Çocuklarda mahremiyet eğitimi 3 yaş döneminden itibaren verilmesi gereken önemli eğitimlerden biridir. Mahremiyet eğitimi çocuğumuzu istismar, taciz benzeri durumlardan koruyabilmek için yapmamız gereken ilk uygulamadır.
Mahreminin farkında olan çocuğun istismara karşı tutumu farkındalığı olmayan bir çocuktan çok daha farklıdır. Mahremiyet eğitimi bu noktada büyük bir öneme sahiptir. Çocuklarda mahremiyet eğitimi almanın gereklerine ilişkin detaylar, mahremiyet eğitiminin ne zaman ve nasıl verilmesi gerektiğine dair önemli detaylara yazımızda yer verdik.
Okul Öncesi Mahremiyet Eğitimi Nasıl Verilir?
Okul öncesi mahremiyet eğitimi öncelikle çocuğa mahremiyet kavramının öğretilmesi ile birlikte başlar. Mahremiyetin ne olduğunu ve kendine özel olan alanların bilincine varan çocuk mahremiyet eğitiminin büyük bir kısmını tamamlamış olur.
Mahremiyet eğitimi kapsamında çocuğa özel bölgelerinin nereler olduğu, sosyal ve kişisel olan sınırların varlığı, gerektiğinde hayır diyebilme kabiliyeti kazanma ve güvenli dokunma davranışının öğrenilmesi gerekir.
Mahremiyet eğitim verilirken çocuğun psikolojisini düşünerek hareket etmek gerekir. Çocukların kendilerini ifade etme yetenekleri zamanla gelişir. Bir yetişkin gibi öğrenmesi ve kendisini ifade etmesi beklenemeyeceğinden etkinlikler ve oyunlar ile öğrenme süreci gerçekleştirilmelidir.
Anne BABALARA Mahremiyet Eğitimi
Anne babalara mahremiyet eğitimi, çocukların mahremiyet eğitimi alması için şarttır. Çocuk için ilk okul anne ve babanın yanıdır. Anne ve babanın mahremiyet noktasında doğru bir şekilde eğitim vermesi çocuğun mahrem alanlarını anlaması için çok önemlidir. Bu noktada çocuğun cinsel gelişiminin aileler tarafından da bilinmesi gerekir.
Anne ve babalara verilen mahremiyet eğitimi çocukların gelişimini dolaylı yoldan etkiler. Bir ebeveyn çocuğuna mahremiyeti nasıl öğreteceğini mutlaka bilmelidir. Bu noktada etkinlikler, oyunlar ve benzeri yollardan faydalanılarak mahremiyet eğitimi zamana yayılarak verilmelidir.
Unutulmamalıdır ki mahremiyet eğitimi birden verilebilecek anlık bir eğitim değildir. Eğitimin doğası gereği belirli bir zaman dilimine ihtiyaç duyur. Anne ve babalar çocuklarına mahremiyet eğitimi verirken bunu göz önünde bulundurarak aceleci davranmamalıdır. Çocuklara mahremiyet eğitimi kapsamında öğretilmesi gereken başlıca hususlar;
- Mahrem alanların nereler olduğu,
- Hayır diyebilme kabiliyeti,
- Sosyal ve kişisel alan sınırlarını çizebilme,
- Güvenli dokunma davranışı.
Mahremiyet Eğitimi Etkinlikleri
Mahremiyet eğitimi etkinlikleri, çocukların öğrenmesini pekiştirmek için kullanılan etkinliklerdir. Oyun ve etkinliklerin amacı çocukların eğitimini tamamlamaktır. Tam da bu noktada mahremiyet eğitimine yönelik bulmaca, boyama benzeri çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmelidir.
Çocuklarda mahremiyet eğitimine yönelik en çok tercih edilen etkinlikler şarkı söylemek, boyama yapmak, bulmaca çözmek gibi etkinliklerdir. Bu etkinliklerin her biri mahrem alanlarını öğretmek ve çocukların kendi mahremiyetlerini korumaları için faydalıdır.
Mahremiyet Eğitimi Oyunları
Mahremiyet eğitimi oyunları çocuklarda mahremiyet eğitimini pekiştiren ve tamamlayan yardımcı öğelerden biridir. Oyunlar ile mahremiyete dair çocukların kendilerini korumaları mümkün olur. Sadece çocukların kendilerini korumalarına yönelik değil aynı zamanda etrafındaki diğer arkadaşlarının mahrem alanlarına da yaklaşmamalarına yardımcı olur.
Mahremiyet eğitimi oyunları arasında en çok tercih edilen tehlike ve güven oyunudur. Burada bir ebe olur. Ebe etrafında oturan her bir arkadaşına doğru gözleri kapalı bir şekilde yaklaşır. Ellerini arkadaşının vücuduna kesinlikle değdirmemelidir. Ancak yaklaştığı yerin mahrem olup olmadığını da tahmin etmesi gerekir.
Mahrem bölgeye yaklaştığında arkadaşı tarafından tehlike uyarısını alarak mahrem olmayan bölgeleri tespit etmeye çalışır. Örneğin ayaklar, kol, baş gibi.
Mahremiyet eğitimi kaç yaşında verilmeli?
Mahremiyet eğitimi 3 yaştan itibaren çocuklara verilmesi gereken bir eğitimdir. Çocuğun kendi vücudunu tanımaya başlaması ile birlikte mahremiyet eğitimi de başlamalıdır.
Özel bölge çocuklara nasıl anlatılmalı?
Özel bölge çocuklara mahremiyet eğitimi kapsamında kendi bedeni üzerinden anlatılmalıdır. Bedeninin ona özel olduğunu ve mahremi olduğunu etkinlikler ve eğitici kitaplar ile anlatabilirsiniz.
Çocuğumun Spor Karnesini Nasıl Görebilirim?
ADEN NE DEMEK, ADEN ERKEK ÇOCUĞA VERİLİR Mİ?