İnsanların kanuni yollardan haklarını aradıkları gibi bazı durumlarda sanık olarak yargılandıkları kararlar sonrası mahkeme sonucu nasıl öğrenilir sorgusu yapılıyor.
Mahkemelerde çıkan kararlar sizlere sunulan UYAP sistemi başta olmak üzere e-devlet üzerinden de ulaşabiliyorsunuz. Bu anlamda mahkeme sonucunu öğrenmek için;
- Avukatınız varsa bilgi alabilirsiniz.
- E-devlet şifresi ile giriş yaparak sorgulayabilirsiniz.
- Yargıtay’ın internet sitesi üzerinden bilgilerinizle sorgulama
- Yargıtay’la anlaşmalı olarak sunulan hizmetler arasında olan bazı özel internet siteleri üzerinden sorgulama ve öğrenme seçenekleriniz bulunmaktadır.
T.C. ile Dava Sorgulama
T.C. ile dava sorgulama, sizlere verilen TC numarası ile dava sorgulama imkanınız bulunmuyor. Zira herkes başkanını numarası üzerinden de sorgulayabilirdi. En uygun ve hızlı çözümü e-devlet üzerinden dava sorgulama yapılabiliyor. Bu anlamda yine e-devlet şifresine ihtiyacınız olacaktır.
Daha fazla ilgili içerik;
Mahkeme Kararı Sorgulama
Mahkeme kararı sorgulama, e-devlet ile UYAP sistemine ulaşım vatandaşlar için açılan bir yargı kapısıdır. Bu kapı üzerinden mahkeme sonucu da dahil olmak üzere Mahkeme gerekçeli kararları ile sorgulamalarını da yapıyor ve eklerini de okuyabiliyorsunuz. Aynı zamanda dilerseniz bilgisayarınıza indirerek çıktı alma olanaklarınızda oluyor.
Mahkeme kararlarına nasıl ulaşabilirim
Kişiler UYAP sayesinde kendisi hakkında açılan davalar, duruşma tutanakları ve sonuçları ile bir çok ek beleye buradan ulaşım sağlayabiliyorlar. Sisteme giriş yapabilmeniz için e-devlet şifreniz olması gerekmektedir. Şifresi olmayan kişiler PTT üzerinden şifre alabilirler. Aynı zamanda internet bankacılığını kullananlar da bankacılığa giriş sonrası e-devlet menüsü ile bu sayfaya ulaşım sağlayabilirler.
Hakkımda yakalama kararı var mı nasıl öğrenirim
Hakkınızda çeşitli sebeplerle yakalama kararı olabilir. Bu karar öncelikli olarak sizlere Tebliğ ediliyor. Ancak çeşitli nedenler sizin tebliğ almanızın önüne geçer. Sürekli e-devlet kullanıyorsanız ve buradaki bilgileriniz güncelse size mail yoluyla da düşmektedir. Yine burada size ait mahkeme dosyaları ile birlikte karar dosyaları da söz konusudur. Yakalamaların bir çoğu maddi açıdan borçları ödeyemeyenler içinde olabilir. Bu gibi durumlarda dava kararı olmadığından fark edemeyebilirsiniz.
Uzaklaştırma kararı sorgulama
Aile içi şiddet gibi hususlarda kişiler hakkında uzaklaştırma kararları alınabiliyor. Bu kararlar İçişleri Bakanlığınca alınıyor ve kişiler adına uygulanıyor. Bu anlamda adınıza uzaklaştırma kararı olup olmadığını da içişleri karar bilgileri sorgulama sayfası üzerinden e-devlet şifrenizle gerçekleştirebiliyorsunuz.
Mahkemede görülen dava sonucunu öğrenmek için aşağıdaki yolları kullanabilirsiniz:
E-Devlet üzerinden: E-Devlet’e giriş yaptıktan sonra, “Adalet Bakanlığı” > “Dava Dosyası Sorgulama” hizmetini kullanarak dava dosyanızı sorgulayabilirsiniz. Dosyanız karara çıkmışsa, sonuç ekranında karar bilgisini görebilirsiniz.
