Oreo Helal mi ve Oreo da domuz yağı var mı yetkili açıklaması geldi. Oreo neden haram ve Oreo helal sertifikası var mı işte detayları.
Oreo ülkemizde 70 yılı aşkın süredir satışa sunulan bisküvi markalarından biridir. Son zamanlarda Oreo hakkındaki en çok gündeme gelen tartışmalardan biri ise markanın ürünlerinin helal olup olmadığı yönünde.
Oreo’nun Helal Sertifikası Bulunmuyor
Gıda tüketirken helal olup olmadığına dikkat ediyorsanız siz de listenizden Oreo’yu çıkarabilirsiniz. Oreo’nun resmi yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre Oreo’nun helal sertifikası bulunmuyor. Sadece Müslümanlar için değil Yahudiler için de tüketilmesi uygun bulunmadığı dile getirilmiştir.
Oreo Yetkilileri Açıkladı
Oreo tüketmek isteyenler markanın neden helal sertifikası olmadığını sorgulayabilir. İşin aslı bunu tam olarak biz de bilmiyoruz. Markanın helal sertifikası alamadığı ya da almadığı yönünde kesin bir bilgi yok.
Oreo’nun hem Yahudiler için hem de Müslümanlar için helal sertifikasına sahip olmadığını kesin olarak biliyoruz. Bu sertifika olmamakla birlikte Oreo ürünlerinde alkol katkısı da bulunmadığını açıkladı.
Oreo 100 yıldır var olan köklü bir marka.
Geçmişi 1 asır öncesinde dayanan köklü bir markanın helal sertifikası olmadan Türkiye’de satılması birçoklarını şaşırttı. Oreo’nun helal sertifikası olmaması nedeniyle ürünlerinin alınmaması gerektiğini düşünen büyük bir kitle var.
Oreo helal sertifikasına sahip değil ancak içerisinde haram olan hiçbir madde bulunmadığı açıklandı.
Oreo yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre helal sertifikası almanın mecbur olmadığını bununla birlikte helal sertifikası olmasa da ürünlerde haram olan herhangi bir madde bulunmadığını dile getirdi.
Oreo yetkilileri tarafından yapılan detaylı açıklama;
“Oreo ürünlerimizin içeriği Müslüman tüketimine uygundur, Ürünlerimizde kullanılan tüm hammaddelerin Türk Gıda Kodeksi’ne uygunluğu titizlikle kontrol edilmektedir. Ürünlerimizde domuz ve domuz kökenli hiçbir ürün kullanılmamakta, alkol ve alkol türevleri ürünlerimize ilave edilmemektedir.
Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Tebliği çerçevesinde, domuzdan elde edilen herhangi bir madde içeren veya alkol ve alkol türevlerini içeren ürünler için, bu ürünlerin etiketi üzerinde bu maddeleri içerdiğine dair ifadelerin verilmesi zorunlu tutulmaktadır. Helal sertifikası ise Türk Gıda Kodeksi’ne göre yasal bir zorunluluk değildir.’’
Daha fazla ilgili içerik;
Oreo Türkiye helal mi?
Oreo Türkiye’de helal sertifikası bulunmamaktadır. Ürünün içindekiler ve üretim süreçleri, Müslüman beslenmesine uygun değildir. Bu nedenle, Oreo bisküvileri, helal olarak kabul edilmemektedir.
Oreo nun içinde ne var?
Oreo bisküvilerinin içinde, aşağıdakiler yer almaktadır:
- Bisküvi: Beyaz un, şeker, bitkisel yağ (palm yağı), kakao tozu, nişasta, kabartma tozu, sodyum bikarbonat, tuz, vanilin.
- Dolgulu krema: Şeker, bitkisel yağ (palm yağı), peynir tozu (süt ürünü), nişasta, kakao tozu, sodyum bikarbonat, vanilin.
Oreo hangi firmaya ait?
Oreo bisküvileri, Mondelez International şirketine aittir. Mondelez International, Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir gıda ve içecek şirketidir.
Ek bilgiler:
- Oreo bisküvilerinin Türkiye’de üretilen çeşitleri arasında, klasik, çikolatalı, limonlu, çilekli, fıstıklı ve karamelli gibi çeşitler bulunmaktadır.
- Oreo bisküvileri, 1912 yılında ABD’de üretilmeye başlanmıştır.
- Oreo bisküvileri, dünyanın en popüler bisküvi markalarından biridir.