Ev sahipleri yılda bir kereye mahsus kira zammı yapabilirler. Son zamanlarda kira zamları çok yüksek rakamlara ulaştığı için devlet belirli bir oran belirledi. Ancak bazı ev sahipleri kiracıya bu oranından daha yüksek zam yapmak isteyebilir.

Devlet tarafından konulan bu oranından daha fazla zam yapılması gibi bir durum söz konusu kesinlikle değildir. Bir yıl boyunca ev sahibi sadece %25 oranında zam uygulanabilir. Aksi durumlarda kiracı ev sahibini dava etme hakkına sahiptir. Peki kira zammını nasıl hesaplayacağız? Örneklerle adım adım hesaplama işlemine bakalım.

  • Örnek olarak 7.000 TL kira verdiğiniz bir evde oturduğunuzu düşünelim.
  • Mayıs ayında zam yapılacak ise TÜFE oranı araştırılır.
  • Tüfe oranı %25 oranında ise kiracı zammı bu orana göre yapar.
  • Yani 6.000 TL ile 25 sayısını çarpıp 100’e bölün.
  • Bu işlemin ardından çıkan sonuç sizin kira zam oranınızdır.
  • 1.500 TL kira zammı yaparak yeni kiranız 7.500 TL olacaktır.
  • Sizden bu örnekte 8.000 TL ya da 9.000 TL kira asla istenemez.

2024 Kira Artış Oranı

Kira Zammı Nasıl Hesaplanır

2024 Yılında kira zammı %25 olarak devam edeceği açıklandı.

Kira artış oranı önceden TÜFE oranı baz alınarak yapılıyordu. Ancak devlet tarafından açıklanan kanuna göre kira artış oranı en fazla %25 olabilir. %25 oranından daha yüksek bir kira artışı söz konusu değildir. Bu uygulama 2025 tarihine kadar geçerli olacaktır.

%25 orandan daha fazla zam isteyen ev sahibi şikayet edilerek dava açılabilir. 2024 yılından sonra kira artış oranları aynı mı kalacak yoksa oranlarda değişiklik olacak mı sorularına resmi bir açıklama gelmemiştir.

5. Yıl Sonunda Kira Artışı Nasıl Hesaplanır

Kira sözleşmeleri genellikle 5 yılı kapsar. Kira sözleşmesi 5 yılı kapsamasa dahil kira artışlarında %25 oranı baz alınmaz. Eğer bir dairede 5 yıldan fazla oturduysanız ev sahipleri kira bedelini belirlemek için sulh hukuk mahkemelerine dava açma hakkına sahiptir. Davadan sonra evin kira bedeli belli olur. Buna göre kiracı ve ev sahibi arasında yeniden sözleşme imzalanır.

Mesela evinizde 3.000 TL kira verdiğinizi ve 5 sene boyunca bu evde yaşadığınızı düşünelim. Ev sahibi kira bedeli tespiti için dava açtı ve kira bedeli 5.000 TL olarak hesaplandı.

O zaman %25 kira zammı yerine kira bedeli olan 5.000 TL ele alınması gerekir. 5.000 TL bedeli kiracı kabul etmezse ev sahibi kiracıyı çıkartabilir. 5.000 TL kira olarak güncelledikten sonra 6. yılda yeniden %25 kira zammı ele alınmaya başlar.