Spastik bebek hareketler neler hakkında detaylı bilgilendiriyoruz. Serebral palsi bebek belirtileri ve bebeklerde beyin hasarı düzelirmi işte detaylar.
Halk dilinde kullanılan ve beyinde hasar meydana gelen bebekler için spastik kelimesi kullanılmaktadır. Hamilelikte, doğum sırasında veya doğumdan sonra bebeğin beyninde hareketleri kontrol eden hücrelerin hasar görmesinden dolayı meydana gelen bir olaydır. Kısaca beyinde meydana gelen hareket özrü olarak tanımlanmaktadır. Dünyada çok fazla görülen olaylardan biridir. Oksijen yetersizliği, enfeksiyon gibi sebepler beyinde hasara yol açabilir. Bebeklerde meydana gelen beyin hasarı ve belirtileri konusunda merak ettiklerinizi yazımızda ele aldık. Hadi gelin birlikte inceleyelim.
Serebral Palsi Bebek Belirtileri
Kas davranışlarının, vücut duruşu gibi problemleri tanımlayan rahatsızlıklara verilen isim Serebral Palsi olmaktadır. Bebeklerde beyin gelişmemişken meydana gelen bu hasar ilerleyen zamanlarda gelişmektedir. Belirtiler genellikle okul öncesi dönemlerde meydana gelmeye başlar. Serebral Palsi beyin felci olarak da bilinmektedir. Kasların tonusu, hareketlerde ve motor becerilerinin gelişmesini engellemektedir. Serebral Palsi bebeklerde nasıl belirtiler gösterir gelin birlikte bakalım.
- Motor becerilerinin gelişmesinde yavaşlık ve gecikmeler,
- Kas tonusundaki normalden fazla sertlik veya gevşeklik,
- Konuşma zorluğu yaşaması ve konuşmasındaki gecikmeler,
- Titreme ve istemsizce yapılan hareketler,
- Sık sık düşme ve oturamama sıkıntılarının oluşması,
- Nöbet geçirilmesi ve körlük yaşanması,
- Yutma sıkıntıları,
- Sadece vücudun belirli bir noktası kullanma gibi sıkıntılar Serebral Palsi olduğunun belirtileri olabilir. Belirtilerin kendini gösterme şekli genellikle 3 ve 4 yaşlarında meydana gelmektedir.
Bebeklerde Beyin Hasarı Düzelirmi
Bebeklerde beyin hasarının oluşmasında etkili birçok etmen vardır. Bebeklerde meydana gelen beyin hasarının net bir tedavisi yoktur. Erken teşhis ve erken tedavinin önemi oldukça fazladır. Tedavideki amaç sınırlamaları iyi bir hale getirmektir. Beyin hasarına uğramış bebeklerin uzun süreli bir tedaviye ihtiyaçları vardır. Serebral Palsi rahatsızlığı görülen bebeklerde birçok branş tedavi planlamasında görev almaktadır. Bebeklerde görülen beyin hasarının maalesef net bir tedavisi yoktur.
Bebeklerde İstem Dışı Kol Hareketleri
Bebeklerde kol ve bacaklarda istem dışı ritmi olmayan bazı hareketler gözlenmektedir. İstem dışı hareketlerin birçok nedeni vardır. İlaçlardan kaynaklı olabileceği gibi enfeksiyondan kaynaklı olabilmektedir. İstem dışı hareketler bir noktada başlayarak vücudun diğer bölgelerinde de görülmeye başlanır. Bebekler uyku esnasında kol ve bacaklarda atma, sıçrama hareketleri sıkça görülmektedir. İstemsiz hareketlerinin başka nedenleri ise şu şekildedir;
- Tiroit bezinin fazla olması, paratiroid bezinin az çalışması, vitamin eksikleri, beyin damar hastalıkları, magnezyumun azalması gibi durumlarda da istem dışı hareketler görülmektedir.