UYAP üzerinden: UYAP’a giriş yaptıktan sonra, “Vatandaş Portalı” > “Dava Dosyası Sorgulama” hizmetini kullanarak dava dosyanızı sorgulayabilirsiniz. Dosyanız karara çıkmışsa, sonuç ekranında karar bilgisini görebilirsiniz.
Mahkemeye giderek: Dava dosyanız hakkında bilgi almak için, davayı gören mahkemeye giderek dosyanızı inceleyebilirsiniz. Mahkemeye gitmeden önce, dosyanızı incelemek için randevu almanız gerekebilir.
E-Devlet üzerinden mahkeme sonucunu öğrenmek için aşağıdaki adımları takip edin:
E-Devlet’e giriş yapın.
“Adalet Bakanlığı” > “Dava Dosyası Sorgulama” hizmetini seçin.
Kimlik doğrulama yöntemlerinden birini kullanarak sisteme giriş yapın.
Dava dosyanızı seçin.
“Sorgula” butonuna tıklayın.
UYAP üzerinden mahkeme sonucunu öğrenmek için aşağıdaki adımları takip edin:
UYAP’a giriş yapın.
“Vatandaş Portalı” > “Dava Dosyası Sorgulama” hizmetini seçin.
Kimlik doğrulama yöntemlerinden birini kullanarak sisteme giriş yapın.
Dava dosyanızı seçin.
“Sorgula” butonuna tıklayın.
Mahkemenin verdiği gerekçeli kararını öğrenmek için aşağıdaki yolları kullanabilirsiniz:
Mahkemeye başvurarak: Gerekçeli karar, davayı gören mahkemede saklanır. Gerekçeli kararı öğrenmek için, davayı gören mahkemeye başvurarak karar örneği talep edebilirsiniz.
UYAP üzerinden: UYAP’a giriş yaptıktan sonra, “Vatandaş Portalı” > “Gerekçeli Karar Sorgulama” hizmetini kullanarak gerekçeli kararınızı sorgulayabilirsiniz.
Gerekçeli karar e devletten çıkar mı?
Evet, gerekçeli karar e-Devlet üzerinden çıkar. E-Devlet’te “Adalet Bakanlığı” > “Gerekçeli Karar Sorgulama” hizmetini kullanarak gerekçeli kararınızı sorgulayabilirsiniz.
Mahkeme gerekçeli karar kaç günde çıkar?
Gerekçeli karar, mahkemenin kararının kesinleşmesinden sonra çıkar. Kesinleşme süresi, dava türüne göre değişebilir. Örneğin, hukuk davalarında kesinleşme süresi 15 gündür. Ceza davalarında ise kesinleşme süresi, temyiz yoluna başvurulmuşsa 20 gün, temyiz yoluna başvurulmamışsa 15 gündür.
Dava dosyası karara çıktıktan sonra ne olur?
Dava dosyası karara çıktıktan sonra, mahkemenin kararı taraflara tebliğ edilir. Karar taraflara tebliğ edildikten sonra, taraflar karara karşı istinaf veya temyiz yoluna başvurabilirler.
Gerekçeli karar nerede yazıyor?
Gerekçeli karar, dava dosyasında saklanır. Gerekçeli kararı öğrenmek için, dava dosyasını inceleyebilir veya mahkemeden gerekçeli karar örneği talep edebilirsiniz.
Karara Çıkmış dava sonucunu nasıl öğrenebilirim?
Karara çıkmış dava sonucunu öğrenmek için, yukarıdaki yollardan birini kullanabilirsiniz. E-Devlet veya UYAP üzerinden dava dosyanızı sorguladığınızda, dosyanız karara çıkmışsa, sonuç ekranında karar bilgisini görebilirsiniz.