İnsanlar günlük hayatta birtakım rahatsız edici olaylara maruz kalıyor ya da bir şekilde tanık oluyor. Bu rahatsız edici olaylara hak ihlalini ya da hakarete maruz kalmayı örnek verebiliriz. Durum böyle olunca kişiler rahatsız edici bu olayların sonucunda bunu bildirme ve hakkını aramak istiyorlar. Kişiler bunun için savcılığa suç duyurusunda bulunmak istiyor ve nasıl vurulacağı hakkında araştırma yapıp öğrenmek istiyorlar.
Savcılığa suç duyurusu sözlü ya da yazılı şekilde yapılabilir ancak yazılı olarak yapılması daha faydalı olacaktır. Yazılı şekilde suç başvurusunda bulunmak istiyorsanız istediğinizi anlatan bir dilekçe yazmanız gerekmektedir ya da direkt olarak savcılığa gidip ifadeniz alınarak dilekçe oluşturulmaktadır.
Dilekçeyi kendiniz yazmanız durumunda dilekçeyi savcılığa verdiğinizde suç duyurusunda bulunmuş olup gerekli görülürse hukuki süreç başlamış olacaktır. Burada dilekçeyi düzgün bir imla ile ve net şekilde yazmalısınız. Dilekçede şikayetçi olduğunuz kişilerin bilgileri de yer almalıdır.
E-Devlet Üzerinden Savcılığa Suç Duyurusu
Savcılığa suç duyurusu yapmak araştırılan konulardan biridir. İnsanlar maruz kaldığı ve şahit olduğu birtakım olaylardan dolayı savcılığa suç duyuru yapmak istemektedirler. Suç duyurusu yapılırken karakola, jandarmaya ve savcılığa hangisi tercih ediliyorsa ona gidilebilir.
Suç duyurusu yapabilmek için olayın yaşanmasından itibaren 6 ay içerisinde savcılığa başvurulması gerekiyor aksi halde zaman aşımı sebebiyle şikâyetiniz dikkate alınmamaktadır. Şikayetler sözlü ya da yazılı şekilde yapılmaktadır ancak yazılı şikâyet daha iyi olmaktadır. E-devletten binlerce işlem yapılabilmektedir ancak buradan suç duyurusu işlemi yapılamamaktadır. CİMER üzerinden başvuru yapılmaktadır.
Online suç duyurusunda bulunma
Savcılığa herhangi bir olay ile ilgili suç duyurusunda bulunmak için, vatandaşların savcılığa gitmeden online olarak bunu yapması mümkündür. CİMER vatandaşların gerekli başvuruları her zaman her koşulda yapması amacıyla kurulmuştur.
CİMER üzerinden suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Yaptığınız başvuru gerekli kişiler tarafından incelenmeye alınır ve buna göre süreç devam eder. CİMER üzerinden suç duyurusu nasıl yapılır size açıklayalım.
- İlk olarak “www.cimer.gov.tr” adresini tarayıcınızdan açınız.
- Açılan sayfada “Başvuru Yap” alanının altında gerekli olan bilgileri doldurarak sisteme giriş yapabilirsiniz ya da “E-Devlet ile başvuru yapmak için tıklayınız” seçeneğine tıklayarak E-devlet üzerinden bağlanabilirsiniz.
- Bunlar yapıldıktan sonra gelen onay kodunuz ile girişiniz gerçekleşecektir.
- Onay kodu da girildikten sonra karşınıza gelecek ekranda “İhbar” alanını seçerek gerekli bilgileri doldurmalısınız.
- Bilgiler doldurulduktan sonra “İleri” butonuna tıklayınız.
- Tüm bu işlemler yapıldıktan sonra girdiğiniz cep telefonu numaranıza başvuru sorgu numarası gelmektedir bu numara ile yaptığınız şikâyet başvurunuzu takip edebilirsiniz.
