Muhtar adayı başvurusu, köy ya da mahallenin yönetiminden sorumlu kişiye muhtar denmektedir. Muhtarların 5 yıllık görev hakkı bulunmaktadır. Bölgede yaşayan kişiler tarafından seçimle gelen muhtar görevlerini ve sorumluluklarını yerine getirir.
Muhtar Adayı Tavsiyeleri
Mahallede yaşayan kişilerin işlerini yerine getirmesi gerekir. Muhtar olmak birçok kişi tarafından istenir peki muhtar adayı nasıl olursunuz ve hangi süreçten geçmeniz gerekir. Sizler için yazımızda ele aldık.
Muhtar Adayı Olmak İçin Nereye Başvurulur
Muhtarlar mahalleden sorumlu olan kişilerdir. Muhtar olmak için başvuru yapan kişiler halkın seçimi ile görevlerine atanırlar. Muhtar adayı olmak için bazı şartları sağlamanız gerekir. Şartlar sağlandığı zaman başvuruda bulunabilirsiniz. Çoğu kişinin merak ettiği konulardan birisi ise muhtar olmak için başvurunun nasıl yapılacağıdır. Muhtar olmak isteyen herkes için yazımızda detaylı bir şekilde merak ettiğiniz tüm konulara yer verdik.
- Muhtar adayı olmak için herhangi bir yere başvuru yapmanıza gerek yoktur. Muhtar adayı olmak isteyen kişiler seçim günü sabahın erken saatlerinde seçim yerine giderek pusulanızı sandığın yanına bırakmanız yeterlidir. Seçimin yapılacağı saatten bir saat önce giderek pusulanızı bırakabilirsiniz.
Muhtar Adaylığı Başvurusu
Muhtar olmak için bazı şartlar bulunmaktadır. Muhtar olmak isteyen bir kişi bu şartlara uygun biri olması gerekir. Muhtar olmak isteyen kişiler seçimden önce kendilerini tanıtmalı ve mahalle için yapacaklarını söylemelidir. Muhtar olacak kişilerin herhangi bir yere başvurması gerekmez. Seçim günü oy pusulasını seçime girilecek sandık başkanına vermesi yeterli olacaktır. Oy pusulanız şu şekilde olmalıdır;
- Oy pusulası beyaz renkte ve A4 kağıdının dörtte biri oranında olması gerekir. Nereden aday olunacaksa o bölgenin ismi üst kısma yazılmalıdır. Mahallenin isminin yazılması gerekir. Oy pusulasının alt kısmına ise kendi ismini ve soy isminin yazılı olması gerekir. Oy pusulanız yani seçmen kağıdınızı çoğaltın ve sandıkların yan tarafına koyarak aday olabilirsiniz.
Muhtar Olma Şartları
Muhtar olmak demek mahallenin sorumluluğunu almak demektir. Muhtarlar kendilerine verilen hükümleri ve sorumlulukları yerine getirmek zorundadır. Muhtar olmak için bazı şartların sağlanması gerekir. Muhtar olmak isteyen kişilerin sağlaması gereken şartlar şu şekildedir;
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekir.
- Muhtar olacak kişinin 18 yaşını tamamlamış olması gerekir.
- Muhtar olmak istediğiniz mahallede ikamet etmeniz ve en az 6 aydır o mahallede oturmanız gerekir.
- Okur yazar olan kişiler muhtar adayı seçilebilir.
- Sicilinizin temiz olması ve sağlık sorunlarınızın olmaması gerekir.
Muhtarlık yaş sınırı
Muhtar olmak için en önemli şartlardan birisi yaştır. Yaş sınırı 2017 yılından önce 25 olmaktaydı. Fakat yaş sınırı değiştirildi. Artık muhtar olmak isteyen tüm gençlerin önü açıldı. Muhtar olmak isteyen kişiler için yaş sınırı şu şekildedir;
- Muhtar olmak için yaş sınırı 18 olmuştur. 18 yaşını dolduran herkes muhtarlık için aday olabilmektedir.
Muhtar Adayı Olmak İçin Ne Kadar Para Yatırılıyor
Muhtar adayı olmak için belirli bir kamu kuruluşlarına başvuru yapmanıza gerek yoktur. Muhtar olmak için oy pusulanızı çıkartmanız yeterlidir. Birçok kişinin kafasını kurcalayan konulardan birisi ise muhtar adayı olmak için para ödenmesi gerekir mi? Tabi ki gerekmez. Muhtar adayı olmak isteyen ve şartları yerine getiren herkes aday olabilir. Herhangi bir yere para yatırmanıza gerek yoktur. Fakat muhtar adaylığı için belirli bir bütçe ayırmanız gerekir. Büyükşehirlerde kendi reklamınızı vermeniz ve afiş çıkartmak için bir miktar parayı gözden çıkartmanız gerekir.
Daha fazla ilgili içerik;
Muhtar olmanın şartları
25 yaşını doldurmuş olmak,
Seçime gireceği mahalle ya da köyde en az 6 aydır ikamet ediyor olmak,
Yüz kızartıcı bir suça karışmamış olmak ve adli sicil kaydının temiz olması,
Seçim bölgesinde en çok oyu alan aday olmak.
Kimler muhtar adayı olamaz?
Seçme ve seçilme hakkından mahrum olanlar,
Yüz kızartıcı bir suçtan hüküm giymiş olanlar,
İcra ve iflas halinde olanlar,
Taksirli suçlar hariç olmak üzere bir yıldan fazla hapis cezasına mahkum olanlar,
Mahalle muhtarlığı veya ihtiyar heyeti üyeliği görevinden istifa etmiş olanlar,
Bir önceki seçimde muhtarlık veya ihtiyar heyeti üyeliği için aday olup en çok oyu alan adaydan sonra kalanlar,
Seçim gününden önceki bir yıl içinde herhangi bir siyasi partiden aday adayı olanlar.