Bebeklerde Beyin Hasarı Belirtileri
Beyinde oksijensizlikten dolayı meydana gelen hasarların beyin ve kasların iletişimini kesmesi durumuna Serebral Palsi adı verilmektedir. Serebral Palsi genellikle bebeklerde ve çocuklarda görülür. Oksijen yetersizliğinin yanı sıra enfeksiyonda da ortaya çıkar. Hareketlerde ve duruşta bozukluk olarak ortaya çıkan beyin hasarının belirli belirtileri bulunmaktadır. Beyin hasarının belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz;
- Belirli bir yaşa gelmesine rağmen bebeklerin aktivitelerini gerçekleştirememesi en büyük belirtilerinden biridir. Yürüme, oturma ve motor becerilerini yerine getiremiyorsa beyin hasarının belirtisi olabilir.
- Konuşma becerisinde geri kalma ve konuşma bozuklukları ise belirtiler arasında yer alır.
- Denge bozukluğu yaşaması ve sürekli düşme eğiliminde bulunuyorsa belirtiler arasındadır.
- Görme, işitme sorunları, kol, bacak ve gövdede istem dışı hareketlerin görülmesi belirtiler arasında yer alır.
- Kaslarda meydana gelen sertlikler veya gevşeklikler belirtilerden biridir.
Bebeğin Sürekli Ellerini Oynatması
Bebekler konuşmayı öğrenmeden önce ellerini oynatır ve yüz ifadelerinde değişiklikler meydana gelir. Bebekler heyecanlandıklarında veya aç oldukları zaman elleri ile bir şeyler anlatmak isterler. Özellikle bebekler heyecanlandıkları anda ellerini sürekli oynatırlar. Ancak bebeklerin ellerini oynatması garip bir hale dönüştüyse ve tuhaf bir hareket olarak görüyorsanız bir sorun olabilir. Farklı hastalıkların başlangıcı olarak görülmektedir. El sallaması ve oynatması siz tuhaf geliyorsa bir sorunun olup olmadığını doktora giderek öğrenebilirsiniz. Bu durum bebeğinizin beyin hasarından meydana gelen bir davranışı olabileceği gibi bazı nedenlerden kaynaklıda olabilir.
Bebeklerde Tuhaf Hareketler
Bebeklerde bazı hareketler oldukça normaldir. Bazı yapılan tuhaf hareketler ise sorunların habercisi olabilir. Sallanmak, çırpınmak, aşırı hareketlilik, eşyaları döndürmek gibi tuhaf hareketler varsa bebeğinizde bir sıkıntının olduğu anlamına gelmektedir. Beyninin yönetimsel görevleri doğru bir şekilde kontrol edememesi beceri ve davranışlarda bozukluk olarak ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden bebeğinizde gördüğünüz tuhaf hareketleri detaylı bir şekilde incelemeli ve doktora gitmenizi önemle tavsiye ediyoruz. Bebeğinizin tuhaf hareketleri bazı hastalıkların veya sorunların habercisi olabilir.
Bebeklerde Gerinme Hareketi
Bebeğinizde meydana gelen refleksler sağlıklı olduğuna dair sizlere ipucu vermektedir. Bebeğiniz uykudayken ya da uyanıkken esner ve gerinme hareketinde bulunmaktadır. Bu durum istem dışında gelişmektedir. İstem dışında gelişen her duruma ise refleks adı verilmektedir.
- Yeni doğan bebeklerde görülen refleksler arasında arama, emme, esneme, hıçkırık, gerinme hareketleri bulunmaktadır. Reflekslerin olmaması durumunda sinir sisteminde oluşan sıkıntıların habercisi olabilmektedir. Yeni doğan bebeklerde gerinme hareketi yaşanıyorsa reflekslerinin iyi ve sağlıklı olduğunun göstergesidir.
Belden Aşağısı Olmayan İnsanlar Nasıl Tuvalet İhtiyacını Giderir
Koltuk Altı Ateş Ölçer Nasıl Kullanılır