Savcılığa Suç Duyurusu Ücreti
Savcılığa suç duyurusu yapmak isteyen kişiler bu işlemi yazılı ya da sözlü olarak gerçekleştirebilmektedir. CİMER üzerinden de online olarak suç başvurusunda bulunabilirsiniz. Bu işlemlerin yapılması sırasında herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
Savcılığa suç duyurusunda bulunmak ücretsizdir. Ancak bundan faydalanmak isteyen insanların çok fazla sayıda başvuru yapmasından dolayı gereksiz meşguliyet yaşanmaktadır. Savcılık herhangi bir şekilde suiistimal olduğunu düşünürse kişiye dava açabilir ve kişi gerekli mahkeme ücretlerini ödemeye mecbur bırakılmaktadır.
Savcılığa Şikayet Edilen Kişiye Ne Olur
Savcılığa herhangi bir kişi hakkında suç duyurusunda bulunulabilir. Kendin mağdur olarak nitelendiren kişi gerekli dilekçeyi savcılığa verir ve şikâyet incelenmeye alınır. Savcılık yapılan başvuru sonucunda suç tespit etmesi halinde ilk olarak şikayetçi olunan kişiye ifade vermesi için çağrı kâğıdı yollamaktadır.
Bu kişilerin ifadeleri ilk olarak emniyet müdürlüğünde alınır daha sonra görevli savcı kimse onun tarafından ifadesi alınır. Savcı herhangi bir şekilde suç işlediği düşünürse kişi mahkemeye sevk edilir ancak herhangi bir suç işlediği tespit edilmediyse şüpheli serbest bırakılır.
Savcılığa-suç duyurusu yapıldıktan sonra ne olur
Savcılığa suç duyurusunda bulunduktan sonra gerekli incelemeler yapılır ve görevli savcı tarafından davanın açılıp açılmayacağı kararına varılır. Suç duyurusu kabul edilirse kovuşturma süreci başlar. Gerekli tüm soruşturmalar yapıldıktan sonra şikayetçi olunan kişi hakkında karar verilir.
Şikayetinin sonuçlanması genel olarak en az bir ay olacak şekilde sonuçlanmaktadır. Şikayetçi olan kişi verilen soruşturma numarası ile süreci takip edebilir.
Savcılığa Suç Duyurusu Dilekçesi
Savcılığa suç duyurusu yaparken yazılacak dilekçenin düzgün ve doğru bir şekilde yazılması önem arz etmektedir. Şikâyet dilekçesinde yaşanan olay özet olarak net bir şekilde açıklanmalı ve şikayetçi olunacak kişilerin bilgileri biliniyorsa yazılmalıdır. Bir şikâyet dilekçesinde neler bulunmalıdır beraber bakalım.
- Şikâyet için gidilen Cumhuriyet başsavcılığının adı
- Varsa vekil: Adı, soyadı
- Mağdurun adı, soyadı, T.C. Kimlik Numarası, adres bilgisi ve telefon bilgisi
- Şüphelinin adı, soyadı, T.C. Kimlik Numarası, adres bilgisi ve telefon bilgisi. Eğer ki bu bilgiler bilinmiyorsa kişi tarif edilebilir.
- Suç: Suç başvurusunun hangi sebepten dolayı yapıldığı kısa ve net şekilde anlatılmalıdır.
- Suç tarihi
- Açıklamalar
- Hukuki nedenler
- Hukuki deliller
- Sonuç ve istem
- Tarih ve imza
- Ek olarak nüfus cüzdanı fotokopisi ve olaya delil olarak gösterilecek belgeler.
Daha fazla ilgili içerik;
Savcılığa suç duyurusunda bulunmak için ne yapmak gerekir?
Savcılığa şikayet dilekçesi ücreti ne kadar?
Savcılığa suç duyurusu hangi durumlarda yapılır?
Kamu malına karşı işlenen suçlar: Örneğin, zimmet, irtikap, görevi kötüye kullanma gibi suçlar.
Kamu düzenini bozan suçlar: Örneğin, terör, organize suç, uyuşturucu ticareti gibi suçlar.
Savcılığa şikayet başvurusu nasıl yapılır?
Dilekçenizi imzalayın ve tarih atın.
Dilekçenizi Cumhuriyet Başsavcılığına veya Cumhuriyet Savcılığına verin. Dilekçenizi elden veya posta yoluyla verebilirsiniz.