Güz eş anlamlısı sonbahar kelimesidir. Mevsimsel olarak bir durumu ifade etmesinin yanında genellikle daha edebi bir anlatım tarzında kullanılır. Güz yerine sonbaharı kullandığınızda anlam bütünlüğü korunacaktır.
Güz Ne Demek?
Güz ne demek sorusuna sonbahar şeklinde yanıt verilir. Her iki sözcük de aynı anlamı taşır. Dünyanın güneşin etrafında dönmesi sonucunda güneşten uzaklaşma ve yakınlaşma sonucuna bağlı olarak mevsim olarak adlandırılan ısı değişimleri görülür. Bu ısı değişimlerinin kolay şekilde ifade edilmesi için mevsimler de kendi aralarında dörde bölünür; kış, ilkbahar, yaz ve sonbahar. Güz veya sonbahar yazdan çıkışı, havaların yavaşça soğumasını, yağışların görülmesini, bitki örtüsünün solmasını ve kışa geçişi ifade eder.
Genel olarak mevsim adlandırılmasında bu dönem sonbahar sözcüğü ile karşılanır. Güz her ne kadar aynı anlama geliyor olsa da genellikle edebi bir anlatım için kullanılır. Kelime kökeni olarak güz tamamen Türkçe iken sonbahar yarı Türkçe (son) yarı Farsça (bahar) kökenlidir.
Güz Eş Anlamlısı Cümle Örnekleri
Güz eş anlamlısı cümle örnekleri sayesinde sözcüğün kullanımını daha iyi anlayabilirsiniz;
- Okullar güz döneminde açılıyor. (Burada sonbahar da denilebilirdi.)
- Bu sonbahar diğer yıllara göre daha yağışlı geçiyor. (Burada güz de denilebilirdi.)
- Sonbaharda / güzde yaprakların dökülmesini seyretmek huzur veriyor.
- Güz / sonbahar ayları bende hep hüzne neden olur.
- Güz / sonbahar ayları Eylül, Ekim ve Kasım’dır.
Kalıplaşmış ve deyim yerine geçen ifadelerde ise sözcükler eş anlamlısı ile kullanılmaz. Örneğin “Güz gülleri gibiyim, hiç bahar yaşamadım,” ifadesindeki güz sözcüğünün yerine sonbahar sözcüğü getirilmez. Aynı şekilde kalıplaşan, örneğin üniversitelerde eğitim dönemini ifade eden “Güz Dönemi” de “Sonbahar Dönemi” olarak kullanılmaz.
Güz Zıt Anlamlısı
Güz zıt anlamlısı ilkbahardır. Çünkü güz – sonbahar sözcüğü havaların soğumasını, yaprakların dökülmesini, bitkilerin solmasını, yağışların başlamasını ifade eder. İlkbahar ise bu durumun tam tersidir. İlkbaharda havalar ısınmaya başlar, bitki örtüsü uyanır, ağaçlar yeşil yaprak çıkarır, çiçekler açmaya başlar ve yaza doğru genel bir hazırlık görülür. Bu bakımdan ilkbahar, güz yani sonbahar döneminin karşıtını oluşturduğu için zıt anlam olarak kullanılır.
Anı Eş Anlamlısı | Anı Zıt Anlamlısı
Amacın Eş Anlamlısı | Amacın Zıt Anlamlısı
Özgürün Zıt Anlamlısı – Özgür Eş Anlamlı Cümle Örnekleri