Bayrak töreni nasıl yapılır ve 10 Kasım bayrak töreni nasıl yapılır, bilgilendiriyoruz. Okulda bayrak töreni ne zaman yapılır, birlikte inceleyelim.
Bayrak töreni nasıl yapılır, sorusu Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan bayrak törenleri yönergesi ile netlik kazanmıştır. Bayrak Törenleri okul müdürü, müdür yardımcısı, beden eğitimi ve müzik öğretmenleri başta olmak üzere okulda görev alan eğitimci kadrosunun iştirakı ile hazırlanmaktadır.
Bayrak Törenlerinde kullanılacak olan bayrak, Bayrak Kanununda belirtilen şartlara uygun olmak zorundadır. Bayrak törenlerinin saati de yönergede belirtilmiştir. Gün batımından önce yapılmak zorunda olan törenlerde beden eğitimi öğretmeni veya okul yönetimi tarafından atanan bir kişinin yetkili olması gerekmektedir. İstiklal Marşı’nın ilk iki kıtası okunmak zorundadır.
Sözlü ya da sözsüz müzik eşliğinde usul ve makamlara uygun olarak İstiklal Marşı okunur. Bayrak Törenindeki konuşmalar İstiklal Marşı’ndan önce yapılmalıdır. Törende bayrak çekme görevini üstlenecek en az 5 öğrencinin hazır bulunması gerekmektedir. Bayrak direğinin yanında bulunan 2 öğrencinin yüzleri bayrağa dönük olmalıdır. İstiklal Marşı okunurken öğrenci tarafından bayrak direğe çekilmelidir.
Bayrak Töreni Ne Zaman Yapılır
Bayrak töreni ne zaman yapılır, Bayrak töreni hangi günlerde yapılır sorusuyla ilgili olarak da MEB tarafından hazırlanan bayrak törenleri yönergesi belirleyici olmaktadır. Bayrak törenleri ulusal bayram, resmi bayram, yılbaşı tatili, tarihi günler, mahalli kurtuluş günü, Atatürk günleri ve 10 Kasım’da yapılmaktadır. Ayrıca, dini bayramlar olan Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı içinde bayrak törenleri gerçekleştirilmektedir.
10 Kasım Bayrak Töreni Nasıl Yapılır
10 kasım bayrak töreni nasıl yapılır, sorusunun yanıtı diğer bayrak törenlerinden farklı olduğu için önem taşımaktadır. Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikal ettiği gün olması sebebi ile 10 Kasım törenlerinde 3 öğrenci bayrak direğinin yanında bulunur. 2 öğrenci yüzleri direğe dönük şekilde dururken, bir öğrencide bayrağı yarıya indirmelidir.
- Atatürk’ün vefat ettiği saat olan 09:05’te siren veya boru seslerinin çalınmasıyla birlikte 2 dakikalık saygı duruşu başlar.
- Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okunur. İstiklal Marşı okunurken, görevli öğrenci tarafından bayrak yavaş yavaş yarıya kadar indirilmelidir.
- Gün batımının ardından bayrak yeniden en üst noktaya çekilir.
- Atatürk büstünün yanında ikişerli gruplar halinde öğrenciler yer almalıdır.
- 10 Kasım’daki bayrak töreni İstiklal Marşının okunmasının ardından yetkili kişi tarafından rahat komutunun verilmesi ile sona erer.
Daha fazla ilgili içerik;
10 Kasım’da Bayrak Neden Yarıya İndirilir
10 Kasım’da bayrak neden yarıya indirilir, sorusunun yanıtı ulusal yas günü ilan edilmesinden dolayıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikal etmesi nedeni ile 10 Kasım tarihi ulusal yas günü ilan edilmiştir. Anıtkabir’de 10 Kasım dışında bayrak hiçbir zaman yarıya indirilmez.