Kul hakkı namazı nasıl kılınır hakkında detaylı bilgilendiriyoruz. Kul hakkı namazı kaç rekâttır nasıl kılınır işte detaylar.
Namaz vakitleri ve kul hakkı namazı nasıl kılınır, kul hakkı için namaz kılmak 1 yılda 6 kez yapılması gereken bir ibadettir. Kul hakkı namazı aynı zamanda “Husema Namaz” adı ile de bilinmektedir. Husema, Arapça bir kelime olup karşı taraf ya da muhalif gibi anlamlara gelmektedir. Kul hakkı namazı, kul hakkını önemseyen insanların kıldığı bir namazdır. İslam dininde farz olmayan bu namazı kılmak zorunlu değildir. Namaz, vacip olarak kılınabilmektedir. Namaz kılar iken insanlar, diğer namazlardan daha farklı dualar okumaktadır. Namaz, diğer namazlara göre daha az rekâta sahiptir. Toplamda 4 rekât olan namazın kılınışı aşağıda sırası ile anlatılmıştır:
- Namaza başlamadan önce abdest almanız gerekmektedir. Abdest alma aşamaları diğer namazlardaki ile aynıdır.
- Abdest alındıktan sonra yön kıbleye dönülerek niyet edilmelidir. Niyet sırasında “Niyet ettim kul hakkı namazına” denmesi gerekmektedir.
- Ardından ilk rekât kılınmaya başlanmalıdır. Birinci rekâtta Fatiha okunur, ardından ihlas suresi 11 kere art arda okunur.
- İkinci rekâtta yine Fatiha suresi ile başlanır. Sonra 3 Kafirun suresi gelmelidir. Kafirun suresi sonrasında İhlas surasi 11 kez okunmalıdır.
- Üçüncü rekâta geçilir. Bu rekâtta ilk olarak Subhaneke suresi ile başlanmalıdır. Ardından bir kez Fatiha, bir kez Tekasur ve 11 kez İhlas suresi okunmalıdır.
- Son rekâtta bir adet Fatiha ve ardından 3 kez Ayetel Kürsi okunur. Bu ayetlerden sonra 25 İhlas suresi okunur ve selam verilir.
Kul Hakkı Namazı Kaç Rekâttır Nasıl Kılınır
Kul hakkı namazının rekâtı diğer namazlardaki gibi değildir. Öğlen namazı 10 rekât, ikindi namazı ise 8 rekât sürmektedir. Akşam namazı 5 rekât iken yatsı namazı 13 rekattır. Kul hakkı namazı ise 4 rekât sürmektedir. Her rekâtta ayrı ayrı sure okunmaktadır. Her rekâtın uzunluğu ve sure sayısı farklıdır.
Kul Hakkı Namazı Nasıl Niyet Edilir
Kul hakkı namazının niyeti edilir iken insanların abdest almış olması gerekmektedir. Su ile alınabilen abdest sonrasında insanlar namaz kılmaya hazır hale gelmektedir. Kul hakkı namazı başlangıcında niyet etmek zorunludur. Niyet sırasında kadın ve erkeklerin “Niyet ettim Allah’ım kul hakkı namazını kılmaya” şeklinde cümle kurması gerekmektedir. Cümle sarf edilir iken hem kadınların hem de erkeklerin ellerini yüzlerine yaklaştırarak yukarı doğru tutması gerekmektedir. Ardından namaz kılınmaya başlanmalıdır. Namaz sonrasında tesbih nasıl çekilir, tam ve net anlatım ile öğrenmeniz mümkündür.
Kul Hakkı Namazı Ne Zaman Kılınır
Kul hakkı namazı için doğru zaman yılı içerisindeki 6 gündür. Kamuoyunda sunulan İsmail Ağa Cemaati bu 6 günün hangi günler olabileceğini aşağıdaki şekilde ifade etmiştir:
- Kurban Bayramı arifesinden bir gün önceki gün
- Kurban Bayramı’ndan önceki gün
- Kurban Bayramı’nın ilk günü
- Aşure günü
- Ramazan ayındaki son cuma
- Şaban ayının on beşinci günü
Kul Hakkı İçin Okunacak Dua
Kul hakkı namazında okunan sureler 5 adettir. Sureler her ayette farklı sayı ve sıralarda okunmaktadır. Ayetler okunur iken genel olarak Fatiha ve Subhaneke gibi ayetler ilk sıralarda yer almaktadır. Ardından İhlas suresi gelmektedir. En son ise en uzun olan Ayetel Kürsi suresi okunmaktadır. Kul hakkı namazı için okunacak surelerin isimleri aşağıda detaylı olarak ifade edilmiştir:
- Subhaneke duası
- İhlası şerif duası
- Kafirun duası
- Ayetel Kürsi duası
- Fatiha duası
Kul Hakkı Namazı Duası
Kul hakkı namazının suresi namaz bitiminden hemen önce ve namaz bitimi sonrasında yapılmaktadır. Kul hakkı namazı sonrasında insanlar dua olarak “salâvat-ı şerife” okumaktadır. Salâvat-ı Şerife duası: Allah üme salliala Muhamedin ala ala Muhammed ve Selim şeklindedir.
İkindi Namazı Kazası Nasıl Kılınır
Yatsı Namazının Kazası Nasıl Kılınır
Yatsının İlk Sünneti Nasıl Kılınır