Pet/ct kaç günde çıkar ve Pet çekimi ne kadar sürer sizlere aktarıyoruz. PET çekimi sonrası yan etkileri nelerdir gelin birlikte inceleyelim.
Pet çekimi nasıl yapılır ve pet fiyatı büyük çoğunlukla kanser tedavisi gören hastalar tarafından araştırılan sorgulardır. Pet çekiminin kanser tedavi sürecinde yönlendirici bir etkisi olduğu bilinmektedir.
Pet çekimi oldukça başarılı bir tıbbi görüntüleme yöntemi olarak gelişen teknoloji ile birlikte kullanılan bir yöntemdir. Pet çekiminin olayı ise Pozitron Emisyon Tomografisi (PET) ile Bilgisayarlı Tomografinin bir arada yapılıyor olmasıdır.
Pet/CT Kaç Günde Çıkar
Pet/ CT yaklaşık olarak 30 dakikalık bir işlem sürecinde tamamlanır. Çekim sonrasında sonuçların çıkması ise ilgili kurum bağlamında 1 ile 3 gün arasında sürebilmektedir. Pet/CT çekimi için taşınması gereken bazı şartlar vardır. Bu şartlar hastanın önceden hazırlığını da gerekli kılar. Pet/CT çekimi için hastanın yapması gereken bazı hazırlıklar;
- Çekim öncesinde hasta en az 6 saat boyunca hiçbir şey yememiş olmalıdır. Açlık şarttır.
- Hastanın kan şekeri değerleri ölçüldüğünde Pet/CT çekimi için uygun olmalıdır.
- Bazı durumlarda radyoaktif madde enjekte edilmesi gerekebilir. Hastanın kan şekerindeki değerlere göre bu karar uzman doktor tarafından verilir.
- Enjeksiyon sonrasında hasta en az 1 saat kadar bekletilmelidir.
PET Çekimi Fiyatı
Pet çekimi fiyatları hizmet alınan hastaneye bağlı olarak devlet tarafından karşılanmadığında 2.500 TL ile 6.000 TL arasında fiyatlandırma ile yapılmaktadır. Özel hastanelerde Pet çekimi ücretleri farklılaştığından hastane özelinde fiyat bilgisi alınması gerekir. Ortalama fiyatlar 3.000 TL civarında seyretmektedir.
ÜRÜN ADI | ÜRÜN FİYATI |
---|---|
Deblet Hastanesi | 2,500 – 6,000 TL |
Özel Hastane | 3,000 TL |
Pet çekimi hasta tarafından kontrol amaçlı olarak yaptırılıyorsa SGK bu işlemin ücretini karşılamamaktadır. Ancak hastanın durumu gereği uzman doktoru tarafında talep ediliyor ise SGK ücret karşılamasına yönelik adım atmaktadır. Bu noktada detaylı bilgiyi uzman doktordan almak daha sağlıklıdır.
Pet/CT Zararları
Pet/CT zararları vücuda radyoaktif madde girmesi nedeni ile elbette hasta için sağlıklı değildir. Bu noktada hastanın doğru zamanda doğru şekilde hazırlanarak çekime sokulması gerekir. Doğru işlemler yapıldığında zararları minimuma indirmek mümkündür.
Çekim sonrasında ortaya çıkan zararları en aza indirgemek için hastanın uzman doktor tavsiyesine uygun bir şekilde dinlenmesi ve vücudunun radyoaktif maddeden arınmasını desteklemesi gerekir. Öte yandan çok etkili bir tespit sistemi olduğundan çoğu zaman hızlı bir tedavi süreci için tanılama sürecinde tercih edilmektedir.
Pet/CT Çektirenler Yorumları
Pet/CT çektirenler yorumları itibari ile çekim sonrasında bir yorgunluk hissedildiği bilinmektedir. Bu durumun temel nedeni çekim sırasında radyoatif madde uygulaması yapılmasıdır. Hastanın tam anlamı ile enjekte edilen radyoaktif maddeden kurtulması biraz zaman alabildiği için birkaç günlük bir dinlenme süreci tavsiye edilmektedir.
Dinlenme süreci boyunca insanlar ile fazla temas halinde bulunmaması gerekir. Bu bağlamda Pet çektirenler yorumlarda çekim sonrasında olumsuz durumlar ile karşı karşıya kalabilir. Çekimlerin sonuçlarının kısa sürede çıkması çektirenlerin memnun kaldıkları durumlardan biridir.