Tuz Gölü’ne doğalgaz mağaralarda saklamak koşulu ile depolanmaktadır. Tuz gölünün yaklaşık olarak 40 km kadar güneşinde bulunan çorak topraklarda bulunan doğalgaz deposu insan işçiliği ile oluşturumuştur.
Doğalgaz deposu yapılırken tuz tabakalarından faydalanılmıştır. Tuz tabakalarının bir mağara haline getirilmesi ile oluşturulan doğal depolar doğalgazın saklanması için kullanılıyor. Her biri suni birer mağara olan bu depolar ile uzun yıllar doğalgaz depolanması bekleniyor.
Doğalgaz Nasıl Depolanır?
Doğalgaz depolamak için doğal ya da yapay depolar kullanılır. Tuz Gölü kapsamında oluşturulan doğalgaz depoları doğal depolardır. Kaverna olarak da bilinen tuz mağaralarında saklanan doğalgazlar zarar görmeden uzun süre tutulabilmektedir.
Yerin altında doğalgaz depolamak için uygun taşıma kanalları oluşturulmalı ve doğalgazın saklanabileceği güvenli depolar inşa edilmelidir. Doğalgaz fiyatında yaşanan ani yükselmelerin nedenleri arasında bilinen yurt dışından ithal sorunları sıkça Türkiye gündemine gelebiliyor. Doğalgaz depolaması Türkiye için ihtiyaç olduğu anda dışa bağımlılığın etkilerinin geciktirilmesi ve azaltılması yönünde oldukça önemlidir.
Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Kapasitesi
Tuz Gölü doğalgaz depolama kapasitesi yaklaşık 5.4 milyar metreküptür. Dünyanın yapılan en büyük doğalgaz depolama tesisi olan Tuz Gölü doğalgaz depolama alanlarında tuz kütlelerinden faydalanılarak doğal depolar oluşturulmuştur.
Tuz Gölü doğalgaz depolama alanı Türkiye’de yapılan ilk doğalgaz depolama alanı değil. Bundan önce halihazırda kullanılan iki doğalgaz depomuz daha bulunuyor. Bunlardan biri Kuzey Marmara’da diğeri ise Değirmenköy’de bulunuyor. Tuz Gölü’nde bulunan doğalgaz depolama tesisi 52 odalıdır. Dünya’nın bilinen en büyük doğalgaz depolama alanı olmuştur. Tesisin enerji ihtiyacının tamamı güneş enerjisinden sağlanmaktadır.
Doğalgaz ihtiyacının ithalat sürecinde aksaklıklar olması ile artış göstermesi halinde doğalgaz depolarında bulunan doğalgazlar ilgili tesislere doğalgaz yardımı şeklinde aktarılmaktadır.
Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisi Nerede?
Tuz Gölü doğalgaz depolama tesisi tuz gölünün yaklaşık 40 km kadar güneyinde yer almaktadır. Aksaray’ın Sultanhanı ilçesinde bulunmaktadır.Tuz gölü etrafındaki topraklarda tarım gibi uygulamalar yapılamaz. Çorak toprak olarak bilinen bu alanlardan faydalanmak için BOTAŞ tarafından inşa edilen doğalgaz tesisi aynı zamanda tuzun doğal gücünden de faydalanıyor.
Tuz Gölü’nün yakınlarında doğalgaz depolama tesisi bulunması akıllara tuz gölünde doğalgaz olup olmadığı sorusunu da getirebilir. Tuz Gölü’nde doğalgaz bulunmamaktadır. Ancak Tuz Gölü’nün çevresi doğalgazı saklamak için elverişli şartlara sahiptir.
Doğalgaz Depolama Nasıl Olur?
Doğalgaz depolaması su altında ya da yer altında bulunan depolar ile gerçekleştirilmektedir. Uygun taşıma kanallarının oluşturulması sonrasında doğalgazın doğal ya da yapay depolarda saklanması mümkündür.
Evde Doğalgaz Depolanır Mı?
Hayır. Ev tipi yaşam alanlarında doğalgaz depolamak tehlikelidir. Doğalgazı depolamak için herhangi bir depo ya da alan inşa ettiğinizde birçok risk alırsınız. Doğalgaz depoları mimari ustalık ile oluşturulmalıdır.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Doğalgaz Yardım Başvurusu