Demir hapı yan etkileri pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Vücudumuz demir mineralleri üretmez. Vücudun en çok ihtiyaç duyduğu minerali dışarıdan aldığımız besinlerle veya yeterli değilse ilaç ile almak gerekebilir. Ancak kilo alma korkusuyla demirden uzak durulması gereken ilaçlardan biridir.
Demir Hapı Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Vücudun kendi kendine üretemediği demir, düzenli ve yeterli miktarda alınmalıdır. Demirin vücudumuzda birçok işlevi vardır. Kan yapımını, kas gücünü güçlendirir. Demir hemoglobin yardımıyla dokulara oksijen taşır. Demir eksikliği durumunda dokularda yeterli oksijen bulunmaz.
Demir hapı kullanımında dikkat edilmesi gerekenler arasında en önemlisi bu ilacın yemeklerden önce ya da et ile birlikte alınması gerektiğidir. Ayrıca çay ve süt gibi emilimi azaltan meşrubatların ilacın alınmasının ardından en az 2 saat tüketilmemesi gerekir.
Ferro Demir Hapı Yan Etkileri
Herkeste aynı yan etkiler görülmez ve bu yan etkilerin kullanımı bıraktıktan sonra ortadan kalktığı görülür. En yaygın görülen Ferro demir hapı yan etkileri ise;
- İshal,
- Karın bölgesinde meydana gelen hassasiyet ve ağrı,
- Kabızlık,
- Siyah dışkı olarak bilinmektedir.
Kan Hapı Yan Etkileri
Kan hapı yan etkileri genellikle sindirim sistemi ile ilgilidir. Mide rahatsızlığı, mide bulantısı ya da karın ağrısı gibi problemler ilacın kullanımı esnasında görülebilecek yan etkiler arasında bulunmaktadır.
Demir İlacı Uyku Yapar mı?
Demir ilacı uyku yapar mı bu ilaç hakkında en çok sorulan sorulardan biridir. Demir ilacı yorgunluk ve uyku haline neden olabilir ancak kan potasyum ve fosfor içeriğini artırarak yorgunluk ve kansızlığı giderebilirsiniz.
SONUÇ: Demir takviyesi, demir eksikliği olan kişiler için güvenlidir. Demir takviyelerinin en yaygın yan etkileri gastrointestinal problemlerdir. İnsanlar sıklıkla mide rahatsızlığı, mide bulantısı, mide ekşimesi, metalik tat, karın ağrısı, kaşıntıdan şikayet ederler ama en önemli yan etkisi kabızlıktır. Demir takviyeleri bunun yanı sıra siyah renkte dışkıya neden olabilir.
Demir İlacı Nasıl Alınır?
Demir ilaçları hap, tüp, şurup ve iğne şeklinde alınabilir. Doktorunuz ne kadar ve nasıl kullanılacağını anlamanıza yardımcı olabilir. Demir ilacı kullanırken, belirli yiyecekleri yiyerek emilimi artırabilirsiniz ve doğal demir gıdalardan demir alabilirsiniz. Bu besinler arasında balık, kırmızı et, ciğer, kuru üzüm, kuru kayısı, pancar, şeftali, hurma, pekmez, kabak ve armut sayılabilir.
Demir İlacı Kilo Yapar mı?
Demir takviyelerinin doğrudan kilo alımına neden olmadığını göstermiştir. Bu durumda iştah yarattığı için kullanmak istemeyenler olabilir. Demir takviyesi içeren düzenli bir diyet uygulayarak kilo alma riskini ortadan kaldırabilirsiniz.
Gyrex Yan Etkileri – Yorumlar ve Etkisi Ne Kadar Sürer?
Abilify Kullananlar – Etkisini Ne Zaman Gösterir ve Yan Etkileri Nelerdir?
Kilo Almak İçin Sipraktin Kullananlar – Etki ve Yan Etkileri