Ekşi maya nasıl yapılır ve nohutlu ekşi maya nasıl yapılır, bilgilendiriyoruz. Yoğurttan ekşi maya yapımı ve organik ekşi maya nasıl yapılır, birlikte inceleyelim.

Ekşi maya nasıl yapılır diyenler için yanıt oldukça basittir. Ekşi maya, hemen her ülkenin mutfağına ilk sırada yer alan ve birçok kişi tarafından tercih edilen bir gıdadır. Tamamıyla doğal malzemeler kullanılarak elde edilen ekşi mayayı yapabilmek için ihtiyaç duyulan ilk şey sabırdır. Nitekim yalnızca su ve un kullanarak ekşi maya yapmak mümkündür. Fakat ekşi maya genellikle 5 gün süren bir süreç sonucunda ortaya çıkar. Yapımıysa aşağıdaki gibidir:
Bir avuç üzümü doğrayarak bir cam kavanoz içerisine yerleştirin.
1 su bardağı un ve 1 su bardağı suyu da kavanoza ekleyin.
Kuru ve temiz bir bez yardımıyla sıcak bir ortamda 24 saat boyunca bekletin.
Fermantasyon işlemi çoğunlukla 1 günde tamamlansa da 5 güne kadar beklemekte fayda var.
Yukarıda yer verdiğimiz adımları takip ederek evde kolayca ekşi maya yapabilirsiniz.

Yoğurttan Ekşi Maya Yapımı

Yoğurttan Ekşi Maya Yapımı

Yoğurttan ekşi maya yapımı, özellikle Ramazan aylarının sıkça tercih edilen tarifleri arasında yer almaktadır. Bunun için gerekli olan malzemeler aşağıdaki gibidir:
1 su bardağı un
1 su bardağı ekşi ev yoğurdu
Yalnızca yukarıdaki iki malzeme sayesinde yapılan ekşi maya aşağıdaki şekilde gerçekleştirilebilir:
Yoğurdu derin bir kaseye alıp karıştırarak üzerindeki pütürlerin tamamen gitmesini sağlayın. Bu işlem sırasında kati suretle metal kaşık kullanmamaya özen gösterin.
Sonrasında yoğurdu cam kavanoza yerleştirerek üzerine bez kapatın ve bezi de bir lastik yardımıyla tutturun.
Kavanozu oda ısısında ve güneşle teması olmayan bir yerde bekletin.
5 saatte bir karıştırın ve sonrasında 5 gün boyunca bekletin.


Daha fazla ilgili içerik;


Nohutlu Ekşi Maya Nasıl Yapılır

Nohutlu ekşi maya nasıl yapılır diye merak edenler için yanıt oldukça basittir. Nohudu rondoya alın ve iri taneler kalacak şekilde ayarlayarak çektirin. Sonrasında ise nohut parçalarını un ve tuzu derin bir kavanoza alıp sallayın. Üzerine suyu ekledikten sonra tahta bir kaşıkla karıştırın ve üzerine bez örterek sıcak bir yere koyun. Köpürmeye başladıktan sonra dinlendirin ve 5 gün boyunca fermante olmasına izin verin.

4 Günde Ekşi Maya Nasıl Yapılır

4 Günde Ekşi Maya Nasıl Yapılır

4 günde ekşi maya nasıl yapılır diye merak edenler için yanıt aşağıdaki listede yer alıyor. Her gün ve o günlerde yapılacak işlemler şöyle:

Gün: 2 yemek kaşığı un ve 5 kaşık suyu karıştırın. Karışımı cam kavanoza alın ve cam kavanozun ağzını kapatın. Soğuk olmayan ve görece sıcak olan bir yere yerleştirin. 24 saat boyunca bekletin.

Gün: Karışımın içerisine 1 yemek kaşığı un ve 2 yemek kaşığı içme suyu ekleyin. Kıvam alana kadar karıştırın.

Gün: Üçüncü gün içerisinde kavanozun içinde kabarcıklar oluşmaya başlamıştır. Karışımı yine un ve su ile besledikten sonra kapağını kapatıp beklemeye devam edin.

Gün: İlk üç gün boyunca yapılan işlemler sonuç almış olacaktır.

Organik Ekşi Maya Nasıl Yapılır

Organik ekşi maya nasıl yapılır diye merak edenler için binlerce kişinin denediği tarif aşağıdaki şekildedir:
Temiz bir kabın içerisine 1 su bardağı tam buğday unu dökün. İçerisine kontrollü bir şekilde su ekleyin.
Ele yapışacak hale gelene kadar yoğurun ve yuvarlayıp bir kavanoza koyun. Kavanozun kapağını tam 3 gün bekletin.

günün sonunda şayet kavanozun içerisindeki karışımda kabarcıklar oluşuyorsa maya hazır demektir.

Tarhanadan Ekşi Maya Nasıl Yapılır

Tarhanadan ekşi maya nasıl yapılır sorusu son dönemde sıkça merak ediliyor. Tarhana kullanarak yapılan ekşi mayanın çok daha lezzetli ve sağlıklı olduğu söyleniyor. Nitekim bunun için malzemeler 3 çorba kaşığı tarhana, 4 çorba kaşığı yoğurt ve 3 çorba kaşığı sıvı yağdan ibarettir. Nasıl yapılacağına ilişkin detaylı bilgiyse şöyle:
İlk etapta yarım litrelik cam kavanoz içerisine tüm malzemeleri ekleyin ve karıştırmaya başlayın.
Kek hamuru kıvamına geldikten sonra kavanozun üzerine ince bir peçete takın ve kenarını lastikle tutturun.
Bu karışımı 2 gün boyunca bekletin.

Oktay Usta’dan Ekşi Maya Yapımı

Oktay Usta’dan ekşi maya yapımı özel zamanlarda sofraların vazgeçilmezleri arasında yer almaya devam ediyor. Nitekim bunun için yapılması gereken şey oldukça basit. Üç günden oluşan bir süreçle birlikte adım adım ekşi maya yapmak mümkün hale geliyor.
Bunun için ilk gün büyük bir çanakta 1 su bardağı un ile 1 çay bardağı ılık suyu tahta kaşıkla karıştırmak gerekiyor. Bu noktada kaşığın tahta olmasına dikkat etmek gerekiyor. İkinci gün ise ilk gün hazırlanmış olan karışımın üzerine 1 su bardağı un ile 1 çay bardağı ılık su daha ekleniyor.
Yine 24 saat beklemeye alınıyor. Üçüncü ve son gün ise karışıma 2 su bardağı un ile 2 çay bardağı ılık su daha ekleyip 24 saat daha bekletin. Sonrasında maya hazır olmuş olacak.