Ölen kişi kendi cenazesini görür mu ve kişi öldükten sonra nasıl bir aşamadan geçer? Ölüm hak’dır ve gerçektir. Aynı yaşadığımız hayat gibi diyerek başlayabiliriz bu konuya. Bu konu ile alakalı peygamberimizin (s.a.v) hadislerinden anlıyoruz ki ölen kişi kendi cenazesini görür ve orada bulunanları tanır.
Peygamber (s.a.v) “Ölen adam kendisini yıkayanı, taşıyanı, tekfin (kefenlenmesi) edeni ve kabir’e uzatanı tanır.” buyurmuştur.
Ölüler Ağladığımızı Görür Mü
Ölüler ağladığımızı görür mü, ölüm acı bir hadisedir gayet tabi. Ölülerimizin arkasından hüzünlenmek kederli bir hal almak doğaldır. Ağlama şeklinin bağırıp çağırma, dizlerine vurma caiz değildir. Nitekim hadislerde ölünün kendisine ağlayanların ağlamasından azap duyacağından bahsedilmektedir. Ölüler bizim o hallerimizi görür. Ölüler hakkında konuşulanları işitirler.
Ölen Kişi Allah’ı Görür Mü
Ölen kişi Allah’ı görür mü, melekler ruh bedenden çıkınca hemen ruhu alır. Beden daha yıkanırken gömülmeye hazırlanırken Allah meleklere ruha gideceği yeri göstermelerini emreder. Melekler gidince ölen ruhu Allah teala huzuruna alır.
Morgdaki Ölüler Ne Hisseder
Morgdaki ölüler ne hisseder, ruhun bedenden çıkıp mezara koyulana kadar ki olan süre geçiş süresi berzah (geçit) alemi’dir. Ruh kabre konulana kadar bedende değildir.
Morgda Ölüler Ne Yapar
Morgda ölüler ne yapar, ruh bedenden ayrıldığı için bedeni morgda iken ruhu orda değildir. Melekler o ruhu almıştır.
Ölen Kişi Olduğunu Ne Zaman Anlar
Ölen kişi olduğunu ne zaman anlar, ölen kişi öldüğünü ruh bedenden çıktığı anda anlar. Kabre koyulduğu süreye kadar ruhu bedende değildir. Kabir’e konulduğunda sorgu melekleri geldiğinde ruhu tekrar bedenine girer.
Bir ölünün ilk 36 saati
Bir ölünün ilk 36 saati, Yaşadığımız dünya da ki zaman kavramı ile ahiret hayatında ki zaman kavramı aynı değildir. Ölünün vefatından kabre koyulacağı süre içerisinde bedeni ile ruhu ayrıdır. Bazı cenazeler iki ya da üç gün bekletiliyor. Bekleyen bedendir ruh bu sürede bedende değidir.
Vefat eden kişi evine gelir mi
Vefat eden kişi evine gelir mi, berzah aleminde ruhlar iki kısım’a ayrılır. Nimet içinde olanlar ve azap içinde olanlar. Nimet içinde olan ruhlar iyi ruhlar serbesttir diğer ruhlarla görüşür ziyaret ederler.
Öldükten Sonra Ruh Ailesini Görür Mü
Öldükten sonra ruh ailesini görür mü, ölen yok olup giden bedenlerimizdir. Ruh her zaman baki’dir. Sahih hadislerden anlıyoruz ki Ruh her zaman ailesinden akrabalarından haberdardır.
Sa’id b. Cübeyr’in rivayetinden;
“Muhakkak ki ölülere dirilerin haberleri gelir. Daha önce bir yakını ölmüş, olan hiç kimse yoktur ki ona geride kalan akrabalarının haberleri gelmesin. Eğer gelen haber iyi ise sevinir ve ferahlar; kötü ise o zaman da üzülür.” Demiştir.
Kabirden Çıkış Gününe Ne Denir
Kuranı Türkçe Okumak – Kabul Olur Mu, Arapça Bilmiyorum Nasıl Kuran Okurum?
Kuran Nasıl Yazıldı – Kur’an-ı Kerim Tarih Geçmişi? Kuran Ne Zaman Kitap Oldu?