdiği yön kıble yönüdür.
Kıble yönü, dünyanın her yerinde aynı değildir. Kıble yönü, dünyanın manyetik kutbu ile Kabe’nin bulunduğu nokta arasındaki açıdır. Kıble yönü, zamanla değişebilir. Bunun nedeni, dünyanın manyetik kutbunun zamanla yer değiştirmesidir. Kıble yönü, namaz kılarken önemlidir. Namaz kılarken, kıbleye doğru dönmek gerekir.