Krom nerede çıkarılır ve Türkiye’de krom nerede çıkarılır, bilgilendiriyoruz. Türkiye’de krom en çok hangi bölgede çıkarılır ve Krom nerede işlenir, birlikte inceleyelim.
Krom paslanmayan ve dayanıklılık yapısıyla en çok ürettiğimiz bir maden türüdür. Sert ve parlak yapıya sahiptir bunun dışında ısı ve darbelere karşı dayanıklıdır. Bu özelliği ile savunma sanayisinde kullanılmaktadır. Krom metalik görünüme sahip olan gümüş madeni kadar parlak sert ve dayanıklı bir maden çeşidimizdir.
- Ülkemizde krom; Muğla, Denizli, Bursa, Kayseri, Kahramanmaraş, Eskişehir, Kütahya, Elâzığ (Guleman) ve Adana gibi şehirler de çıkarılmaktadır. Çıkarılan bu kromlar Antalya ve Elâzığ’daki fabrikalarda işlenmektedir.
Türkiye’de krom en çok hangi bölgede çıkarılır
Türkiye’de krom en çok hangi bölgede çıkarılır ve Krom nerede işlenir bütün detaylar aşağıda yer almaktadır.
- Elazığ
- Fethiye, Marmaris arası
- Dalaman havzası
- Kütahya
- Bursa
- Eskişehir
Daha fazla ilgili içerik;
Demir Türkiye’de Nerede Çıkarılır
Dünya da en fazla kullanılan madenler arasındadır. Ülkemizde ise demir madeninin en çok olduğu yer Doğu Anadolu Bölgemiz de çıkarılmaktadır.
- Demir madeni özellikle; Kahramanmaraş, Malatya (Hekimhan- Hasan Çelebi), Balıkesir (Havran – Eymir – Ayvalık), Kütahya (Simar), Hatay (Payas), İzmir, Sakarya (Çam Dağı), Bingöl, Sivas (Divriği- Gürün), Kayseri gibi şehirlerimizde çıkarılır. Demir madeni İskenderun, Karabük ve Ereğli demir-çelik fabrikalarında işlenmektedir.
Ülkemiz, maden çeşitliliği bakımından ise 10. sırada ve maden zenginliği yönünden dünyanın 28. sırada yer almaktadır. Demir, dünyada genel bir yayılım gösterdiği için yüz ölçümü büyük olan ülkeler de demir yatakları daha fazla bulunmaktadır.
Ülkemiz demir zengini bir ülke maalesef değildir. Ancak elde edilen demir çeşitli tesislerde işlenmekte ve sanayi üretiminde kullanıma hazır hale getirilir.
Demir Cevheri İşleyen Şehirler
Demir ve çelik, metaller arasında günlük yaşantımızın her yerinde karşımıza çıkmaktadır. Tarihteki insanların demir cevherini bakır, tunç ve altından daha sonra kullanmaya başlamışlardır. Demir madeni ülkeler de ekonomik kalkınma olarak önemli rol oynamaktadır. Demir cevheri, demir ve çelik sektörünün hammaddesi olarak görülmektedir. Bir madenin cevher olabilmesi için kullanımının ucuz ve ekonomik olması, işlenmesi gerekmektedir. Çelik sanayiinde kullanılan demir cevherlerinin değerli metal miktarı en az %55 Fe olması gerekir.
- Demir cevherleri doğada; Limonit (2Fe203.2H20), Manyetit (Fe304), Götit (Fe203.H20) ve Pirit (FeS2) şeklinde bulunurlar. Ülkemizde demir cevherleri Sivas, Erzincan, Adana, Balıkesir, Erzincan, Kırşehir, Kırıkkale, Kayseri ve Ankara da işlem görmektedir.