Kurban Bayramının yaklaşmasıyla adak vekaleti nasıl verilir diyanet araştırılması yapılıyor. Adak vekaleti konusunda tüm gerçekleri ele aldık.
Hayatımızda istediğimiz işler ve durumlar için adak adarız. Eğer istediğimiz olay gerçekleşirse adağın gerçekleşmesi için kurban kesilir. Kurbanın kesilmesi için adak adayan kişinin kendisi olması gerekir. Kurban ailede bulunan herkes için kesilebilir ya da adak adayan kişinin adına niyet edilir. Bazı durumlarda ise kişi vekalet yoluyla kurbanını kestirebilir. Diyanet tarafından yapılan açıklamada mal ile yapılan ibadetlerde vekaletin caiz olduğu söylendi. Adaklık kurban da mal ile yapılan ibadetler arasında yer alır. Ayrıca diyanet sözlü, yazılı ya da internet yoluyla vekalet verilebileceğini de açıkladı. Vekalet verirken niyet etmeniz önemlidir.
Adak Vekaleti Nasıl Verilir Sözleri
Kurban kesiminde vekalet vermeniz için sözlü, yazılı ya da internet yoluyla iletişime geçmeniz yeterlidir. Müslümanlık dininde önemli olan niyettir. Eğer bir kişi diğerine kurban işimi hallet derse vekalet vermiş sayılır. Kalpten geçen her türlü söz ve davranış niyet sayılır. Ancak yine de adak kurban kesiminde vekalet verirken şu şekilde niyet etmeniz daha hayırlı olacaktır.
- Vekalet verirken kişi niyet ettikten sonra “Adak kurbanımı kesmeye seni vekil ettim” demesi gerekir.
- Hem kurbanı alacak hem de kurban kesim işlemini yapacaksa bu kişiye “Adak kurbanımı almaya, kesmeye ve kestirmeye seni umumi vekil ettim” demesi yeterlidir.
Adak İçin Vekalet Verilir Mi
Adaklık kurbanın kesilmesi vacip olan durumlardan biridir. Kişinin adaklık kurbanı kesmeye şartları uygun değilse başka birine vekalet verebilir. Bulunduğu bölgede birine vekalet verebileceği gibi herhangi bir kuruma da vekalet verebilir. Bu durumda önemli olan niyettir. Kalbinizden niyet ederek adaklık kurbanınızın kesilmesi için vekil tayin edebilirsiniz. Vekilin kurbanı sizin adınıza kesmesi durumda adağınız gerçekleşir. Diyanet tarafından açıklanan duruma göre mal ile yapılan her türlü ibadetlerde vekalet verilmesinin sakıncası yoktur.
Kurbanda Vekalet Vermeyi Unutmak
Kurbanda vekalet vermek önemlidir. Ancak vekalet vermeyi unuttuysanız delalet yoluyla izin verebilirsiniz. Yani vekil kendisine verilen kurbanı sahibinden vekalet almadan kişinin adına niyet ederek kurbanı kesebilir. Adaklık kurban eti dağıtılarak adak ibadeti yerine getirilir. Kurbanın alınması ve tayin edilen kişinin kesmesi vekalet olmadan da gerçekleşir. Ancak içinizin rahat etmesi ve ibadetin doğru gerçeklemesi için vekalet vermeyi unutmayın. Unuttuğunuz zaman da herhangi bir sakıncası yoktur.
Adaklık kurban hakkında sorularınız ya da düşünceleriniz varsa yorumlar kısmından bizlere ulaştırmayı unutmayın.