Demir nerede çıkarılır ve Türkiye’de demir nerede işlenir, bilgilendiriyoruz. Türkiye’de demir nerede çıkarılır ve demir nerede kullanılır, birlikte inceleyelim.
Demir nerede çıkarılır, demir madeni ülkemizde büyük bir bölümü Doğu Anadolu da bulunmaktadır.
- Demir madeni; Sivas, Malatya, Bingöl, Kırıkkale, İzmir, Balıkesir, Kütahya, Sakarya, Niğde, Hatay, gibi şehirlerimizde çıkarılır. Demir madeni ülkemizde çıkarıldığı gibi birçok ülkede de çıkarılmaktadır.
- Bu ülkeleri şöyle sıralayabiliriz; Avustralya, Kanada, Hindistan, Brezilya, Rusya, Çin, Ukrayna, gibi ülkelerdir. Aslına bakılırsa yüz ölçümü büyük olan ülkeler genel olarak demir madeninin bol olduğu ülkelerdir. Çünkü demir madeni dünya da genel bir yayılım gösterdiği için yüz ölçümü büyük olan ülkeler demir yataklarına daha çok sahip ülkelerdir.
- Ülkemiz demir madeni bakımından zengin bir ülke değildir. Fakat yine de elde edilen demir çeşitli tesislerde işlenerek sanayi üretiminde kullanılmaktadır.
Türkiye’de Demir Nerede Çıkarılır
Türkiye’de demir nerede çıkarılır, dünya da en fazla kullanılan madenlerden biri demir, ülkemizde en fazla Doğu Anadolu Bölgesinde çıkarılmaktadır.
- Demir madeni özelikle; Sivas (Divriği – Gürün), Malatya (Hekimhan – Hasan Çelebi), Balıkesir (Edremit – Havran – Eymir – Ayvalık – Ayazmant), İzmir (Torbalı), Kütahya (Simar), Hatay (Kırıkhan – Payas), Bingöl, Kahramanmaraş, Düzce, Kayseri, gibi yerlerden çıkarılmaktadır.
- Türkiye maden zenginliği yönünden dünyanın 28. Ülkesi maden çeşitliliği bakımından ise 10. sırada yer almaktadır.
- Demir madeni Karabük İskenderun ve Ereğli demir ve çelik fabrikalarında işlenmektedir.
Daha fazla ilgili içerik;
Türkiye’de demir nerede işlenir
Türkiye’de demir nerede işlenir, demir çok kullanışlı bir metaldir.
- Demir alaşım ve bileşikler de pek çok metalin yapı taşıdır.
- Kolayca işlenip dövülebilir. Böylece kolayca tel ve levha haline gelebilir.
- Elektrik ve ısıyı çok iyi iletir.
- Nemli havalarda oksitlenme iç tabakalara kadar indiği için kolay paslanır.
- Korozyona karşı dayanaksızdır. Bu yüzden krom nikel gibi elementlerle ya da alaşımlarla kaplanması gerekir.
- Demir karbonla birlikte bir araya getirilerek 1420 1470 K sıcaklığında ısıtılır. Isıtıldığı zaman oluşan sıvı ergiyik %96,5 demir %3,5 karbon içerir. Bu alaşımlara pik ya da dökme demir denir.
- Oksit halinde olmayan filizler kavrularak oksit hâline getirilir. Ama eğer oksit halindeyse bu işleme gerek kalmaz. İndirgeme yoluyla demir elde edilir. Peki indirgeme nedir? İndirgeme bir oksidin oksijenini alarak metali meydana getirip serbest bırakılması işlemidir. İndirgeme koni şeklindeki yüksek fırınlarda kok kömürü ile yapılır. Fırının içi 2000° dayanıklı ateş tuğlalarla örülüdür. Orta büyüklükteki fırınlardan 2000 ton demir çıkarılabilir. Bu şekilde elde edilen demirlerin beyaz ve gri olmak üzere iki çeşidi vardır.