Kazan kazan yöntemi hakkında detaylı bilgilendirme için doğru adresteniz. Her iki tarafın kazandığı bu iletişime verilen win win yaklaşımına gelin birlikte bakalım.
Genellikle kazan kazan yöntemi iş dünyasında sıkça karşımıza gelir. Hatta bunun için arabuluculuk yapan avukat bile var. Ayrıca bu yöntemi arkadaşlık, aile ve sevgili gibi günlük hayatımızın her alanında kullanabiliriz. Zıt görüşlere sahip kişilerin davranışlarını, düşüncelerini değiştirerek her iki tarafında anlaşılır olmasını amaçlar. Peki bu yöntem nasıl uygulanır?
- Karşınıza çıkan sorunun ne olduğunu ele alın.
- Karşı tarafın bu sorun hakkında çözümünü ve kendi çözümünüzü belirleyin.
- Sorunun çözümü için kendi ihtiyaçlarınız yerine asıl ne yapılması gerektiğini baz alın.
- Her iki tarafında çözüm için sunduğu ve temel olarak olmasını istediğiniz konuları belirleyin.
- Ortak olarak uzlaşabileceğiniz bir çözüm önerisi sunun.
Her iki tarafın da uzlaşan taraf olması bu yöntemde oldukça önemlidir. Israr, inat, hırsları bir kenara bırakarak asıl soruna odaklanması sonucunda kazan kazan yöntemi uygulanmış olur.
Kazan Kazan Nedir
Günlük hayatımızda farklı görüşlere sahip birçok kişiyle karşılaşırız. Sorunun çözümü yerine kendi istediklerimizi yaptırmayı göz önüne alırsak asla sağlıklı bir sonuç elde edemeyiz. Çatışılan sorun hakkında düşmanca saldırmak, küfür, fiziksel davranış sergilemek ve sonuna kadar düşüncelerin doğruluğunu savunmak yerine ortak bir karar alınmasına kazan kazan adı verilir. Ortak karar sonucu her iki taraf da anlaşır ve sağlıklı sonuçlar ortaya çıkar. Kısacası kazan kazan kötü iletişimlerin, tartışmaların ortak bir sonuca uzlaşması sonunda iki tarafında kazanması anlamına gelir. Bu kazan kazan yöntemi için nasıl bir yol çizebilirsiniz?
- Temel ihtiyaçlar ele alınır.
- Karşı tarafın farklı özellikleri belirlenir.
- Paylaşılan bilgilere tek taraflı değil iki taraftan bakılır.
Kazan Kazan İlişkisi Nedir
Kazan kazan ilişkisi aslında daha sağlıklı iletişim anlamına gelir. Tartışmanın sonucunda tek bir kazanan yerine iki tarafında kazanç sağlaması hedeflenir. Kazanmak istiyorum ama senin kaybetmeni istemiyorum düşüncesidir. Kazan kazan ilişkisini ortaya çıkartmak için sorunla karşılaştığınız zaman karşı tarafa alttaki soruları sorun cevaplarını ele alın.
- Sorunun çözümü senin için en iyi çözüm mü?
- Bu çözüm neden senin için en iyisi?
- Sorun çözümünde amaçladığın temel ihtiyaçın ne?
- Yerine getirilmesini istediğin en temel isteklerin neler?
- Uzlaşmak istiyor musun?
Yukarıdaki soruları kendiniz için de sorun. Her iki tarafında verdiği cevaba göre ortak bir kanıya varmaya çalışın. Kendi istediğiniz ve karşı tarafın isteklerinin de olduğu bu çözüm sonucu sorun hem çözülür hem de iki taraf da kazanır.
Kazan-Kazan Yaklaşımı Örnekleri
Kazan kazan yaklaşımları için sizlere birçok örnek hazırladık. Bu örnekleri baz alarak hayatınızdaki sorunları çözmek için her iki tarafında kazanmasını sağlayabilirsiniz. İşte sizin için hazırladığımız örnek;
Yeni bir yazılım geliştirdiğinizi ve bu yazılımı bir bankaya sözleşme karşılığında satın aldığını düşünelim. Bankanın genel müdürü değişti ve bu yazılımın kullanılmasını istemiyor. Sözleşmenin iptalini istiyor ama siz sözleşmeyi iptal ederseniz maddi açıdan zorluk çekeceksiniz. Bu durumda kazan kazan yöntemi uygular mısınız?
İlk olarak sözleşmeyi iptal etmez ve karşılıklı çatışmaya girebilirsiniz. Bu durumda bir taraf kazanır diğer taraf kaybeder. Ancak sözleşmeyi iptal edip hizmetinizi tekrar verebileceğinizi düzgün bir dille ifade edebilirsiniz. Karşı taraf bu nezaketli davranışınızdan dolayı ilerleyen dönemlerde daha büyük sözleşme imzalayarak yazılımınızı alabilir. İşte bu yaklaşımı uygularsanız kazan kazan iletişimini sağlarsınız.