Uluslararası ticaret ve lojistik staj defteri örneğini sizler için derledik. Doldurulmuş staj defteri örneğini ve staj defteri nasıl doldurulur gelin birlikte inceleyelim.
30 günlük lojistik staj defteri örneği, lojistik okuyanlar için büyük bir önem arz ediyor. Staj defterinin doğru şekilde doldurulması aynı zamanda derslerdeki başarı oranını da etkileyecektir. Bu sebeple aşağıdaki gibi gün-gün ve eksiksiz şekilde doldurmak önemlidir.
- 1. Gün
Şirket içerisindeki tüm idari birimler tanıtıldı ve genel bilgilendirme yapıldı. ___ şirketi ___ yılında kuruldu ve ____ alanında faaliyet gösteriyor.
- 2. Gün
Sektörel bazda serbest bölge hakkında detaylı bilgilendirme yapıldı. Siyasi sınırlar içerisinde yer alan ithalat ve ihracata ilişkin detaylar aktarıldı. Ofisin işleyişi ve bunun yanı sıra günlük rutin hakkında bilgi verildi.
- 3. Gün
Gümrükten iletilen formlar standartlar göz önünde bulundurularak kontrol edildi. Yatırım miktarı, sarf malzemesi ve demirbaş olarak farklı kodlar ve konularla ayrıldı.
- 4. Gün
Gümrükten gelem formlar Excel dosyasına işlendi. Demirbaşlar ve ticari mallar olarak ayrılan formlar standartlara göre Excel’de listelendi.
- 5. Gün
Yurtdışı girişli formlar, şirket içerisinde kullanılan referans numarasıyla atandı. Excel’de yerini alan yurtdışı girişli formlar sektörel bazda ayrıştırıldı.
- 6. Gün
Formlar tamamlandı. Mallar form numarası ve teslimat tarihlerine göre sıralandı. Sıraya giren formların tamamı dosyalanarak kaldırıldı. Yetkili tarafından talep edilen farklı formlar ise fotokopi olarak çoğaltıldı.
- 7.Gün
Muhasebe departmanının kestiği faturaya göre yeni form hazırlandı. Hammaddelerin tamamı Excel dosyasından düşülerek hesap temize çekildi.
- 8. Gün
2014 yılına ilişkin stok miktarı ile güncel stok miktarı Excel üzerinden karşılaştırıldı. Herhangi bir eksik olmadığı tespit edildi.
- 9. Gün
Formlar yeniden düzenlenmek için kontrole alındı. Sarf malzemeleri ve şirket demirbaşlarının tamamına envanter kaydı yapıldı. Gerçekleştirilen kayıtların ardından formlar muhasebeye iletildi.
- 10. Gün
Bölgesel hurda satışının işlemleri gümrük müşavirliği tarafından gerçekleştirildi. Konuya ilişkin detaylı bilgilendirme yapıldı.
- 11. Gün
Geçmiş yılların ithalat ve ihracat raporları incelendi. Arşivdeki dosyalar biçimlerine göre; export-import şeklinde ayrıldı. Yıl ve aylara göre filtrelendikten sonra görece büyük dosyalara yerleştirildi.
- 12. Gün
Ticari kayıtların 2014 yılı Excel kayıtları ve günümüzle uyuşup uyuşmadığı kontrol edildi. Uyuşmayan girişler teker teker ayıklandı ve düşürüldü. Eksik ya da fazla miktarın neyden kaynaklandığı tespit edildi ve sorun giderildi.
- 13. Gün
Gümrükten yeniden gelen formlar konularına ve alanlarına göre ayrıştırıldı. İşlem türleri ve hizmet çıkışları eklendi. ÜBF dosyası fatura numaralarına göre sıralandı ve sipariş rakamları formun üst bölgesindeki yerini aldı.
- 14. Gün
Ticari girişlerin 2016 yılındaki Excel kayıtları ile günümüz karşılaştırıldı. Uyuşmayan kayıtlar teker teker temize çekildi. Envanter kontrol edildi ve eksik ya da fazlanın neyden ötürü kaynaklandığı tespit edildi.
- 15. Gün
Muhasebe departmanı tarafından kesilen faturayla ÜBF hazırlandı. Hammaddelerin tamamı Excel dosyasından düşüldü ve ÜBF formuna eklendi.
- 16. Gün
Türkiye’de işlenmek üzere yola çıkan ticari malların tamamı Excel’e eklendi. Bu malzemelerden ticari olanları bölgeye geri getirildi. 90 iş günü içerisinde yurtdışına teslim edilmek üzere işleme alındı. Excel giriş ve çıkışları günlük olarak güncellendiği için takip dosyası kontrol edildi.
- 17. Gün
Gümrükten gelen işlem formları yeniden Excel’e kaydedildi. Yapılan kayıtlar sonrasında formlar şirket içi özel referans numaralarıyla düzenlendi. Gümrükten iletilen ve fotokopisi olmayan formların fotokopisi çekildi. Form atamaları tamamlanan işlemler ise dosyalandı ve arşive kaldırıldı.
- 18. Gün
Ticari girişlerin 2018 yılı Excel kayıtları ile günümüz kıyaslandı. Miktarın teker teker uyuşup uyuşmadığı kontrol edildi. Eksik ve fazla sonuçların neden ortaya çıktığı tespit edildi. Muhasebe departmanı tarafından talep edilen formlar arşivden çıkarıldı ve fotokopisi çekilerek muhasebeye teslim edildi.
- 19. Gün
Muhasebe fatura kesti ve form düzenlendi. Excel ticari ürünler listesinden hammadde düşümleri gerçekleştirildi. Hazırlanan form ise ÜBF dosyasına aktarıldı.
