Polis olmak için sayısal mı sözel mi, hangi alana girer ve kaç net yapmak gerekir tarzında sorulara cevap aranır. Polislik mesleğini icra etmek isteyenler bu konuda ayrıntılı araştırma yapar. Polislik mesleğinde okul süreci diğer bölümlere kıyasla daha farklıdır. Polis olmak için hangi alandan mezun olduğunuzun bir önemi yoktur.
Polislik Rehberi
Eşit ağırlık, sözel ya da sayısal alandan mezun olup sadece TYT sınavına girmeniz yeterlidir. Polislik alımları TYT puanı ile yapılır. Ardından ise mesleğe özel mülakatlar ve eğitim programlarına dahil olursunuz. Üniversitede farklı bölümden mezun olup da POMEM eğitim programlarına katılıp polis olabilirsiniz.
Pöh Sayısal Mı Sözel Mi?
Pöh sayısal mı sözel mi sorusunun yanıtı hiç biridir. Çünkü polis olmak için lisede hangi alanda okuduğunuzun bir önemi yoktur. İster eşit ağırlık ister sayısal ya da sözel bölümden mezun olun.
Fark etmeksizin sadece TYT sınavına girip gerekli puanı aldıktan sonra POMEM’ e katılım sağlayabilirsiniz. Katılım sonrası çeşitli eğitimler alınarak sözlü ve fiziki mülakatlara tabi tutulursunuz. Bunlarda başarı elde etmeniz durumunda ise KPSS atamaları ile polislik mesleğini icra etmeye başlayabilirsiniz.
Polis Olmak İçin Hangi Bölümü Seçmeliyim?
Polis olmak için hangi bölümü seçmeliyim diye merak edilir. Polislik en yalın tanımıyla 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’na göre halkın güvenliğini sağlayan kişidir. Polis olmak için TYT sınavına girmek gerekir. Ya da herhangi bir üniversite bölümünden mezun olduktan sonra da polislik başvurusu yapılabilir. Polislik için;
- PMYO,
- POMEM,
- PAEM,
Bu seçeneklerden birini tercih edebilirsiniz. Tüm bu merkezler polis akademisine bağlı olarak faaliyet gösterirler. Bu eğitimlerin akabinde adaylar yazılı, sözlü ve fiziksel sınavlara tabi tutulurlar. Hepsinde başarılı olduktan sonra atama ile polis olmaya hak kazanırlar.
TYT Sözel Puanı ile Polis Olunur Mu?
TYT sözel puanı ile polis olunur mu sorusuna evet olarak yanıt vermek mümkündür. Çünkü polis olmak için puan türü fark etmez. Kademeli olan üniversite sınavının ilk kademesi TYT sınavına girmeniz yeterlidir. Bu sınav alan sınavı değildir. TYT sınavına girip 250 ham puan aldıktan sonra polis akademisine dahil olabilirsiniz. Polis akademisi eğitim süreçlerinden sonra ise sözlü, fiziki ve yazılı sınavlara tabi tutulup başarılı olmanız durumunda polislik mesleğini icra etmeye başlayabilirsiniz.
Polis Olmak İçin TYT mi AYT mi?
Polis olmak için TYT mi AYT mi sorusuna TYT şeklinde yanıt vermek mümkündür. Üniversite sınavı ön lisans ve lisans bölümlerini tercih etmek üzere iki kademeden oluşur. TYT ön lisans programlarını kapsarken AYT ise lisans programlarını kapsar. Polis olmak için sadece TYT sınavına girip 250 ham puan almak tercih yapabilmek için yeterlidir.
Polislik Hangi Bölüme Girer?
Polislik hangi bölüme girer sorusuna bölüm şeklinde yanıt vermek mümkün değildir. Çünkü ülkemizde polis akademileri mevcuttur. Polis Meslek Eğitim merkezleri ve Polis Meslek Yüksekokulları eğitimlerine katılıp polis olabilirsiniz.
İlki 6 ay boyunca eğitim vererek polis yetiştirir. İkincisi ise 2 yıllık eğitim sürecini tamamladıktan sonra adayların polis olmasına olanak sağlar. Bu eğitimlere katılıp polis olabilmeniz için hangi alandan mezun olduğunuz fark etmeksizin sadece TYT sınavına girerek 250 ham puan almış olmanız yeterlidir.
Daha fazla ilgili içerik;
- Polislik Başvuru Ücreti Nasıl Yatırılır?
- Yunus Polis Nasıl Olunur?
- Polise Şikayet Kaç Günde Sonuçlanır?
Polis Olmak İçin Eşit Ağırlık Mı?
Polis olmak için eşit ağırlık mı sorusuna hiçbiri şeklinde yanıt verilebilir. Çünkü polis olmak için alanın bir önemi yoktur. Lisede sayısal, sözel ya da eşit ağırlık mezunu olup TYT sınavına girerek polislik akademilerine katılabilirsiniz. Alan türü akademiye katılmak üzere aranan şartlar arasında değildir. Bu nedenle herhangi bir alan kısıtlaması mevcut değildir.
Polislik mesleği ve eğitim süreçleri hakkında tüm ayrıntılara yer verdik. Konuya dair görüşlerinizi yorum alanı üzerinden paylaşarak geri bildirim alabilirsiniz.