Navtex mesajları kaç saatte bir yayınlanır sorusu özellikle denizcilikle uğraşan kişiler tarafından sıkça merak ediliyor. Kısaca;
- Meteoroloji tahminleri, emniyet ve çeşitli konularla bilgi veren haberleşme sistemi Navtex, 4 saatte bir yayın yapmaktadır.
Bu yayınlar 10 dakikayı aşamayacağı gibi 240 dakika içerisinde yeni bir yayının yapılması da mümkün değildir. Bu sebeple iletişimin sağlıklı şekilde kurulabilmesi oldukça önemlidir. Navtex’ler orta dalga boyu (MF) frekansı üzerinden yayın yapar.
Gönderme ve Dinlemenin Aynı Frekanstan Yapıldığı Kanallara Ne Denir?
Gönderme ve dinlemenin aynı frekanstan yapıldığı kanallara ne denir diye merak edenler için yanıt son derece pratiktir. Bu sistemde; verici ve alıcı aynı kanalda çalıştığı için haberleşme imkânı sunabilen farklı bir kanal daha vardır.
Buna Simplex kanal denmektedir. Gemiler arasında iletişim kurmak için de sıkça tercih edilen Simplex’te haberleşme tamamıyla şeffaftır. Diğer telsizler aracılığıyla da duyulabileceği için gizli konuşmaların ve haberleşmelerin Simplex aracılığıyla yapılmadığı görülmüştür.
Bir diğer adıyla yakın kanal görüşmesi olan Simplex, farklı telsizlerin aynı kanal üzerinden iletişime geçmesini sağlar. Bu sebeple denizcilikte oldukça sık kullanılır. Okyanuslarda da binlerce kilometrelik etki alanına sahiptir.
Türkçe Olarak Yapılan Navteks Yayınları Hangi Frekans Üzerinden Yapılır?
Türkçe olarak yapılan Navteks yayınları hangi frekans üzerinden yapılır sorusu denizcilikle ilgili kişiler tarafından merak ediliyor. Navtex’in uluslararası yayınları için frekans 518 kHz’dir. Bu frekansta yayınlanan tüm mesajların tamamıyla İngilizce olması şarttır.
Bunun yanı sıra ülkeler, yerel dillerini kullanarak yayın yapmayı tercih edebilirler. Bunun için frekans 490 kHz olacaktır. Türkiye Cumhuriyeti deniz ve kara sınırları içerisinde 490 kHz frekansıyla yayın yaparak diğer Türklere ulaşmak mümkündür.
Türkçe Olarak Yapılan Navtex Yayınları
Türkçe olarak yapılan Navtex yayınları HF kısaltmasıyla kullanılan yüksek frekansta gerçekleştirilir. Bu yayınlar sayesinde özellikle Karadeniz’de teknelerin ve gemilerin birbirleriyle haberleşmesi oldukça kolay hale gelmiştir.
Nitekim bu durum da gemilerin, teknelerin ve diğer deniz araçlarının birbirleriyle iletişim halinde olmasını sağlıyor. Bunun yanı sıra yine bu araçların çeşitli problemlerin yaşanmaması için önceden birbirlerini uyarmasını mümkün kılıyor.
Navtex Yayınları Kaç Saatte Bir?
Navtex yayınları kaç saatte bir diye merak edenler için yanıt 4 saatte bir olacaktır. Navtex’te günde 6 kez yayın yapmak mümkündür. Bu yayınlar da 10 dakika ile sınırlıdır. Bu sebeple günlük yayın süresi en fazla 1 saattir. Bundan dolayı haberleşmeyi üst seviyede tutmak ve karmaşaya mahal vermemek oldukça önemlidir. Nitekim telsiz kullanacak kişiler için gerekli olan eğitimlerin tam olması da gereklidir.
Navtex’in Anlamı Ne?
Navtex’in anlamı ne sorusunun yanıtı yukarıda da verilmiştir. Denizcilere acil durumların bildirilebilmesi ve haberleşmenin sağlanabilmesi için geliştirilmiş olan bir cihazdır. Yüksek frekans aracılığıyla binlerce kilometre öteye kadar iletişim kurmak mümkündür.
Deniz çalışmaları, acil durum uyarıları ve meteoroloji tahminleri için sıkça tercih edilir. Her bir uyarı farklı harfle belirtilir. Böylece detay aktarmadan yalnızca harf belirterek tüm detayı anlatmak mümkün olur.
- A – seyir uyarısı
- B – meteoroloji uyarısı
- C – buz raporu
- D – arama kurtarma bilgileri ve korsanlık uyarısı
- E – meteoroloji tahmini
- F – kılavuzluk
- G – DECCA mesajları
- H – LORAN mesajları
- I – SATNAV mesajları
- J – kullanılmıyor
- K – elektronik seyir yardımcısı uyarıları
- L – (A kodundaki gibi) seyir uyarısı
- T – test yayınları (yalnızca Birleşik Krallık sınırları içerisinde kullanılır.)
- V – balıkçı uyarıları (yalnızca Amerika sınırları içerisinde kullanılır.)
Navtex yayın akışı hakkında merak edeceğiniz tüm detayları sunduk. İçeriğimiz boyunca hatalı ya da eksik bulduğunuz alanlar varsa hemen yorum olarak aktarabilirsiniz. Tüm yorumlarınızı dikkate alarak geri bildirimde bulunmaya özen gösteriyoruz.
İstanbul Hava Durumu 30 Günlük – Doğal Afet Uyarıları