- 20. Gün
Ticari girişlerin 2020 yılı Excel kayıtları ile günümüz karşılaştırıldı. Miktarın teker teker uyuşup uyuşmadığına ilişkin detaylı kontrol yapıldı. Eksik ya da fazla sonuçların neden ötürü meydana geldiği tespit edildi ve sorun giderildi.
- 21. Gün
Muhasebenin faturasını kestiği hurda satışı müşavirlik tarafından gerçekleştirildi. Hurda satışı için talep edilen formların fotokopisi çekildi. Gümrükten gelen formlar yeniden numaralarına göre sıralanarak kaydedildi. Excel üzerinden kayıtları gerçekleştirilen formlar ise arşive kaldırıldı.
- 22. Gün
Excel’e giriş yapılan formların tamamı en başından itibaren kontrol edildi. Geçmiş veriler ile günümüzdeki veriler kıyaslandı. Forma ve ticari kayıtların bir kısmında uyuşmazlık tespit edildi. Yapılan inceleme sonucunda uyuşmazlık ortadan kaldırıldı.
- 23. Gün
Muhasebe tarafından kesilen fatura form halinde düzenlemeye alındı. ÜBF düzenlenirken kullanılan malzemeler Excel’e eklendi. Muhasebeden istenen faturalar ise arşivden bulunarak muhasebeye teslim edildi.
- 24. Gün
Gümrükten alınan sarf malzemeleri, demirbaş ve yatırım ürünleri sıralandı ve kaydedildi. Kayda geçirilen işlem formları ise muhasebeye verildi.
- 25. Gün
İşlem formları dosyalandı ve incelemeye alındı. Bazı formların ön statüsü bulunmadığı için düzenleme gerekti.
- 26. Gün
Türkiye’ye işçilik için bedelsiz çıkış faturası düzenlendi. Faturanın üzerinde yer alan ifadeler ise bedelsiz ve geri dönüş garantisi olduğuydu. Fatura düzenlendikten sonra gümrük müşavir firmasına teslim edildi. Böylece gümrük işlemleri başladı.
- 27. Gün
Şirketin anlaşmalı olduğu gümrüğe gidildi. Gümrükten gelen işlem formları hakkında detaylı bilgilendirme yapıldı.
- 28. Gün
Şirket tarafından özel olarak kullanılan Excel’deki tüm stoklar baştan incelendi. Excel’deki işlem formlarıyla arşiv karşılaştırıldı. Herhangi bir eksik ve fazla çıkmadı.
- 29. Gün
Ticari giriş kayıtları 2021 yılında olan miktarlar günümüzle kıyaslandı. Herhangi bir eksik ya da fazla çıkmadığı için hayli kısa sürdü. İstenen fotokopiler ise muhasebe departmanına teslim edildi.
- 30. Gün
Muhasebenin kestiği fatura için bildirim formu oluşturuldu. Düzenlenen form için Excel’den ticari giriş düşümleri yapıldı. Bildirim formu ise ÜBF dosyasına yerleştirildi.
Lojistik Staj Defterine Ne Yazılır?
Lojistik staj defterine ne yazılır diye merak edenler için yanıt oldukça pratiktir. Lojistik staj defterine, çalışılan firmadaki günlük işleyiş yazılır. Aynı zamanda stajyerin o gün içerisinde ne yaptığı da detaylı olarak yazılmalıdır. Böylece staj sonunda geriye dönük olarak incelendiğinde yapılan her şey net bir şekilde görülebilecektir.
Lojistik Staj Defteri Doldurulmuş Ne Demek?
Lojistik staj defteri doldurulmuş ne demek sorusunun cevabı stajın eksiksiz şekilde uygulandığını gösteriyor. Doldurulmuş ibaresi stajyerler için büyük önem arz ediyor. Bu nedenle 30 günlük stajın eksiksiz şekilde yapılması not ortalamasına büyük oranda etki edecektir.
Staj Defterinin İlk Sayfasına Ne Yazılır?
Staj defterinin ilk sayfasına ne yazılır konusu yeni stajyerler için oldukça karmaşık olabiliyor. Fakat staj defterinin ilk sayfasına yazılması gereken tek şey kişisel bilgilerdir. Bunlar; okul numarası, bölüm, adı-soyadı, mail adresi ve ikamet adresi olabilir.
Staj Defteri Nasıl Doldurulur?
Staj defteri nasıl doldurulur konusu stajın sonlarına doğru öğrenciler tarafından merak edilmektedir. Staj defteri, günlük işleyişi detaylı biçimde ele alan bir projedir. Bu sebeple sürecin sonunda değil başından itibaren günlük olarak doldurulması gereklidir. Böylece herhangi bir önemli gelişme atlanmadan deftere işlenebilir.
Staj Defteri Kaç Günde Yazılır?
Staj defteri kaç günde yazılır sorusunun yanıtı da yukarıdaki gibidir. Günlük olarak yazılması şarttır. Aksi takdirde defterde olması gereken fakat süreç içerisinde unutulan gelişmeler eksik olacaktır. Bu da dersin öğretmeni tarafından doğrudan fark edileceği gibi düşük puana neden olabilir. Bu nedenle 30 günlük staj defteri 30 günde yazılmalıdır. Gün sonunda günün detaylarına yer verilmelidir.
Staj Defteri En Fazla Kaç Sayfa Olmalı?
Staj defteri en fazla kaç sayfa olmalı konusu da yüksek not almak için önemli bir detaydır. Staj defterinin en fazla 15 sayfası olmalıdır. Genellikle 8 sayfadan az olmaması tavsiye edilir. Fakat 15 sayfadan fazla kesinlikle olmamalıdır.
Staj Sigortası Başlangıç Sayılacak Mı Son Dakika 2023 – Sorgulama Ekranı