Grizu patlaması nedir nasıl olur sorularına yoğun şekilde cevap aranıyor. Bartın ilinin Amasra ilçesinde taş kömür ocağında çıkan grizu patlamasında çok sayıda maden işçisi vefat etti. Bu nedenle de grizu patlaması nedir, neden olur ve nasıl olur soruları yoğun şekilde merak ediliyor. Maden ocaklarında etan, propan, metan gazlarından kaynaklı çeşitli patlamalar meydana gelebiliyor.
Metan gazı ile havanın karışımına madencilikte grizu olarak isimlendiriliyor. Metan gazının tek başına yanması ile karbonmonoksit oluşmuyor. Fakat metanın yanmasıyla beraber kömür tozunun yer aldığı ortamlarda şiddetli patlama oluşup karbonmonoksit oluşur. Buna da grizu patlaması adı veriliyor.
Grizu Patlaması Nedir?
Grizu patlaması nedir sorusu son dönemde maden ocaklarında yaşanan patlamalar nedeniyle sıklıkla araştırılıyor. Grizu patlamaları belirli orandaki metan gazının hava ile karışık oluşturduğu yüksek hacimli patlamalardır. Bu patlamalar en az %12 oranında oksijen içeriyor. Hava içerisinde ortalama %6 oranın bulunan metan gazı sıcaklık etkisiyle yanıcılık özelliği taşır ve patlamaya eden olur.
Grizu Patlaması Nasıl Olur?
Grizu patlaması nasıl olur ve neden olur sorularına merak edenler için hemen yanıt verelim. En yalın tanımıyla grizu patlamaları metan gazının sıcaklığa maruz kalacak hava ile birleşmesi sonucunda oluşur. Bu patlama doğrudan karbonmonoksit oluşturuyor. Oldukça tehlikeli ve hatta ölümle sonuçlanan maden patlamalarının başında yer alıyor.
Grizu patlamaları ölümcül mü?
Maden ocaklarında meydana gelen grizu patlamaları ölümcüldür. Metan gazının hava ile karışması sonucunda meydana gelip karbonmonoksit oluşturan patlama türleridir.
Grizu patlamaları önlenebilir mi?
Grizu patlamaları bir takım önlem ve tedbirlerle önlenebilir. Ancak beklenmedik şekilde oluşması da söz konusu olabiliyor. Bu nedenle de %100 önleyici bir önlem mevcut değildir.
Kömür Yardımı Alanlara Müjde! Kömür Yardımı Çıktığını Nasıl Anlarım?
Kömür Yardımı Başvuru Nasıl Yapılır