Bozulabilecek yiyecekler arasında yer alan kıymanın bozulduğunu nasıl anlarız sorusu ile karşınızdayız. Bozuk kıymayı anlamanın 5 yöntemi…
Yemeklerde sıkça kullandığımız kıyma bozulabilen yiyecekler kategorisinde yer alıyor. Son kullanma tarihi geçmemiş olsa bile bazı durumlarda kıyma bozulabiliyor. Özellikle yaz günlerinde kıyma en çok bozulan yiyeceklerden biri. Kıyma fiyatları arttıkça kıymayı stoklayan kişiler bu sorunla sıkça karşı karşıya kalıyor. Bozulan yiyecekleri yediğiniz zaman zehirlenme gibi ağır sağlık sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Bu durumun yaşanmaması için bozulan kıymayı 5 yöntemle kolayca anlayın.
- Canlı kırmızı renk yerine soluk gri rengine dönmeye başladıysa,
- Kıymaya dokunduğunuz zaman sert değil yumuşak, yapışkan, cıvık bir kıvamla karşılaşıyorsanız,
- Keskin ekşimsi bir koku ile karşılaştıysanız,
- Pişirdiğiniz zaman parça parça görüntü oluştuysa,
- Son kullanma tarihine yaklaştıysa ya da bu tarihi geçtiyse büyük ihtimalle kıymanız bozulmuştur.
Bozulan Kıyma Görüntüsü
Bozulan kıymayı anlamanın en güzel yollarından biri renk değişimini kontrol etmektir. Bozulmayan ve taze kıyma canlı kırmızı rengine sahipken bozulan kıyma kahverengi ya da gri renklerine sahiptir. Bozulan kıymayı daha iyi anlamanız için bazı görselleri yazımızda ekledik. İşte bozulan kıyma görüntüsü.
Bozuk Kıyma Yenirse Ne Olur
Yiyeceklerin taze tüketilmesi hem lezzet açısından hem de sağlık açısından önemlidir. Bozuk yiyecekleri tüketirseniz zehirlenme sorunu ile karşılaşırsınız. Özellikle et ürünlerinin taze tüketilmelidir. Eğer bozuk bir kıymayı tükettiyseniz bazı yan etkileri ortaya çıkmaya başlar. Bozuk kıyma yenirse insan vücudunda ortaya çıkan bazı yan etkiler;
- Yüksek ateş,
- Mide bulantısı,
- İshal,
- Karın ağrısı,
- Yorgunluk ve halsizlik,
- Uyku isteği
Bozulan kıyma tüketildiği zaman yukarıdaki belirtiler iki gün içerisinde ortaya çıkmaya başlar. İlk başlarda hafif belirtilerle kendisini gösterir. İlk belirtiyi aldıktan sonra doktora başvurmalısınız.
Bozuk Kıyma Pişince Nasıl Kokar
Kıymanın bozulduğunu kokusundan anlayabilirsiniz. Kıymayı açtığınız zaman etrafa ağır ekşimsi bir koku yayılmaya başlar. Eğer kutusunu açtığınız zaman etrafa koku yayılmadıysa pişirilme esnasında keskin kokuyu rahatça alabilirsiniz. Taze kıyma etrafa keskin bir koku yaymaz. Pişirdiğiniz zaman etrafa yayılan ekşimsi bir koku alıyorsanız kesinlikle o kıymayı tüketmeyin.
Buzlukta Kıyma Neden Kararır
Kıyma marketten satın alındığı zaman en fazla iki gün içerisinde tüketilmeli. Yaz aylarında ise bu süreyi bir güne düşürmeniz gerekir. Buzlukta ise kıyma 3 aya yakın kolayca saklanır. Ancak kıyma buzlukta saklanırken hava ile temas etmediğinden emin olun. Havayla temas eden kıyma kararmaya başlar.
Buzluktan çıkardığınız kıyma karardıysa kıymayı tüketmeyin. Çünkü hem tazeliğini kaybetmiş hem doğru muhafaza edilmediğinden dolayı bozulmaya başlamıştır. Kırmızı rengini tamamen kaybeden ve grileşen kıyma buzlukta bile olsa bozulmuştur.
Bozulmuş Kıyma Rengi
Bozulan kıyma ilk aldığınız kıymanın renginden çok farklıdır. Kıymanın bozulduğunu renginden dolayı anında anlayabilirsiniz. Eğer bozulan kıyma kırmızı rengi yerine soluk gri rengine dönüştüyse kesinlikle bozulmuştur. Hem soluk hem de kararan renge sahip kıymaları sağlığınız açısından tüketmeyin. Bozulan kıyma konusu hakkında sorularınız varsa yorum kısmına yazarak bizlere iletebilirsiniz.