Makalede atıf nasıl yapılır ve metin içi atıf nasıl yapılır APA örneklerini sizlerle paylaşıyoruz. Atıf nasıl yapılır örneklerini gelin birlikte inceleyelim.
Makalede atıf nasıl yapılır sorusu özellikle bir dergi ya da internet sitesinde makale yayınlayacak kişiler için önemlidir. Bilimsel bir makale yazıyorsanız aynı konuda diğer araştırmalara atıf yaparak makaleyi okuyan kişiyi daha fazla bilgi edinebilmesi için yönlendirebilirsiniz.
Atıf sayesinde bir bilimsel konuya farklı araştırmaların ve kişilerin nasıl yaklaştığına dair de bilgi vermiş olursunuz. Bu tarz atıflar sayesinde makaleniz daha gelişmiş bir duruma gelir. Yalnızca bilimsel yazılarda değil makale hangi konuyla ilgili olursa olsun atıf yapılabilir.
Atıf Nasıl Yapılır Örnek
Bir makale yayınladığınızda belirli kaynaklara atıf yapmak isterseniz birkaç kurala uygun olması gerekir. Atıf nasıl yapılır örnek şu şekilde sıralanır:
- Atıf yapacağınız kaynak ya da kişinin ismi belirtilmelidir.
- Atıf yapabilmeniz için yalnızca yayınlanmış çalışmaları kullanabilirsiniz.
- Bir metne atıf yapmak istediğinizde metnin özgün halini incelemeniz gerekir.
- Neden o kişiye ya da makaleye atıf yaptığınızı okuyuculara söylemeniz gerekir.
- Atıflar makalenin sonuna değil metinde ilgili olduğu bölümlere koyulurlar.
Atıflar sayesinde okuyucunun zihni doğru olarak şekillenir ve birkaç farklı açıdan incelemiş olur.
Daha fazla ilgili içerik;
Dolaylı Alıntı Nasıl Yapılır
Bir metin yazarken alıntı yapmak istediğinizde direkt cümleyi yazmak yerine dolaylı anlatım ile okuyucuya aktarabilirsiniz. Buna dolaylı alıntı denir. Dolaylı alıntı nasıl yapılır sorusu için dilerseniz alıntı yapmak istediğiniz bir başka metin ise cümlenizin başına “metinde;” sözcüğünü ekleyebilirsiniz.
Cümlenizin sonunda kaynağı belirtmeniz gerekir. Bu şekilde aktarmak istemiyorsanız alıntı yapmak istediğiniz metni özetleyerek okuyucuya aktarabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta her iki şekilde de kaynak göstermeyi unutmamaktır.
Tezde Kaynakça Nasıl Yazılır
Tez hazırlığı yaparken yararlandığınız makale ve araştırmalar olduğunda bu kaynakları listelemeniz kaynakça oluşturmanızı sağlar. Tezde kaynakça nasıl yazılır sorusu için öncelikle kullandığınız her kaynağı kaynakçaya eklemeniz gerekir.
Alfabetik olarak kaynak hazırlamak okuyucu için daha kolay okunur olur. Kaynakça listesini hazırlamanız için birtakım formatlar vardır. APA ve MLA formatı en çok kullanılanlardır. Kullanım alanlarına göre her iki format da seçilebilir. Kaynak gösterirken araştırma ya da makale sahibinin ismi yazılmalıdır.