Mukataa topraklar kime verilir, bilgilendiriyoruz. Malikane toprak nedir ve paşmaklık toprak nedir, gelin birlikte inceleyelim.
Mukataa toprak nedir sorusu genellikle Osmanlı dönemindeki maliye ve vergi işlerini incelemek isteyenler tarafından sıkça merak edilir. Mukataa, Osmanlı döneminde hazinenin gelir kaynakları arasındaki en önemli kalemlerden birini oluşturmaktaydı.
Mukataa, devlete ait bir arazinin bedeli karşılığında kiraya verilmesi anlamına geliyor. Bu gelir kaynağının yaratılabilmesi için kiralama işlemini yapan kişilere ise mültezim deniyordu. Mukataa yoluyla kiralanan toprakların gelirleri doğrudan hazineye aktarılmaktaydı.
Mukataa Topraklar Kime Verilir
Mukataa topraklar kime verilir diye merak edenler için yanıt oldukça basittir. Mukataa topraklar, mültezim adı verilen kişilere verilirdi. Bu kişiler ise toprakları kiralayarak gelirin doğrudan hazineye aktarılmasında görev yapmaktaydı. Mukataa toprakları kiralayabilmek için üst düzey bir sınıfa ya da zümreye sahip olmak gerekmez. Bunun için yalnızca gerekli miktarda ödemeyi yapmak yeterli olacaktır.
Mukataa Kim Yapar
Mukataa kim yapar diye merak edenler için yanıt doğrudan Osmanlı’daki maliyeciler ve üst düzey yetkililerdir. Mukataa, hazinenin en büyük gelir kalemlerinden birini oluşturduğu için uzun yıllar boyunca yapılmıştır. Devletin tüm nakit ihtiyaçlarını karşılayabilme ve iç borçlanmayı sağlama gibi maliye konularında mukataanın oldukça büyük bir yardımı olmuştur.
Malikane Toprak Nedir
Malikane toprak nedir sorusunun yanıtı için Malikane usulü adı verilen ve Osmanlı döneminde vergi toplama yöntemi olarak kullanılan sisteme iyi hâkim olmak gerekir. Malikane usulü, mukataa adı verilen iltizam sistemi sonrasında ortaya çıkmıştır. Devletin kasasına en hızlı yoldan para girişi sağlayabilmek adına yapılmış olan bu sistem uzun süreler denenmiş olsa da beklentileri karşılamamıştır. Malikane toprak, devletin topraklarını yıllık taksitlerle ya da doğrudan peşin şekilde kiralamaya verilen addır.
Yurtluk Toprak Nedir
Yurtluk toprak nedir sorusunun yanıtı oldukça basittir. Yurtluk arazi ya da yurtluk toprak, herhangi bir bölgenin gelirinin vatandaşa bırakılması adına verilir. Tımar sisteminden farkı ise kayd-ı hayat (hayatta kalma) şartı ile birlikte veriliyor olmasıdır. Yurtluk toprağın sahibinin ölmesiyle birlikte herhangi bir miras işlemi olmaksızın toprak doğrudan devlet tarafından geri alınmaktaydı.
Paşmaklık Toprak Nedir
Paşmaklık toprak nedir sorusunun yanıtı Osmanlı dönemindeki aile içi ilişkileri ve maliye sistemlerini inceleyen kişiler tarafından sıkça merak ediliyor. Osmanlı döneminde Paşmaklık -arpalık-, evlenen hanedan üyesi kızlara ya da padişah eşlerine verilen araziler olarak da bilinir. Padişahın annesi, kızları ya da doğrudan padişahın eşinin ihtiyaçları için kullanılır. Devlet tarafından tahsis edilen bir arazi olmasının yanı sıra ölüm sonrasında da yine devletin envanterine kaydedilir.
İltizam Sistemi Nedir
İltizam sistemi nedir diye merak edenlerin sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. İltizam, Osmanlı’da devlet gelirlerinin bir bölümünün yine devlet tarafından belirlenen kişilerce toplanmasına verilen addır. Bu yöntemle vergi toplayan kişiye mültezim adı verilmekteydi. Bu kapsamda aşağıdaki sektörlerden vergi toplanmaktaydı:
- Dükkân kiraları
- Arazi kiraları
- Maden gelirleri
- Darphane gelirleri
- Gümrük gelirleri
- Şahıs vergileri
Mukataa toprak hakkında en sık merak edilen detayları sunduk. Konuya dair görüşlerinizi yorum alanına yazarak bizden geri bildirim almanız mümkündür.