Vücudumuzda bulunan köprücük kemiği hakkında kafanızda oluşan tüm soruların yanıtlarını bir araya getirdik. Köprücük kemiği ağrısının nedenleri, tedavi süreçlerini merak ediyorsanız o zaman doğru yerdesiniz.
İnsan vücudunda bulunan köprücük kemikleri genel olarak 15 cm boyutlarında yer alır. Köprücük kemikleri bazı kişilerde belirgin olsa da bazı kişiler de çok fazla belli değildir. Ayrıca yatay olan tek uzun kemik olarak bilinir. Omuz ile göğüs arasında boyun bölgesinde bulunan köprücük kemikleri önemli yapıya sahiptir. Boyun, omuz bölgesinde bulunan kas gruplarının tutmakla görevli olan köprücük kemiğinin kırılması ciddi sorunlara yol açar. Kesinlikle bu durumda kas gevşetici haplar işe yaramaz. Köprücük kemiği hem dış görünüş hem de vücudun sağlığı açından önemli yere sahiptir. Bu kemiğin ağrıma ve kırık sebeplerine detaylıca göz atalım.
Latince Köprücük Kemiği
Köprücük kemiği vücudumuzda bulunan önemli kemikler arasındadır. İnsan vücudunun üst kemiklerinden biridir. Omuz eklem hastalıklarından etkilenmeye oldukça müsait bir yapısı vardır. Köprücük kemiğinin farklı isimleri en çok araştırılan konular arasında yerini aldı. Bilimsel tanımlarda genellikle Latince isimler kullanılır. Köprücük kemiğinin Latince anlamı ise clavicula olarak isimlendirilir. Tıp dünyasında köprücük kemiği genellikle Klavikula olarak adlandırılır.
Köprücük Kemiği Kırığı
Ülkemizde görülen kırık vakalarından birçoğunu köprücük kemikleri oluşturuyor. Genellikle sporcularda ya da çocuklarda görülür. Çocuklarda köprücük kemiğinin kırılmasının sebebi 20 yaşında kadar bu kemik sertleşmez. Yumuşak yapısından dolayı darbe ya da düşme esnasında çabuk kırılmaya eğilimlidir. Köprücük kemiğinizin kırılıp kırılmadığını bazı belirtiler sayesinde anlayabilirsiniz. Bu kırık belirtilerini şu şekildedir;
- Omuz düşüklüğü,
- Ağrı nedeniyle kolu hareket ettirememe,
- Kolun üzerine basarken ağrı hissetme,
- Köprücük kemiğinde aşırı hassasiyet gibi durumlar ortaya çıkar.
Belirtileri taşıyorsanız hemen doktora başvurmanız gerekir. Damar ve sinirlerde yaralanma durumu oluştuysa acilen ameliyata girebilirsiniz. Köprücük kemiklerinin kırılması sonucunda genellikle konservatif tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Bu sayede kırılan kemiğin düzgün bir şekilde kaynaması sağlanır.
Köprücük Kemiği Ağrısı
Köprücük kemiğinin ağrıması farklı nedenlerden kaynaklı ortaya çıkabilir. Bu sebeplerin nedeni öğrenildikten sonra tedavi sürecinin başlaması gerekir. Genetik kemik hastalığı ve kaza geçirmeyen kişilerde genellikle spordan kaynaklı ağrıların meydana geldiği gözlenmiştir. Köprücük kemiğinde ağrıya sebep olan bazı etmenler şu şekilde sıralanabilir;
- Genetik kemik hastalıkları,
- Önceden geçirilen kaza,
- Kemik ağrısı,
- Damarların üst üste gelmesi,
- Kıkırdak dokusunun aşınması,
- Kasların kemiğe baskı yapması,
- Kemikte çıkık ya da kırılmanın meydana gelmesinden dolayı ağrıya sebep olabilir.
Sol Köprücük Kemiği Ağrısı Nedenleri
Sol köprücük kemiğinin ağrımasının birçok farklı nedeni vardır. Özellikle kıkırdak dokusunun aşınması, kasların kemiğe baskı yapması en çok görülen ağrıya sebep olan etmenler arasındadır. Eğer kemik erimesi, genetik kemik hastalığı ve travmatik bir kaza geçirmediyseniz bu ağrıların sebepleri o bölgede bulunan kasların, dokuların ya da damarların yıpranmasıdır. Sol köprücük kemiğiniz sürekli ve düzenli bir şekilde arıyorsa hemen ortopedi bölümünden randevu alarak doktorunuzla görüşün.
Sağ Köprücük Kemiği Şişliği Nedenleri
Köprücük kemiğinin üst kısmında şişlik meydana geldiyse bu duruma lenf bezi sebep olmuş olabilir. Lenf bezleri boynun arka ve ön kısımlarında bulunur. Bu yüzden lenf bezlerinde yaşanan enfeksiyonlar da köprücük kemikleri etkilenir. Genellikle köprücük kemiklerinde şişlik, ağrıya lenf bezlerindeki enfeksiyonlar sebep olur.
Lenf bezinden kaynaklı değilse yanlış yapılan egzersizler, ısınmadan yapılan spordan kaynaklı da kemik şişliği meydana gelir. Bu durumu anlamak için uzman doktora giderek sorunun ana kaynağını bulmanız gerekir. Sağ köprücük kemiğindeki şişlik sonradan geçer diyebileceğiniz hastalıklardan biri değildir.
Boyun Fıtığı Köprücük Kemiği Ağrısı Yaparmı
Boyun fıtığı ülkemizde 10 kişiden 8’inde görülen hastalıklardan biridir. Çok ciddi sorunlara yol açabilecek kapasitesinin olmasından dolayı boyun fıtığı olan kişilerin günlük egzersiz yapması gerekir. Egzersiz yapmayan ve dikkat etmeyen kişilerde boyun fıtığı ilerlemeye başlar.
Boyun fıtığındaki ağrı köprücük kemiği, kürek kemiği, sırt ve kol gibi bölgelerde hissedilir. Boyunun ön ve arka kısmı şişer. Bu durum boyun fıtığı ilerleyen ve önlemini almayan kişilerde sıkça rastlanır. Bu durumda doktora giderek fizik tedaviye başlamanız ağrılarınızı hafifletecektir.
Erkekler Köprücük Kemiğini Neden Sever
Köprücük kemiği hem kadınlar hem de erkekler tarafından çok beğenilir. Bazı kişiler köprücük kemiğini hoş bulmasa da ülkemizdeki çoğu kişi köprücük kemiğini beğenir. Özellikle v yaka kıyafetlerde o bölgenin ortaya çıkması çoğu erkeğin dikkatini çeker. Köprücük kemiğinin belirgin olması ve dikkat çekmesi avantaj olarak görülür.
Estetik duruşu nedeniyle çoğu kişi vücudun en seksi yeri olarak tanımlar. Erkeklerin hoşuna giden dudak, boyun ve köprücük sıralaması geçerlidir. Erkeklerde bulunan köprücük kemikleri ise kadınlarda gücü sembolize eder. Bu yüzden hem erkekler hem de kadınlar için en seksi kemik köprücük kemiği olarak tanımlanır.
Kürek Kemiği
Göğüs kafesinin arka kısmında bulunan kürek kemiği kol ile köprücük kemiğini birleştirme özelliğine sahiptir. Yassı kemik türüne giren kürek kemiğinde oluşan ağrılar ciddi sorunları beraberinde getirir. Kürek kemiğinin ağrıması günlük hayatınızı ciddi derecede etkiler. Kürek kemiğinin ağrımasına sebep olan etmenler şu şekildedri;
- Kasların gerilmesi,
- Tendonların hasar laması,
- Ağır yük kaldırmak,
- Yanlış egzersiz,
- Duruş bozukluğu,
- Genetik hastalıklardan dolayı meydana gelir.
Eğer kürek kemiğiniz ağrıyorsa ortopedi doktoruna başvurarak sorununun nedenini araştırmanız gerekir. Köprücük ve kürek kemiği hakkında merak ettiklerinizi, sorularınızı ve düşüncelerinizi lütfen bizlerle paylaşmayı unutmayınız.